Bicsérdi Ádám
Bicsérdi Ádám
Tetszett a cikk?

Néhány magyar zenész valószínűleg jó ideig emlékezni fog a 2018-as, hollandiai Eurosonic fesztiválra, és nem feltétlenül a fellépésük miatt. A viszontagságok ellenére végül, minden eddiginél több, négy magyar zenekar, a Belau, a Dope Calypso, a Mörk és a Terra Profonda bizonyíthatott a legfontosabb európai rendezvényen. Beszámolónk a groningeni zenei gigarendezvényről.

Úgy tűnik, a groningeni Eurosonic Norderslaag (innentől az egyszerűség kedvéért: ESNS) a szó szoros értelmében komoly kihívás a magyar küldöttségnek. 2016-ban a hazaút lett a vártnál bonyolultabb és hosszabb, ezúttal a kiérkezést kavarta meg alaposan az egész Hollandiát lebénító szélvihar. Elég csak belepillantani, bármely red code schiphol címkével ellátott videóba ahhoz, hogy világos legyen, miért is emlegetik sokan azóta is életük legrosszabb leszállásaként az amszterdami landolást.

Szerencsére végül a hollandokat is teljesen váratlanul érő  katasztrófahelyzet nem húzta át a magyar zenekarok számításait, pedig a landolás után még a groningeni érkezés mellett a hangszereket tartalmazó csomagok hollétéről sem tudtak biztosat a Belau vagy a Terra Profonda zenekar tagjai.

Végül (nagy hála az amszterdami befogadóknak) sok más koncert mellett a magyarok fellépéseit a szörnyű időjárás miatt nem kellett lemondani, így ha a vártnál nehézkesebben is, de 2018-ban minden eddiginél több mutathatta meg magát az évindító európai szakmai megarendezvényen.

A magyar zenei élet sokszínűségét kell prezentálni

A megarendezvény kifejezés egyáltalán nem túlzás az ESNS esetében, hiszen a Hollandia egyik legfontosabb egyetemi városát elárasztó koncertdömping mellett a zeneipar apraja-nagyja szervez ide találkozókat, a konferenciák, szakmai rendezvények mellett pedig például több fesztivál pedig itt szemeli ki a közönség számára még nem húzónévnek számító, de izgalmas, feltörekvő fellépőit.

De aki csak élő zenét hallgatna, annak is tökéletes választás a groningeni hétvége: kora délután kávéházakban, lemezboltokban, kocsmákban, titkos helyszíneken, éjszaka pedig a város kb. 25 pontján lehet koncerteket nézni.

Ha az elmúlt három évet nézzük, a magyar zenekarok külföldi jelenlétét támogató, menedzselő program, a HOTS (Hungarian Oncoming Tunes) rövid távú tervei abszolút beigazolódtak a Eurosonicon, hiszen az első komolyabb magyar delegáció után a tavalyi három után idén a négy magyar zenekar mellett a közép-európai régiónak szentelt CEEntral Partyra is megtelt az egyik rendezvényhelyszín.

Weval együttes
©

A program másik fontos célja, hogy a magyar zenei életről minél szélesebb képet adjon egy-egy showcase-fesztiválon, Groningenben is jól látszott, mert négy ennél különbözőbb stílusú zenekart nehéz lett volna összeszedni. A már rutinos showcase-fesztivál fellépőnek számító, garázsrockos Dope Calypso és az ambient-popos Belau mellett a funk-soul vonalon mozgó Mörk és az egészen különleges hatásokat vegyítő Terra Profonda léphetett fel az ESNS-en. Igaz, elnézve a fesztivál kínálatát, lehetett volna még ennél színesebb is a kép, például extrémebb metál, vagy elektronikus körökből, de fontos leszögezni, hogy a meghívott fellépőkről az Eurosonic szervezői és nem a magyar szervezet tagjai döntenek.

Minél kisebb a helyszín, annál jobb a hangulat

Az egynapos csúszás és kalandos megérkezés miatt mi most inkább a konferenciák helyett a koncertfelhozatalba vetettük magunkat, amely egy nap alatt is rengeteg tanulsággal szolgált.

Az ilyen fesztiválokon nem ritkák a különleges helyszínek, de Hollandiában ilyenkor szinte már kötelező a lehető legkisebb helyekre bezsúfolni néhány este fellépő előadót. A cél persze egyértelmű ezzel a megoldással. Egyrészt a városban lézengőket is be lehet vonni ezzel a fesztivál hangulatába, másrészt az egészen intim közegben az előadók is másképp, kevésbé megjátszósan viselkednek.

A jégeső elől bemenekülők például a spanyol-chilei psych pop bandát, a The Zephyr Bones-t csíphették el a Plato kultikus lemezboltjában, a szomszéd kávézóban pedig nem sokkal később a halk kezdéstől a fülsüketítő gitárzúgásig eljutó Chelou szerzett elég sok új rajongót magának (korábban ezt már az A38-on is megtette).

Nem azt mondom, hogy életem legkomfortosabb koncertjei voltak ezek, de az biztos, hogy sokkal könnyebb ráhangolódni így egy-egy zenekarra, mint az esti, jóval sűrűbb dömpingben. Szóval, a magyar zenekarokat is csak biztatni tudom, hogyha lehetőségük van rá, csípjenek meg egy hasonló fellépést a showcase-eken, mert megéri.

Az egyszerűbb jobb, a túl sok már unalmas

A popzenében már minden megtörtént – az állítással nehéz vitatkozni, épp ezért egy Eurosonichoz hasonló rendezvényen szembetűnő, mennyire elszántan keresik az egyediséget a zenekarok. Ez a szándék azonban néha már nevetségesen félremegy, néhol még pont jól működik. A dán poszt-poszt-punk Parsans túlzsúfolt, egyszerűen túlgondolt koncertjéről például sorban menekültek a nézők, míg a hetvenes évek török pszichedelikus zenéit a nyugati rockzenével vegyítő Altın Gün óriási bulit csinált egy másik helyszínen.

Egy ilyen rendezvényen persze nehéz megmozgatni a főleg szakmabeliekből álló közönséget, és bár érezhetően több aktivitást várt a közönségtől, a nemrég új albummal jelentkező Dope Calypso például egy keménymagot azért kimozdított a sima szemlélődésből.

A Mörk koncertjéről a vihar miatt lemaradtunk, de a hírek szerint simán megtöltötték a koncerttermet, és már az is biztos, hogy a baltikumi showcase-re a Tallin Music Weekre és lengyel Seazone-ra is utaznak majd idén.

©

A Belau egy, a szűken vett belvárostól kissé kieső helyen, a DOT-ban lépett fel, és megint úgy tűnt, hiába terelt össze elég szép számú közönséget a fellépésük, a zenekarnak több különleges elemet, vagy váltást kell használni ahhoz, hogy teljes koncertre lekösse a közönségét.

A magyar delegáció kakukktojása volt az itthon is kevésbé ismert Terra Profonda, amely főként a német kiadóján, a Németországban saját boltot és fesztivált is üzemeltető Haldern Popon keresztül jutott ki a Eurosonicra. A Tom Waits-, blues vagy folk hatásokat is felmutató trió, különleges helyszínen a hatalmas templomban felállított színpadon játszhatott. A Terra Profonda átlagtól eltérő hangzásvilága – ez a helyszínen is látszott – egyértelműen megosztónak számít, de ezzel a zenekar is tisztában van. Annyi azonban biztos, hogy a német piacon komoly, és ízlésformáló brandnek számító Haldern Pop rengeteg lehetőséget nyújthat a zenekarnak – a hamarosan érkező első album akár komolyabb réteget is megszólíthat a német piacon.

A magyar zene külföldi jelenléte pedig nem torpan meg továbbra sem, hiszen a régióra fókuszáló szlovéniai MENT-re a Fran Palermo és a Freakin Disco kapott meghívást, a Focus Walesen a Papaver Cousins lép fel, és tavasszal jön csak az igazán nagy dobás. A texasi South By Soutwesten négy magyar előadó is ott lesz: a világ legrangosabb szakmai eseményén a Bohemian Betyars, a Belau, Boggie és a The Qualitons mutatkozhat be a tengerentúlon márciusban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Járvány idején magánszigeten bulizni? Van, akinek összejön

Járvány idején magánszigeten bulizni? Van, akinek összejön

Az Exxon is leépít a BP és a Shell után, 14 ezer embert küldenek el

Az Exxon is leépít a BP és a Shell után, 14 ezer embert küldenek el

Három embert megölt egy terrorista egy nizzai templomban

Három embert megölt egy terrorista egy nizzai templomban