szerző:
hvg.hu

Apám zenéje: német dokumentumfilm egy karmesterről és egy korról. Pippa Lee négy élete. Moveast Filmfesztivál Pécsett. Amerigo Tot a Ludwigban. Roma Ikon Fesztivál a Dürer kertben. Lee Coombs a Corvintetőn. A Lorenzaccio a BŐF-ön. München magyarul; Magyar művészek Münchenben 1850-1914 - kiállítás az MNG-ben. Bifidus essensis, avagy tűsarkon a téboly - egy új előadás Egerben. Tippek minden napra a hvg.hu-tól!

október 8., csütörtök
Régi nóta?
Apám zenéje


Az európai hírű karmester, Otmar Suitner élete és munkássága archív- és koncertfelvételek, fotók, valamint a családtagok visszaemlékezései alapján kerül felidézésre a művész önvallomása mellett a klasszikus dokumentumfilmes formanyelv használatával.

Suitner élete nemcsak a történelmi tények és magánélete miatt különleges, de a nézőnek egyúttal lehetősége nyílik a komolyzene és operavilág kulisszái mögé is bepillantani, egyúttal jobban megismerheti a német rendszerváltás előtti kultúrpolitika működését is egy szemtanú tolmácsolásában.

Nach der Musik (A Father's Music) - német dokumentumfilm, 2007, r.: Igor Heitzmann


október 9., péntek
Pipa lettél?
Pippa Lee négy élete

Pippa Lee élete fenékig tejfel. A férje nagyszerű és elismert kiadó, igaz, 30 évvel idősebb nála. Már felnőtt és sikeres gyermekek büszke anyukája, valamint egy megbízható szomszéd legjobb barátja és bizalmasa.

Ám, ahogy Pippa követi férjét egy új életbe – egy connecticuti nyugalmazott közösség berkeibe - eddigi idilli élete felborul egy szempillantás alatt.

The Private Lives of Pippa Lee - amerikai film, 2009, r.: Rebecca Miller

Alternatíva:
Mint üveggömböt..megkapod...
Hypnosis különleges est: Lee Coombs

Speciálisnak ígérkezik a furcsa üveggömböt rövid bőrnadrágjuk zsebében hordó szervezők, a Hypnosis estje. Az Amerikába szakadt brit zenemágus, Lee Coombs új albumát mutatja be. A Light and Dark turné első európai állomásának Budapestet választó Lee Coombs a Corvintetőn pörgeti majd legújabb, a minimál technót, breakbeattel és tech-funkkal ötvöző szerzeményeit, melyeket a tengerentúlon rendkívüli letisztult lemezeitől ismert Überzone-al és a vokalista Katherine Ellis-sel együttműködésben készített el.

Lee Coombs régi bútordarab a szcénában, 1989-ben látott először közelről keverőpultot, amin az akkoriban szublimáló acid house forradalom nagy zenéit kavarássza. Nevét '98-tól jegyzi a breakes tábor, ekkor csatlakozik az feltörekvő Finger Lickin’ brigádhoz. 2001-ben megérkezik első szerzői albuma, az azóta is a „tech funk” előszelének tartott, egy bantu gyógyító legjobb pillanatait idéző Future Sound Of Retro. Pete Tong favorizálja, nomeg Paul Oakenfold is, akinek kiadóján a hírhedett Perfecto Breaks mixlemezt válogatja össze. Innen egyenes út vezet Moby, a Lamb, a New Order (Crystal) és a Planet Funk remixeléséhez.

Hallgass bele Lee legújabb mixébe itt!

Corvintető, Bp.


október 10., szombat
Még formálható a véleményed?
Romaikon Fesztivál


Sajnálatos módon napjainkban szinte minden híradásban szerepel a romák diszkriminálásáról, az ellenük történő támadásokról, sajnos már sorozatgyilkosságokról szóló hír. A szélsőségek egyre drasztikusabb megjelenése okán a fesztivál szervezői szeretnék felhívni Magyarország fiataljainak figyelmét - akiknek még remélhetőleg formálható a véleménye, megítélése - arra, hogy ne ítélkezzenek, ne sémákban, sztereotípiákban gondolkodjanak, ne ismételjenek mások által kántált szólamokat, hanem ismerjék meg egymást, ismerjék meg egymás szokásait, a velük élők kultúráját, azon keresztül pedig magát a roma társadalmat! A cél: tanuljunk meg békében együtt élni.

A Roma Ikon egy hagyományteremtő rendezvény sorozat, melynek első fesztiválja október 10-én kerül megrendezésre. Célja minél szélesebb körben bemutatni a roma kultúrát, a roma zenét, a roma életformát.

A fellépő együttesek kivételesen nem a saját, jól megszokott stílusukban zenélnek, helyette külön, erre az alkalomra állítanak össze egy olyan koncertanyagot, melyben roma zenéket dolgoznak fel saját stílusukban, vagy a saját dalaikat cigányzenei stílusban, hangszerelésben adják elő.

Dürer Kert, Bp.

Alternatíva:
Bifidus essensis, avagy tűsarkon a téboly

© Egri Gárdonyi G. Színház
Szoli, szauna, ezotéria, bulémia, egy magzat kezében mobillal, emberek figyelik a mellettük lévőt műholdon keresztül, organikus anyagok tapadnak a szilikonmellekre, értelmetlen szavakat suttognak a plasztikázott ajkak, szimpatikusra operált arcok néznek, vannak még arcok? Tabletták a rosszkedv, a vágy hiánya, a gondolkodás mellőzése ellen, vagy érdekében, partyk végeláthatatlanul, sehova se száguldozó vörös cabriok, éjjel kivilágított medencék, folyamatosan villogó tv, reklámok ezrei, és elrohansz megvenni mindent, mert az a biztos, ha a tied. Hitelkártyára vásárolt felesleges dolgok árasztanak el. Bedugod a fejed az infraszaunába, a tested légkondi hűti, és a szexre gondolsz, szeretnél másra gondolni, de nem megy. A műkörmöd le kell cserélni. Tele vagy gonddal megint. Na ez van. Egy kiürült világ - tehetetlen emberek, sodródó fiatalok, pótcselekvések. És valójában senki sem érzi jól magát, mert nem találja a helyét, nem találja az érzéseit. Tárgyak pótolják a kapcsolatokat, vásárlás a simogatást. Ez van. Nem?
(Bret Easton Ellis és Almási Tóth András szövegei alapján)
R.: Barta Dóra

Egri Gárdonyi Géza Színház


október 11., vasárnap
Nézz kelet felé!
CinePécs V. Moveast Nemzetközi Filmfesztivál, 2009. október 8-11.

Valaha Pécsett volt a Magyar Filmszemle. Most Pécsé lesz az EKF címe. És van újra filmfesztiválja is, a MovEast.

Ha három számadatban kellene összefoglalni, mi vár a közönségre, akkor íme: 4 nap, 15 ország, 76 film. Ez utóbbi szám ugyan csalóka, hiszen a fesztivál fődíjáért, a Proxima-díjért és a vele járó 10.000 eurós pénzjutalomért 12 alkotás mérkőzik majd.

             Az egyik vasárnapi versenyző, a szlovén Janja Glogovac filmje.

Török, lengyel, cseh, szlovén, szlovák, magyar, bolgár, horvát, bosnyák, osztrák, román és szerb elsőfilmekről van szó, azonban ez az „elsőfilm" megjelölés koránt sem szabadna, hogy azt a képzetet keltse, hogy kezdőkről van szó.
Részletes program itt!

október 12., hétfő
Budapest, Firenze
Alfred de Musset: Lorenzaccio

© Udvardy Dávid
Indul a BŐF, a Budapesti Őszi Fesztivál. Október 9 és 18 között rengeteg programból válogathatunk. Hétfőre a Maladype Színházat ajánljuk.

Firenze, a 16. század eleje. A fejedelem züllött, morális gátakat nem ismer. A patríciuscsaládok és a polgárok lázadnak ugyan, de össze fogni képtelenek. Távolról szemlélik az eseményeket. Egy fiatalember, Lorenzo de Medici úgy dönt, hogy egymaga számol le a zsarnokkal. A fejedelemhez csapódik, s barátja, talpnyalója, rossz szelleme lesz. A színjáték tökéletes, de az álarc túlságosan is hozzánő Lorenzóhoz, aki nemcsak hírét, de családját és barátait is feláldozza mindinkább rögeszmévé váló terve érdekében. Végül sikerrel jár, a zsarnok halott, ám nem változik semmi: Lorenzo maga fut a gyilkos tőrbe, uralkodóvá pedig egy alkalmatlan bábfigurát választanak.
R.: Zsótér Sándor

Thália Stúdió, Bp.

október 13., kedd
München magyarul.
Magyar művészek Münchenben 1850-1914

A XIX. század második felében szinte minden magyar művésznövendék megfordult Münchenben, az Isar-parti metropoliszban, hogy a hazai művészképzés hiányát az ottani akadémián való tanulással pótolja. Bécs akadémiáját követően, Párizs és a Julian akadémia közkedveltté válása előtt, illetve még azzal párhuzamosan is a magyar művészek főként a bajor fővárosba utaztak a művészi képzettség megszerzésére. Ennek az időszaknak az ebből a szempontból történő áttekintése a magyar művészet fejlődését egy újabb oldaláról világítja meg, amely segíthet a magyar művészeknek az európai fejlődés kontextusában való elhelyezésben is. München ugyanis olyan közép-európai centrumot jelentett, amely nemzetközi kapcsolatai, kiállításai révén a legújabb irányzatokat is megjelenítette, miközben teret adott a legkülönbözőbb nemzetiségek csoportos vagy akár egyéni kibontakozásának is.

Magyar Nemzeti Galéria, Bp. 2010 január 10-igoktóber 14., szerda
Esztétikai múlt és politikai félmúlt
Amerigo Tot

Amerigo Tot
Újragondolva
© Szalay Zoltán
Ha volt valaha Magyarországon igazi szobrász-sztár, akkor a hetvenes-nyolcvanas években Amerigo Tot az volt. A magyar szobrászat félmúltja félig elfeledett nevekkel van tele: Somogyi József, Pátzay Pál, Kerényi Jenő, Borsos Miklós művei ma is köztereinken találhatók, a könyvtárakban ott vannak a róluk szóló régi művek, de a kortárs művészek hivatkozásai között már alig-alig szerepelnek.

A művészettörténet sem tud igazán mit kezdeni velük, életművük – legtöbbször a hivatalos művészet bélyegzőjével ellátva – a mai kontextus hiányában, valahol félretéve hever.

Tot egykor ünnepelt szobrászatáról ma már itthon is keveset tudunk, rendkívül érdekes személyisége pedig a rendszerváltás után gyorsan kopott ki a köztudatból.

Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum, 2010. január 3-ig.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Több mint 120-an sebesültek meg a 14 afganisztáni pokolgépes merényletben

Több mint 120-an sebesültek meg a 14 afganisztáni pokolgépes merényletben

Orbán: A magyar demokráciát ért bírálatok politikai természetűek, nincs ténybeli alapjuk

Orbán: A magyar demokráciát ért bírálatok politikai természetűek, nincs ténybeli alapjuk

Az állam szóban támogatja a fogyatékos emberek foglalkoztatását, de tettekkel alig

Az állam szóban támogatja a fogyatékos emberek foglalkoztatását, de tettekkel alig

Török Zsolt hegymászó halála után kapott román kitüntetést

Török Zsolt hegymászó halála után kapott román kitüntetést

Nézegessen fotókat a Duna fölött parádézó helikopeterekről és repülőkről

Nézegessen fotókat a Duna fölött parádézó helikopeterekről és repülőkről

Trump lemondta a dániai útját, mert nem engedik, hogy megvegye Grönlandot

Trump lemondta a dániai útját, mert nem engedik, hogy megvegye Grönlandot