szerző:
hvg.hu

A hódítás drámai változásokat hozott a városban: az arany tulajdonosát valószínűleg szintén megölték vagy eladták rabszolgának.

A keresztesek elől rejtették el azt a bronzedényt, amiben 24 aranyérmét és egy fél pár arany fülbevalót találtak. Az edénykét 900 éve rejtették el az észak-izraeli Cézárea ősi kikötővárosában.

Az önmagában is értékes edényt két kő közé rejtették el egy kút oldalába – a régészek úgy gondolják, hogy a keresztesek hódítása után a tulajdonosa már nem tudott visszajönni érte.

Az izraeli régészeti hatóság hétfőn számolt be a ritka leletről. A feltárás vezetői, Peter Gendelman és Mohammed Hatar szerint az érmék a 11. század végéről származnak. A szakértők szerint az is elég valószínű, hogy az edényt akkor rejtették el, mikor a keresztesek 1101-ben elfoglalták a várost. Ez az első keresztes hadjárat utolsó éve volt, két éve alapították meg a Jeruzsálemi Királyságot.

A hódítás meglehetősen drámai változásokat hozott a város történetében, a feljegyzések szerint I. Balduin jeruzsálemi király seregei 1100 és 1118 között a város lakosságának zömét lemészárolták. A most megtalált kincs tulajdonosát és családját valószínűleg szintén megölték vagy eladták rabszolgának.

A bronzedénynek eredetileg valószínűleg volt egy fémteteje, ám mielőtt elrejtették, inkább egy rögtönzött kerámiafedéllel zárták le.

Az érmék között 18 Fátimida-dínár volt, ami azokban az években bevett fizetőeszköznek számított. Ezek mellett 6 bizánci birodalmi aranyérme volt, ami extrém ritka leletnek számít. Ezekből ötöt VII. Mikhaél, vagy magyarosan Mihály, bizánci császár idején vertek.

Cézáreát és kikötőjét Nagy Heródes építtette az 1. században, mikor Júdea a Római Birodalomhoz tartozott. Az évszázadok során Cézáreát különböző seregek többször is elfoglalták.

A jelenlegi régészeti feltárás részeként Cézárea világörökségi részén végeznek konzerválási munkálatokat, eközben került elő a kincslelet is.

(Daily Mail)

Még több kultúra a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Gyorsan lemerül az androidos telefonja? Lehet, hogy ez az oka

Gyorsan lemerül az androidos telefonja? Lehet, hogy ez az oka

Vakarózik a kormány a minimálbér-emeléssel, ami már közelítené a spanyol összeg felét

Vakarózik a kormány a minimálbér-emeléssel, ami már közelítené a spanyol összeg felét

Arcfelismerő szoftverrel kötné össze az Amazon a Ring kapucsengőjét, a jogvédő szervezetek már kongatják a vészharangot

Arcfelismerő szoftverrel kötné össze az Amazon a Ring kapucsengőjét, a jogvédő szervezetek már kongatják a vészharangot

Durvul a Brexit-vita

Durvul a Brexit-vita

Betiltották az iPhone-okat Kínában, de az Apple kieszelt egy trükköt

Betiltották az iPhone-okat Kínában, de az Apple kieszelt egy trükköt

Megújult Szentendrén a Kmetty Múzeum

Megújult Szentendrén a Kmetty Múzeum