szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A kulturális miniszter arra kéri a fővárost, hogy a budapesti színházak támogatására vonatkozóan dolgozzon ki új javaslatot. Budapest minimum egymilliárdot spórolna, a színigazgatók szerint ez veszélyezteti a működést.

Hiller István
Közvetít, vagy megnyugtat?
© Horváth Szabolcs
Hiller István hivatalában fogadta a budapesti színházigazgatók delegációját. Az önkormányzati költségvetési koncepció alapján a tavalyinál csaknem egymilliárd forinttal kevesebb támogatás jutna a fővárosi fenntartású színházaknak az idén.
 
A miniszter egyetértett azokkal a színházigazgatói véleményekkel, amelyek szerint az egymilliárd forintos forráselvonás miatt súlyos helyzetbe kerülhet a 13 fővárosi tulajdonban lévő színház.
 
"Hiller István a találkozót követően telefonon beszélt az MSZP budapesti frakcióvezetőjével és megállapodtak abban, hogy a minisztérium mellett a fővárosi szocialista frakció is elutasítja a színházak finanszírozására javasolt költségvetési tervet. A miniszter tehát arra kéri a főváros vezetését, hogy dolgozzon ki új javaslatot" - áll a minisztérium közleményben.
 
A tárca tájékoztatása szerint az Oktatási és Kulturális Minisztérium biztosítja, hogy az idén ugyanakkora támogatás álljon állami forrásból a színházak rendelkezésére, mint 2006-ban. Ez a színházak támogatásának kétharmadát jelenti.
 

Kőszínházak árnyékában


A magyar színházi kultúrának az utóbbi években többnyire a független társulatok hoztak nemzetközi elismerést. A Krétakör például, miután a legtöbb hazai alternatív színházi díjat besöpörte, tavaly kilenc országban 38 előadást tartott, és megkapta a nagy hagyományú BITEF-en (Belgrádi Nemzetközi Színházi Fesztivál) a zsűri különdíját. Mindezt úgy, hogy - a többi függetlenhez hasonlóan - legalapvetőbb gondja éppen az, hogyan jusson el a közönséghez.

Olvassa el a HVG cikkét itt!

Léner Péter, a Budapesti Színházigazgatók Egyesületének elnöke, a József Attila Színház igazgatója elmondta: komoly tárgyalás kezdődik a főváros és a színházigazgatók között, a párbeszéd nyomán kialakul egy reális eredmény.
 
Mint felidézte, november 30-án találkoztak a színházigazgatók Hiller Istvánnal, aki deklarálta, hogy a színházaktól pénzt nem vonnak el. Továbbá azt, hogy párbeszéd kezdődik a minisztérium és a színházi szakma között. A miniszter véleményüket kérve számos témát megjelölt, amelyek felölelik a szakma és a színházi struktúra problémáit. 
 
Márta István, az Új Színház igazgatója csütörtökön úgy nyilatkozott, a tavalyi elvonások miatt az idén már nincs miből elvenni. Arra a kérdésre, mekkora elvonást tud mégis elképzelni, úgy válaszolt: a fővárosi kulturális bizottság egyenként üljön le a színházakkal, vagy kérje fel azokat, hogy közösen gondoljanak ki valamit, legyen párbeszéd, konszenzus. A színházak is egyetértenek abban, hogy rossz a helyzet, és takarékoskodásra lenne szükség. Amennyire lehet, maximálisan takarékoskodnak is - tette hozzá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Prizma

Színházpénzek

A szokványos költségvetési alkufolyamaton túlmutató pénzügyi vitába keveredtek fenntartójukkal a budapesti színházak.

Kerítésnek hajtott egy összefirkált autó Angela Merkel hivatalánál

Kerítésnek hajtott egy összefirkált autó Angela Merkel hivatalánál

Könnyített a kormány a közfoglalkoztatás feltételein

Könnyített a kormány a közfoglalkoztatás feltételein

1100 magyar katona volt koronavírusos

1100 magyar katona volt koronavírusos