szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Megjelenik-e Hitchcock női ruhában egy filmjében? Melyik híres rendezőnek volt az álma, hogy Vito Corleonét játszhassa, és melyiket öntötték arcon vizelettel? Mi köze Ingmar Bergmannak Charles Bronsonhoz meg a Szex és New Yorkhoz? Mit eszik Woody Allen reggelire, és ki írta a Csillagok háborúja beúszó nyitószövegét? – cikkünkben többek között ezekre is választ kapunk.

A legismertebb filmrendezőkről számos érdekes történet kering – egy részük megfelel a valóságnak, más részük kitaláció. A Híres rendezők titkos élete című könyv szerzője igyekszik elválasztani a tényeket a meséktől, de csak mert valamelyik történet nem igaz vagy hitelessége talányos, még nem marad ki az összeállításból. Válogatásunkban tucatnyi érdekes sztorit elevenítünk fel nagy rendezők életéből.

Az utánozhatatlan Chaplin

Charlie Chaplin 1915-ben benevezett egy hasonmásversenyre San Franciscóban – és vesztett. Az egyik felháborodott versenyző később elárulta az újságíróknak, hogy a sztár „olyan szánalmas volt, hogy legszívesebben leckéket adtam volna neki a jellegzetes Chaplin-járásból”. Egy másik - magyar vonatkozású - esetről, ahol viszont a Chaplint utánzó imitátor bukott el, itt olvashatnak.

Welles elszalasztott lehetőségei

Orson Welles mindent megadott volna, hogy ő játssza Vito Corleonét A Keresztapában, Francis Ford Coppola azonban Marlon Brandónak adta a szerepet. Szóba került viszont az, hogy Welles megkapja Kurtz ezredes karakterét az Apokalipszis most-ban, Coppola azonban ez esetben is Brandót választotta. Máskor viszont Welles utasított vissza egy később kultikussá vált "szerepet": George Lucas ugyanis felajánlotta neki, hogy legyen Darth Vader hangja a Csillagok háborújában, de ő nem kért belőle. Élete utolsó évtizedében kénytelen volt beérni annyival, hogy narrátorként dolgozott különböző reklámokban és rajzfilmekben.

Hitchcock türkiz ruhában?

A könyv szerzője szerint Hitchcock barátai szórakoztatására gyakran öltözött nőnek. 2008-ban internetes fórumokon arról kezdtek pletykálni, hogy a rendező az Észak-északnyugat című filmjének 44. percében egy kövér nőt alakítva tűnik fel: türkizkék ruhában, valamint kék és fehér kalapban. Arra, hogy vajon tényleg Hitchcockot láthatjuk-e a vonaton felvett képsorokon, nincs bizonyíték; a rendező filmes megjelenését összegyűjtő Wikipédiás oldalon mindenesetre nem szerepel ez a momentum. Arra viszont van hihető válasz, miért nem volt Hitchcocknak köldöke.

Bergman és Bronson

Ingmar Bergmannak és Charles Bronsonnak közös ügynöke és PR-se volt, sőt az 1970-es évek végén Los Angelesben találkoztak is. Bronson éppen valamelyik lövöldözős filmjét forgatta, amikor Bergman meglátogatta a stúdióban, a közös ügynök utasítására. Váltottak néhány udvarias mondatot, azután a rendező figyelmét teljesen lekötötték a Bronson testére ragasztott sebek.

„Lenyűgöző – lelkendezett Bergman. – Eddig el sem tudtam képzelni, hogy érik el ezt a hatást! – Miért, maga talán nem használ géppisztolyt a filmjeiben?” – kérdezett vissza a legenda szerint Bronson. Más rendezőkhöz hasonlóan egyébként Bergmant is vonzották a kikapcsolódás szokványos módjai: nagy kedvence volt például a Jurrasic Park vagy a Szex és New York című sorozat.

Walt Disney orvlövész kalapjai

Disney egyetlen csatában sem vett részt az első világháború alatt, viszont némi profitra szert tett a vérontásból. Egyik cimborájával közösen ugyanis német katonai sisakokat gyűjtöttek a frontvonalakon, azután háborús emlékként eladták őket bajtársaiknak. Amikor Disney rájött, hogy az átlőtt sisakokat drágábban is megveszik, „fritz orvlövész kalap” néven eladta az egész készletet. (Ha kíváncsi, mi igaz abból a legendából, miszerint Disney-t halálakor lefagyasztották, hogy később újra életre keltsék, kattintson).

Truffaut magániskolája

A fiatal Francois Truffaut sokat volt egyedül, unalmában gyakran látogatta a helyi mozit. Fizetés nélkül surrant be, és mindig az első sorba ült. Minden nap három filmet nézett meg, így tizenhárom éves korára többezer filmet látott. A filmekről naplót vezetett, s a kedvenc rendezőihez külön megjegyzéseket is írt. Leginkább az amerikai filmek nyerték el a tetszését, kedvencei között volt Alfred Hitchcock.

Woody Allen étkezési szokásai

Woody Allen minden nap ugyanazt eszi reggelire: zabpelyhet, egy banánt és szilvalét – a banánt pontosan hét részre kell vágni, mielőtt belekerülne a zabpehelybe. Ebédre tonhalsalátát fogyaszt fehér kenyérrel, paradicsom és salátalevél nélkül.

"Réges-régen, egy messzi-messzi galaxisban..."

A rendező Brian de Palma a sci-fi műfajában is maradandó nyomot hagyott. 1976-ban egyik közeli barátja, George Lucas megkérte, hogy segítsen szereplőket válogatni a Csillagok háborújához. Miután a film elkészült, Lucas ismét felkereste de Palmát, és megkérte, segítsen neki a híres „beúszó” kezdő szöveg megírásában.

Lucas szünidei kiadása

George Lucasnak van egy projektje, amelyről még beszélni sem hajlandó: ez a CBS csatornán 1978-ban sugárzott, A Csillagok háborúja szünidei különkiadása címet viselő kétórás műsor. A borzalmas zenés számokkal, rosszul megrajzolt animációs elemekkel, valamint a 70-es évek Z-kategóriás „sztárjaival” tűzdelt varietéműsorról Lucas egy alkalommal azt mondta: „ha lenne elég időm és egy kalapácsom, az összes kalózpéldányt felkutatnám és összezúznám”.

Lynch dühös kutyája

A rendező húsz éven keresztül egy képregénysorozatba ölte felgyülemlett agresszióját, amelynek A világ legdühösebb kutyája címet adta. A képregény nyersen megrajzolt állóképekben mesélte el a szóban forgó eb kalandjait, a hozzájuk tartozó szürreális képszövegek pedig meglehetősen pesszimista világképet tükröztek.

Dunaway Polanski arcába vágta - a vizeletét

Faye Dunaway igen diktatórikusnak találta Roman Polanskit. Egy alkalommal odáig fajult a helyzet kettejük között, hogy Dunaway a rendező arcába öntött egy pohár vizeletet. „Te hülye picsa, hiszen ez húgy! – üvöltötte Polanski. – Így van, te kis pöcs!” – válaszolta Dunaway. A forgatás végéhez közeledve már alig beszéltek egymással: Polanski a színésznő ügynökén keresztül üzente meg az utasításait, Dunaway pedig rajta keresztül kérdezte meg, "mit tegyen a karaktere.”

A Coen-testvérek rejtélyes vágója

A Coen fivérek megosztoznak a filmjeik érdemein – Joel rendezőként, Ethan pedig producerként szerepel –, habár valójában közösen végeznek minden munkát. Még a vágást is közösen csinálják, Roderick Jaynes álnéven.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hol áll a Puskás Aréna „Orbán-alagútja“ a világ titkos járatainak mezőnyében?

Hol áll a Puskás Aréna „Orbán-alagútja“ a világ titkos járatainak mezőnyében?

Megírta a kormányzati oldal, hogy technikai hibák miatt elmarad a hétvégi tömeges oltás, majd eltüntették a bejelentést

Megírta a kormányzati oldal, hogy technikai hibák miatt elmarad a hétvégi tömeges oltás, majd eltüntették a bejelentést

BKK-vezér: Nehéz úgy tervezni, hogy a kormányzati döntésekről nincs információnk

BKK-vezér: Nehéz úgy tervezni, hogy a kormányzati döntésekről nincs információnk