Tetszett a cikk?

Ötven évvel az emberi DNS-molekulák szerkezetéről szóló első publikációk megjelenése után hétfőn Washingtonban hivatalosan bejelentették az emberi genom elkészültét. Az Egyesült Államok, Kína, Japán, Németország, Franciaország és Nagy-Britannia állam- és kormányfői közös közleményben erősítették meg a tudományos szenzáció hírét.

Az emberi DNS-kódon több mint tíz éve dolgozó nemzetközi konzorciumban több száz tudós vett részt, húsz, az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában, Kínában, Japánban, Franciaországban és Németországban létrehozott központban. Munkájukat az amerikai nemzeti egészségügyi intézmények központjának mutatták be a Maryland állambeli Bethesdában. Az elkészült géntérkép a konzorcium tagjai szerint 99,99 százalékos pontosságú.
A kutatók a hétfői ünnepélyes alkalmat ragadták meg, hogy bejelentsék: céljuk olyan új orvosi eszközöket megalkotni, amelyekkel meg lehet érteni a cukorbetegség, a szív-, az ideg- és elmebetegségek, mint az Alzheimer- és a Parkinson-kór vagy a rák örökletes tényezőit, és amelyekkel már első jeleikből meg is tudják állapítani e betegségeket. Ugyancsak rövid távú céljuk olyan technológia létrehozása, amelynek segítségével 1000 dollár alatti költséggel elkészíthetik egy beteg teljes géntérképét. Egyúttal bejelentették, hogy a géntérképeket egy olyan internetes adatbankban helyezték el, amelyhez az egész világ tudósai korlátozás nélkül hozzáférhetnek. A géntérkép tervének megkezdése előtt kevesebb mint 100 olyan gént ismert az orvostudomány, amely különböző emberi betegségekért volt felelős; mára már több mint 1400 betegségokozó gént azonosítottak.
"Sosem hittem volna, hogy kutatói pályafutásom során végigjárom az utat a DNS kettős csigavonalától az emberi genom hárommilliárd lépcsőfokáig, de amikor lehetőség nyílt az emberi genom feltérképezésére, tudtam, hogy lehetséges, és meg kell csinálni" - jelentette ki James D. Watson, aki a brit Francis Crickkel együtt fedezte fel a DNS szerkezetét. Watson korszakalkotó tanulmányát 1953. április 25-én közölte a Nature magazin.
Egy magán-kutatócsoport, amelyet az amerikai Celera Genomics cég finanszírozott, két évvel ezelőtt már bejelentette, hogy 99 százalékban feltérképezték az emberi genomot. A kutatók egy része azonban ezt a bejelentést csupán pénzügyi támogatást kereső reklámnak tekintette. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem volt ötös a lottón

Nem volt ötös a lottón

Már nem az Alibaba-alapító Jack Ma a leggazdagabb kínai

Már nem az Alibaba-alapító Jack Ma a leggazdagabb kínai

Bezártak a kocsmák a járvány miatt, a britek az utcákon isznak tovább

Bezártak a kocsmák a járvány miatt, a britek az utcákon isznak tovább