Ötven évvel az emberi DNS-molekulák szerkezetéről szóló első publikációk megjelenése után hétfőn Washingtonban hivatalosan bejelentették az emberi genom elkészültét. Az Egyesült Államok, Kína, Japán, Németország, Franciaország és Nagy-Britannia állam- és kormányfői közös közleményben erősítették meg a tudományos szenzáció hírét.

Az emberi DNS-kódon több mint tíz éve dolgozó nemzetközi konzorciumban több száz tudós vett részt, húsz, az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában, Kínában, Japánban, Franciaországban és Németországban létrehozott központban. Munkájukat az amerikai nemzeti egészségügyi intézmények központjának mutatták be a Maryland állambeli Bethesdában. Az elkészült géntérkép a konzorcium tagjai szerint 99,99 százalékos pontosságú.
A kutatók a hétfői ünnepélyes alkalmat ragadták meg, hogy bejelentsék: céljuk olyan új orvosi eszközöket megalkotni, amelyekkel meg lehet érteni a cukorbetegség, a szív-, az ideg- és elmebetegségek, mint az Alzheimer- és a Parkinson-kór vagy a rák örökletes tényezőit, és amelyekkel már első jeleikből meg is tudják állapítani e betegségeket. Ugyancsak rövid távú céljuk olyan technológia létrehozása, amelynek segítségével 1000 dollár alatti költséggel elkészíthetik egy beteg teljes géntérképét. Egyúttal bejelentették, hogy a géntérképeket egy olyan internetes adatbankban helyezték el, amelyhez az egész világ tudósai korlátozás nélkül hozzáférhetnek. A géntérkép tervének megkezdése előtt kevesebb mint 100 olyan gént ismert az orvostudomány, amely különböző emberi betegségekért volt felelős; mára már több mint 1400 betegségokozó gént azonosítottak.
"Sosem hittem volna, hogy kutatói pályafutásom során végigjárom az utat a DNS kettős csigavonalától az emberi genom hárommilliárd lépcsőfokáig, de amikor lehetőség nyílt az emberi genom feltérképezésére, tudtam, hogy lehetséges, és meg kell csinálni" - jelentette ki James D. Watson, aki a brit Francis Crickkel együtt fedezte fel a DNS szerkezetét. Watson korszakalkotó tanulmányát 1953. április 25-én közölte a Nature magazin.
Egy magán-kutatócsoport, amelyet az amerikai Celera Genomics cég finanszírozott, két évvel ezelőtt már bejelentette, hogy 99 százalékban feltérképezték az emberi genomot. A kutatók egy része azonban ezt a bejelentést csupán pénzügyi támogatást kereső reklámnak tekintette. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Latorcai: A tüntetők nem tisztelik a karácsonyt és a kis Jézust sem

Latorcai: A tüntetők nem tisztelik a karácsonyt és a kis Jézust sem

Videón, ahogy a rendőrök lerohanják a 21 éves férfit a Körúton

Videón, ahogy a rendőrök lerohanják a 21 éves férfit a Körúton

A Doktor díja

A Doktor díja

Új műfajt találtak, milyen autót kell tuningolni az orosz oligarcháknak

Új műfajt találtak, milyen autót kell tuningolni az orosz oligarcháknak

24 éves törvényre hivatkozva állítja kamera elé a rendőrség a tüntetőket

24 éves törvényre hivatkozva állítja kamera elé a rendőrség a tüntetőket

1000 lóerős Cadillac állítja falhoz a BMW M5-öt és az AMG E63-at

1000 lóerős Cadillac állítja falhoz a BMW M5-öt és az AMG E63-at