szerző:
G. M.
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Minden megtörténhet – mondta Orbán Viktor négy éve Tusnádfürdőn, és most az ő szavai adják egy új bécsi előadás címét: Alles kann passieren. A volt osztrák köztársasági elnök és a hivatalban lévő luxemburgi külügyminiszter jelenlétében négy színésznő olvasta fel Orbán Viktor és az európai populisták beszédeit. Nem mondhatja senki, hogy nem szóltak előre, mit akarnak csinálni – figyelmeztettek a darab szerzői az Akademietheater színpadán.

Ez a bécsi előadás nagyon fontos. A populisták által használt nyelv a 30-as években virágzott. Az az idő nem ismétlődhet meg. Ellen kell állni azoknak, akik a békeprojektként és értékközösségként létrehozott európai egyesülést le akarják rombolni. Fontos, hogy ezt a harcot ne csak a politika, de a kultúra területén is megvívjuk

– mondja még a szerda esti előadás előtt Jean Asselborn. Részint a luxemburgi miniszterelnök-helyettes és külügyminiszter tehet róla, hogy megszületett az a darab, amelynek a Burgtheater kamaraszínházában, az 500 férőhelyes Akademietheaterben bemutatott előadás megszületett. Ezért aztán külön a premier kedvéért Bécsbe repült, a városba, ahol nemrég Salvini olasz belügyminiszter provokációira válaszolt dühödt kirohanással.

Az előadás ötletadója, Florian Klenk azt mondja Doron Rabinovici íróval gyakran beszélnek a politikáról, a populisták felemelkedéséről. Egyszer aztán megszületett az ötlet, hogy "minden európai populista, jobboldali demagóg, és nacionalista politikus beszédét egyetlen nyelvre fordítsuk le, és ez legyen a német. Aztán próbáljuk meg ezeket a beszédeket egy teljesen új kontextusban visszaadni". Ahogy mondja, a cél az volt, hogy nem felháborodottan, nem hisztérikusan, sokkal inkább nyugodtan, csendesen szólaljanak meg a mondatok, hogy ezeknek a személyeknek a szavai hatni tudjanak.

Az utolsó löketet az adta, amikor Salvini itt járt Bécsben, és szavait a luxemburgi külügyminiszter, Jean Asselborn félbeszakította. "Merde alors" – mondta, vagyis "a francba már, ebből elég volt". Ebben a pillanatban tudtuk, hogy ennek a színpadon a helye. Ez maga a politika

– mondja Klenk. Végül Rabinovici különböző európai politikusok beszédeiből alakított ki egy szövegmozaikot. "Megszólal" az olasz Matteo Salvini, az osztrák Heinz-Christian Strache, a lengyel Jaroslaw Kaczynski és a cseh Milos Zeman. A darab címét azonban Orbán Viktor szolgálja: Alles kann passieren, vagyis minden megtörténhet. Ez a 2014-es tusnádfürdői beszéd zárómondatából való: Könnyen lehet, miután bármi megtörténhet, hogy eljön a mi időnk. És hogy hol helyzekedik el az illusztris társaságban a magyar miniszterelnök?

Florian Klenk
©

Orbán a főszereplő! Ő központi figura napjainkban, hiszen tőle származik a koncepció, hogy egy demokrácia létezik a liberalizmus nélkül. Mert azt gondolja, hogy már nincs szükség arra a szabadságra, amelyért Európában a második világháborúra adott reakcióként megharcoltunk

– állítja a darab ötletadója. Az előadás igazi trükkje azonban az, hogy a populista politikusok ugyan mind férfiak, a beszédeiket kizárólag nők adják elő.  Hogy miért? Klenk szerint ez a színház művészi eszköztárának a része. Nem akartak ugyanis kabarét csinálni, szerették volna elkerülni, hogy utánozzák a politikusokat. Itt csak a szavaknak van jelentősségük. A színésznők ezt a lecsupaszítást segítik.

©

Marad a kérdés, milyen Orbán Viktort előadni ebben a lecsupaszított, egyedül a szöveget központba helyező előadásban?

"Én csak a német fordítást ismerem. De ha ezekről a szövegről levesszük a férfias előadást, a tesztoszteront, akkor látni mennyire önleleplezőek a mondataik. És ebben nincs különbség a darabban szereplő urak között" – mondta a nagy tapssal fogadott bemutató után Stefanie Dvorak a hvg.hu kérdésére. Majd kis gondolkodás után hozzátette:

Valami még beugrott arról, miben más és erősebb a többieknél Orbán. Csak most ugrik be, mennyivel többet hivatkozik a népre, a magyarságra. Mi vagyunk és ők vannak. Ők maradjanak kívül. Szinte minden második szó a népre, illetve a vele szemben állókra hivatkozik. Felkorbácsolja a nemzeti büszkeséget, és közben nagyon is ijedt, félős ember benyomását kelti.

Az előadást a helyszínen megtekintő Asselborn és Heinz Fischer volt osztrák köztársasági elnök a taps után megköszönte a Burgtheater igazgatójának, hogy helyt adott a darabnak. Szerintük fontos Orbánék mondatait meztelen valójukban is megismerni.

Ha elsőként szeretne értesülni a Kult rovat híreiről, kövesse Facebook-oldalunkat:

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Egy rasszista gesztus kezdte ki Justin Trudeau hírnevét

Egy rasszista gesztus kezdte ki Justin Trudeau hírnevét

Itt az új tévégyártó: egyszerre több új készüléket is kiad a Motorola

Itt az új tévégyártó: egyszerre több új készüléket is kiad a Motorola

Fél órán belül fogtak két lopott prémium autót a határon

Fél órán belül fogtak két lopott prémium autót a határon

Türk nyelvű államok irodája nyílik Budapesten

Türk nyelvű államok irodája nyílik Budapesten

Ingyen tölthető a Grand Theft Auto: San Andreas, az egyik legjobb GTA

Ingyen tölthető a Grand Theft Auto: San Andreas, az egyik legjobb GTA

A Nébih megerősítette: tényleg készült terv a házi sertéstartás felszámolására

A Nébih megerősítette: tényleg készült terv a házi sertéstartás felszámolására