Miközben a magyar nézők tízezreket is hajlandók kifizetni egy jegyért a veterán nemzetközi sztárok idei koncertjeire, a rétegzenék képviselői pár száz fős klubokban, jó esetben félház előtt játszanak - ha valaki egyáltalán Magyarországra meri hozni őket.

A koncertkínálatot a média
befolyásolja
© sxc.hu
Paul Rodgersszel, megváltozott felállásban és várhatóan telt ház előtt lép fel a hét végén a több mint 10 ezer férőhelyes Papp László Budapest Sportarénában a legendás Queen együttes. A hippikorszak utáni rockhullámot nyitó Bad Company és a Free egykori énekese a hírek szerint nem a halhatatlan Freddie Mercury, hanem saját stílusában adja elő a klasszikus Queen-nótákat, sőt egykori bandáinak repertoárjából is válogat. Bár valószínűleg még ez sem vigasztalja a magyar U2-rajongókat, akik már januárban megtudták, hogy csak Bécsben vagy Katowicében nézhetik meg a világ élvonalába tartozó négytagú ír rockbandát - a zenekar menedzsmentjével tárgyaló Multimedia Concerts Kft.-nek (MC) ugyanis mégsem sikerült budapesti megállóra bírnia a turnét. Szemben a régióbeli szervezőkkel, akik nem csupán a középgenerációk fizetőképességére számítanak. Magyarországon ugyanis a koncertszervezők szerint szinte kizárólag ők szánnak 15-20 ezer forintot egy-egy belépőre. A most feltörekvő, külföldön már stadionokat megtöltő zenekarokra pedig ennyi pénzért nem sokan kíváncsiak Magyarországon.

A koncertévet januárban az underground pop-rockot játszó, egy évtizede világsztárnak számító amerikai R.E.M. kezdte a Sportarénában 11 ezer néző előtt - a tavaly 1,5 milliárd forintos forgalmat elért Showtime Budapest Kft. rendezésében. A nigériai-brazil soul-énekes Sealt léptette fel ugyanott múlt vasárnap a hazai piac másik nagyhala, a szintén 1,5 milliárdos forgalmú MC, amely e hét végére a Queent hívta meg. A negyedszázad után újra összeálló brit new-wave-bandával, a Duran-Durannal, az 1970-es évek óta pop-rockot játszó Dire Straits egykori frontemberével, Mark Knopflerrel, valamint az egykori Genesis-énekes-dobos Phil Collinsszal is az MC csábítja a nagyérdeműt, így a két piacvezető koncertszervező közötti versenyben - legalábbis ami az arénabeli eseményeket illeti - a Showtime marad alul, hiszen már csak a soulveterán Joe Cockert tudja kiállítani májusban. A Showtime árusítja egyébként a sokadik "másodvirágzását" élő Rod Stewart kisstadionbeli, illetve a dzsesszlegenda Pat Metheny Group margitszigeti koncertjére szóló 10-19 ezer forintos jegyeket is.

A Sportaréna általában a nettó jegyárbevétel 15 százalékát kéri bérleti díjként, ami egy telt házas bulinál akár 20 millió forint feletti összeget is jelenthet. Eközben a veterán sztárok gázsija 200-400 ezer euró körül mozog - ismerik el a riválisok, akik szerint ráadásul az áralkuban egyre kevésbé lehet hivatkozni a "hátrányos helyzetre". Igazán nagy sztárokat egyébként csak akkor tudnak megfizetni a magyar szervezők, ha európai turnéjuk részeként lehet Budapestre hívni őket. "Ha csak miattunk jön valaki Amerikából Európába, az háromszor-négyszer is többe kerülhet" - mondta Kiss Imre, a márciusban megnyílt Művészetek Palotáját (MP) működtető kht vezérigazgatója.

A latin világzenét játszó Buena Vista Social Club koncertkörútjára például kétszer is rá tudott kapcsolódni az MP: az áprilisi, Omara Portuondo énekesnőt felvonultató két koncert után az együttes májusban visszatér Budapestre, ezúttal Ibrahim Ferrer társaságában. Míg a komolyzenei hangversenyeknél jó, ha a bekerülési érték 30 százalékát fedezik a jegyárbevételek, egy világzenei koncertet Kiss Imre szerint majdnem nullszaldósra ki lehet hozni. A Buena Vista április eleji telt házas előadásának bevétele nagyjából fedezte a költségeket, úgy, hogy az 1700 férőhelyes teremben minden jegy elkelt - a legolcsóbb 5500, a legdrágább 8900 forintért. Az idén bruttó 1 milliárd forint költségvetési támogatásból gazdálkodó MP-ben a jegyárak érthetően alacsonyabbak, mint más koncertszervezők magyarországi meghívottjainak előadásain. A portugál népzenét, azaz fadót játszó Madredeus együttes júniusi koncertjére például a legdrágább jegy is mindössze 6900 forintba kerül. De itt lehet kapni a város legolcsóbb, 200 forintos koncertjegyeit is - esténként 130-150 darabot, diákigazolvány felmutatásával.

Az alternatív popzenét játszó, magyar felmenőkkel büszkélkedő kanadai énekesnő, Alanis Morissette május eleji koncertjére a Multimédia egymillió forintért vette kölcsön az MP hangversenytermét. Nem sikerült ugyanakkor megegyeznie az MP-vel a hazai zenerajongók előtt még nem nagyon ismert nemzetközi dzsesszmuzsikusok magyarországi koncertjeinek szervezését is felvállaló Private Music koncertirodának, pedig - mint Drienyovszki András igazgató a HVG-nek elmondta - júliusban szívesen játszott volna ott a fúziós dzsesszt előadó Stanley Clark, Jean-Luc Ponty, Béla Fleck hármas is. "A nagyon szűk árrés nem bírja el a milliós terembérleti díjakat" - fogalmazott Drienyovszki, hozzátéve, hogy mindössze négy munkatársat foglalkoztató cégének meg kell küzdenie azzal a hendikeppel, hogy egy szűkebb rétegnek szóló műfaj képviselőivel dolgozik. Még az esetenként 10 millió forintot is elérő gázsiért megszerezhető nagy nevek koncertjére sem lehet tízezer forintokat kérni a belépőkért - a Magyarországon már "bejáratott" norvég szaxofonművész, Jan Garbarek tavaly novemberi körcsarnokbeli előadását például 8000-9500 forintért lehetett meghallgatni. "Csak komoly szponzorral kerülhető el a veszteség" - véli Drienyovszki. A márciusban a Millenáris Fogadójában rendezett Oregon-koncertre pedig mindössze 300 néző vette meg a 6000 forintos belépőt, szerencséjük a szervezőknek, hogy ezúttal csak jelképes bérleti díjat kellett fizetniük.

"A magyar nagyközönség nincs hozzászokva, hogy létezik kultúra azon kívül, ami a kereskedelmi rádiókból hallatszik" - indokolta a HVG-nek a viszonylag szűk műfaji kínálatot Móra Gabriella, a Petőfi híd budai hídfőjénél horgonyzó A38 hajó programszervezője. Emiatt a hajón általában egy ismertebb magyar zenekart párosítanak az itthon ismeretlen külföldi előadókkal, bízva abban, hogy így jobban bejön a közönség. A jegyárakat pedig a külföldiek esetében sem nagyon viszik 5000 forint fölé, a rekord 6900 forint volt a funkot rockkal vegyítő New York-i zenekar, a Living Colour tavalyi koncertjére. Móra szerint szerencse, hogy a kulturális intézetek, például a Francia vagy a Goethe Intézet, szívesen szponzorálják rétegzenészek koncertjeit. Műfaji szelekció nincs az A38-on, csak a nagyon populáris pop nem fér bele. A hajó áprilisi kínálatában szerepel többek között rockzene a norvég De Lillos zenekartól, cigányzene Vera Bilától, a cseh énekes cigánykirálynőtől, északi fémzene a svéd Pain of Salvationtől, valamint klezmer az osztrák Nifty'stől. "Ezeknél a külföldön igen ismert, ám Magyarországon még soha nem látott zenészeknél jó, ha félig megtelik a koncertterem" - mondta Móra, hozzátéve, hogy kulturális programokból nem lehet egy klubot finanszírozni, az esetleges veszteséget a bárpultok bevétele fedezi.

G. TÓTH ILDA, VAJNA TAMÁS

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Kult

Pop, állam, satöbbi…

A könnyűzenei irányzat prominens szereplői levelet írtak a kulturális kormányzathoz, amelyben többek között azt tudakolják tőle: "minek tekinti a popzenét", illetve "tervezi-e, hogy státusát valamilyen módon pozitív irányba elmozdítsa?" A már a hivatalos publikálás előtt "kiszivárogtatott" levél apropóján felmerül a kérdés: támogassa-e az állam, illetve a kultúrafinanszírozás a jelenleg szigorúan piaci alapon működő popzenét vagy sem?

Hárs Géza Kult

Gázsi-horizontok a magyar popzenében

Csokonai drámáját, a Méla Tempefőit parafrazeálva elmondhatjuk, az is bolond, aki popzenésszé lesz Magyarországon. Vagyis kijelenthető, hogy popzenéből nem lehet megélni nálunk? Nos, a slágeripar talán kínál valami effélét. Legalábbis ideig-óráig.

Hárs Géza Vélemény

Megáll az idő

Déja vu érzetünk támad, ha a pesti utcán a nagy popkoncerteket hirdető plakátokat böngésszük. Joe Cocker, Rod Stewart, Pat Metheny, Mark Knopfler. Tíz évvel ezelőtt pontosan ugyanezeket a neveket lehetett látni.

Százezrek tüntetnek Hongkongban, a szomszédos Sencsenben pedig gyakorlatoznak a katonák

Százezrek tüntetnek Hongkongban, a szomszédos Sencsenben pedig gyakorlatoznak a katonák

Egy kis kínai mobilgyártó állítja: jobb ujjlenyomat-olvasója van, mint a Samsungé

Egy kis kínai mobilgyártó állítja: jobb ujjlenyomat-olvasója van, mint a Samsungé

Kiirtotta családját egy orosz tizenéves

Kiirtotta családját egy orosz tizenéves

Hosszan elbeszélget Merkel és Orbán

Hosszan elbeszélget Merkel és Orbán

Felpörgött oroszlánok okoztak riadalmat Szegeden

Felpörgött oroszlánok okoztak riadalmat Szegeden

Milliós hiteleket veszünk fel az iskolakezdés előtt

Milliós hiteleket veszünk fel az iskolakezdés előtt