szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hiába készült el tavaly a Látlelet egy kórházról – Tétényi, 1956 című dokumentumfilm, a közönség nem láthatja azt, ugyanis a Schmidt Mária vezette Terror Háza nem engedi.

Ferenczy Erika és Kínyó Ferenczy Tamás kétévnyi kutatómunka után, 2016-ban nyerte meg a Terror Háza forradalmiemlékév-bizottságának az ötvenhatos dokumentumfilmek támogatására hivatott Zsigmond Vilmos-pályázatát, a téma – ez a címből is kiderül – a Tétényi úti kórház ötvenhatos sebesültjeinek és önkéntes ápolóinak sorsa volt.

A Magyar Nemzet azt írja, az alkotás elkészült, de a kórház forradalom alatti napjait bemutató film korlátozását egy furcsa jogi anomália okozza, a Terror Háza ugyanis a támogatás kifizetésének egyik feltételéül azt szabta meg, hogy a film nyilvánosság elé nem kerülhet, mozik és televízióállomások nem vetíthetik.

Ferenczy Erika és Kínyó Ferenczy Tamás azt mondta a napilapnak, hogy a pályázati sikerük után sokáig nem is kapták meg a megállapodás szövegét, amelyben szerepel a korlátozás. Kényszerhelyzetbe kerültek, a szerződésüket aláírták már, amikor kiderült: arra hivatkozik a Terror Háza, hogy szerintük Magyarországon csak az Andy Vajna által vezetett Magyar Nemzeti Filmalap jóváhagyásával (illetve megrendelésére, támogatásával) készült mozgóképeket lehet a nagy nyilvánosság előtt vetíteni.

(Magyar Nemzet)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!