Dalmágia: Zap Mama Budapesten. Alternatív Színházi Szemle Debrecenben. Indul a kiállítási szezon: olimpiatörténeti események és fogyatékkal élők mindennapjai fotókon. Őrült zene, de van benne rendszer: Tiger Lillies a Trafóban. Delta: fesztiválsikerek után a hazai mozikban, egyszerre 17 helyen. Kulturális ajánlatok egy hétre a hvg.hu-tól!

Dalmágia
Zap Mama

© Millenáris
A Kongóban született és Belgiumban nevelkedett Marie Daulne kontinensről kontinensre utazva él. „Korai gyermekkoromat anyám hangja és Kongó zenéje töltötte be. Majd Belgiumban a rádiónak köszönhetően rengeteg francia zenét hallgattam, emellett persze rengeteg amerikait is, amely Európa minden szegletében nagyon népszerű volt. Mivel anyám nem akarta, hogy tévénézéssel töltsük az időnket, ezért úgy szórakoztattuk magunkat, hogy zenét teremtettünk a saját magunk számára” – emlékezik vissza Daulne.

Miután festészetet és művészettörténetet tanult, Daulne még húsz éves sincs, amikor visszazarándokol szülőföldjére, hogy ismét kapcsolatba kerüljön a pigmeusok kultúrájával, miközben rádöbben, hogy korai gyermekkorának afrikai zenéje még mindig igencsak élénken él benne.

Ez a rádöbbenés gyökeresen megváltoztatta az életét. „Ekkor váltam zenésszé” – mondta. „Amikor visszautaztam Kongóba, eszem ágában se volt zenész lenni. De amikor ott álltam egy erdő közepén és hallottam azt a zenét, amely a legkorábbi emlékezetemnek a szerves része, ez úgy hatott rám, mint egy fény, mint egy megvilágosodás.”

1990-ben Daulne négy másik énekessel megalapította a Zap Mama legelső inkarnációját, a női a cappella kvintettet, vagy ahogyan a The New York Times fogalmazott, „az utópisztikus multikulturális álmot.”

Az évek során Zap Mama a cappella kvintettből olyan együttessé alakult át, amely egy rendkívül tehetséges és gazdag élményvilággal rendelkező nő köré épült. Marie Daulne új fejezetet nyitott legújabb, Supermoon című lemezének megjelentetésével.„A Supermoon-nal feltárom, hogy milyen életet is választottam a pályafutásom kezdetén” – mondja Daulne. „Ez egy nagyon meghitt lemez, amely által közvetlen közelről ismerhetsz meg. Remélem, az emberek megértik ezt a közvetlenséget. Azt fedem fel, hogy ki is vagyok igazából.”

Szeptember 12.; Bp. Millenáris
Cél, fotó
Olimpiai fotográfiák


Hemző Károly: Zsivótzky Gyula; 1966
© MFH

Az Olimpia a világ legnagyobb sportbiznisze és valószínűleg (főleg, ha szuperhatalmi státuszra pályázó orszégom rendezik) a legnagyobb politikai PR eseménye. De ettől még a teléjesítmény igenis teljesítmény. Magyar sportolók fotói a Mai Manó Házban: neves sportfotósok olimpikonokról és olimpiákon készült képeiből válogat a kiállítás. Ezen a héten még látható!

A legrégebbi kép 1959-ből, a hétszeres olimpiai bajnok Gerevich Aladárról készült, míg a legújabbak az előző napi olimpiai események legjobb fotóiból állnak. Farkas József, Hemző Károly, Szalmás Péter, Szigetváry Zsolt és Buzák Noémi felvételei láthatók a falon, míg a képernyőn az MTI egykori és mai legjobb sportfotográfusainak képeiből láthatnak válogatást (Németh Ferenc, Illyés Tibor, Földi Imre, Petrovits László, Szlukovényi Tamás, Honéczy Barnabás). A tárlatot a Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház Nagymező utca 20. szám alatti új galériájában, a Feltételes Megálló Galériában láthatják.

Szeptemper 14-ig;  Bp. Magyar Fotográfusok HázaMentális akadálymentesítés
Paralel – A fogyatékossággal élők világa


© Pintér Márta
Miközben Paralimpia zajlik, és a média büszként ad hírt a magyar érmekről, hajlamosak vagyunk megfeledkezni a fogyatékkal élők, sérültek mindannapjairól.  

Ez a különleges vándorkiállítás művészfotók, információ gazdag tablóképek és látványos plakáttervek segítségével igyekszik mindenkivel megismertetni a fogyatékossággal élők világát és erősíteni egymás elfogadását. Kiállításunk célja, hogy a pekingi Paralimpia időszakában izgalmas ismeretbővítő eszközök segítségével megfogható élménnyé tegyük a többségi társadalom számára a fogyatékossággal élők történelmét, kultúrtörténetét és hétköznapjait.

A Paralel kiállítás nem pusztán megrázó üzeneteket tartalmazó köztéri látványosság, hanem különleges lehetőség arra, hogy a fogyatékossággal élők csoportjai bizonyítsák, rendkívül erősek mind testileg, mind szellemileg: előttük nincs akadály.

A Paralel kiállítás célja a mentális akadálymentesítés: áthidalni a fogyatékossággal élők és az ép társadalom között húzódó szakadékot és meghaladni a számtalan előítéletet.

A nyitóeseményen a Beethoventől Rooseveltig című illusztratív tablósor megmutatja, hogy világszerte híres emberek – művészek, tudósok, politikusok – fogyatékosságuk ellenére, hogyan járultak hozzá civilizációnk értékeihez.

A Párhuzamosok találkoznak című tematika Kincses Károly fotótörténész és kurátor által összeállított képsora az utóbbi 25 -30 év fogyatékossággal kapcsolatos művész – és riportfotóiból válogatott.

A Görbe tükör című kiállítási sziget pedig az esélyegyenlőség és sokszínűség témaköréből merítve 25 vizuálisan és üzeneteiben izgalmas európai plakáttervet mutat be.

Szeptember 14-27, Bp. Vajdahunyad Vára mellett, majd szept. 28- okt. 12, Belváros, Szabadság tér   
Párhuzamos teátrum
Alternatív Színházi Szemle, Debrecen

Tünet Együttes: Alibi
© Koncz Zsuzsa
Az Alternatív Színházi Szemle célja, hogy összegyűjtse, bemutassa és díjazza az adott évben, független színházi területen – különböző műfajban – született alkotásokat. Emellett a mustra exkluzív és átfogó képet ad azokról a magyar színházi- és tánc előadásokról, amelyek a markánsan és eredeti formában képviselik mindazt, amit ma Magyarországon „alternativitásnak” lehet nevezni. Művészeti szempontból az „alter-natív” más születésűt jelent, ami arra utal, hogy ezek a művek a megszokottól eltérő módon jönnek létre. Független alkotók lépnek színpadra, akik arra törekszenek, hogy ne a kitaposott úton járjanak.

A fórum központi eseményét a versenyprogram képezi. A 2008-as válogatója és a XIV. Alternatív Színházi Szemle Kiemelt meghívottja: Árvai György. A Szemle zsűrije: Karsai György, Káel Csaba, Lévai Balázs, Varga Mátyás.

„Számunkra különös jelentősége van annak, hogy eljuttathatjuk Debrecen közönségéhez a független, kortárs színházi gondolkodás gyümölcseit, mivel a független társulatoknak alig-alig van lehetőségük megmutatni munkájukat Budapesten kívül” - fűzi a szemle elé Hudi László, rendező, színházcsináló, a Független Színházak Szövetsége elnöke.

A részletes program itt!

Szeptember 12-16.; Debrecen

Start több hely-e-n
Delta


Lajkó Félix és Tóth Orsolya
© BudapestFilm
Mundruczó Kornél Cannes-ban is díjazott filmje 17 városban debütál egyszerre. A Delta című filmmel együtt az úgynevezett „e-mozi” is debütál Magyarországon. Mundruczó Kornél alkotását az új rendszernek köszönhetően Budapesten kívül egyszerre 16 városban is műsorra tűzhetik a jövő héten - adta hírül a forgalmazó.

A technikától elsősorban az art-hálózat fellendülését várják, mint ahogy ez megtörtént a legtöbb, a rendszert bevezető nyugat-európai országban is. Az „e-mozi” nagy előnye, hogy a egy távoli kis mozinak sem kell ezentúl hetekig vagy hónapokig várni amíg hozzájut a 35 mm-es kópiához, amelynek gyártása köztudottan nagyon drága. A minőség közben marad: a Magyarországon alkalmazott digitális mozirendszer 1-1,3 K, azaz 1280x780 pixel felbontásban sugároz majd.

A Delta számos nemzetközi fesztiválon szerepelt  sikerrel, nem beszélve a hazai Filmszemléről. Az idei Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon elnyerte a nemzetközi zsűri FIPRESCI-díját, a Magyar Filmszemle fődíját, jelenleg pedig Torontóban szerepel.

Egy hallgatag fiatalember visszatér a Duna-delta világtól elzárt, vad vidékére. Ez a hely a vízi utak, apró szigetek és a nádas labirintusa, melynek lakói teljesen elszigetelődtek a külvilágtól. Az ifjú, aki gyernekkora óta nem járt itt, megismerkedik addig soha nem látott húgával. A lány törékeny, félénk és eltökélt. Úgy dönt, testvéréhez költözik annak vízparti kunyhójába. Együtt kezdenek el építeni egy lábakon álló házat távol mindentől és mindenkitől, a tó közepére. Egy napon meghívják a falubelieket egy közös lakomára, ám nyilvánvalóvá válik, hogy a földhözragadt helyiek nem fogadják el „természetellenes” kapcsolatukat.


Szürreáltrió
Tiger Lillies (UK)

 

© Andrew Atkinson
Teátrális, őrült, muzikális, Brechtiánus, kabarészerű, vaudeville-i, súlyos, mint A Monty Python, kilátástalan, mint Beckett... Kereshetnénk a jelzőket. A beskatulyázhatatlan, teátrális, „ördögien angyali“ Tiger Lillies ismét Budapesten! Ajánlólevelük is van, méghozzá Marilyn Mansontól, aki egy interjújában kifejtette, szerinte ez a legjobb esküvői zene...

Az együttes múlt nyári Szigetes fellépése után itt az újabb esély elcsípni a szürrális világba kalauzoló triót. Az együttes dalai az angliai élet mélyére hatolnak: prostituáltak, kábítószerfüggők, tolvajok, lecsúszott alakok történeteit hallhatjuk gyönyörű, angyali hangon megénekelve. Zenéjük az opera és a cigány dallamok meglepő ötvözete, ám ami igazán megkülönbözteti őket bármi mástól, az előadásaik lenyűgöző érzelmi töltete és nyers szenvedélye.A „kasztrált bűnöző anarchista brechti blues triója“ - talán így lehet a legrövidebben jellemezni a Tiger Lillies világát. A zenekar legutóbb tavaly nyáron lépett fel a Szigeten a Színház és Tánc Sátorban, ahova csak a legelszántabbak jutottak be, véres küzdelem avagy hosszas várakozás után. A kultikus zenekar koncertjén ezúttal nagyobb eséllyel és kényelmesebb körülmények között adhatjuk át magunkat az erősen színpadias és szürreális előadásnak.


Szeptember 13., Bp.; Trafó

Legyen HVG pártoló tag!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Ez már-már rendszerváltás: egy pap szobrát döntötték le a lengyelek

Ez már-már rendszerváltás: egy pap szobrát döntötték le a lengyelek

Így ír a kormányoldali sajtó a venezuelai kimentett magyarokról

Így ír a kormányoldali sajtó a venezuelai kimentett magyarokról

Ha már nem tudunk mit kezdeni a kátyúkkal, legalább lássuk, hogyan keletkeznek - videó

Ha már nem tudunk mit kezdeni a kátyúkkal, legalább lássuk, hogyan keletkeznek - videó

Új, a Badacsonyra néző kilátó épül a Balatonnál

Új, a Badacsonyra néző kilátó épül a Balatonnál

Válaszoltak Deutsch "migránskártyás" kérdéseire, a kormány hallgat róla

Válaszoltak Deutsch "migránskártyás" kérdéseire, a kormány hallgat róla

Amerikában is eltemették Andy Vajnát

Amerikában is eltemették Andy Vajnát