szerző:
MTI/hvg.hu

Kultuszfilmek sorát köszönhetjük neki, felfedezte Natalie Portmant, és övé eddig a legdrágább európai szuperprodukció. A diadalmenetet bukások sora is árnyékolja, májusban pedig egy belga-holland színésznő többszörös nemi erőszak miatt feljelentette, amihez kilenc másik nő is csatlakozott. Luc Besson 60 éves.

Luc Besson 17 filmet rendezett, mintegy 100 filmnek volt a producere és 12 alkalommal jelölték César-díjra, de csak 1998-ban kapta meg a legjobb rendezőnek járó díjat Az ötödik elemért. Jelenleg ő az egyik leghatalmasabb ember a francia filmgyártásban, ám a nagy sikereket nagy bukások is kísérték.

Tengerbiológus nem lett belőle, de leforgatta a legszebb filmet a tengerről

Párizsban született 1959-ben, búvároktató szülei oldalán állandóan utazott. Tengerbiológusnak készült, de tizenhét évesen egy búvárbaleset miatt fel kellett adnia terveit. Ekkor összeírta, mi az, amihez tehetsége van és érdekli is, s mivel a rövid lista élén a filmezés állt, iskoláit félbehagyva Párizsban és Hollywoodban kezdett dolgozni. Filmrendezők asszisztense volt, majd reklám- és rövidfilmeket rendezett, végül Amerikából visszatérve saját céget alapított.

Élethalálharc című fekete-fehér sci-fijével Európa több neves fesztiválján díjat nyert, ezt követte 1985-ben a Metró, amelyre Franciaországban hárommillióan váltottak jegyet. Az áttörést az 1988-ban forgatott A nagy kékség hozta meg számára. A Jean Reno és Jean-Marc Barr főszereplésével készült, az emberi teljesítőképesség határait ostromló szabadtüdős merülést ismertté tévő filmet képi világa és a sokatmondó csöndek bravúros összhatása tette igazi kultuszfilmmé.

Nikita, Leon és a világűr csábítása

Jean Reno, akivel időközben barátságot kötött, alakította a főszerepet a Nikita című filmjében is (1990), a női főszerepet Besson akkori felesége, Anne Parillaud játszotta. A bérgyilkos témát variáló filmnek amerikai változata is készült, Bridget Fondával a főszerepben.

Ezt követte, szintén Renóval, a Léon, a profi 1994-ben, amelyben először szerepelt a vásznon a mindössze 13 éves Natalie Portman. 1997-ben a hollywoodi recept alapján forgatott Az ötödik elem Bruce Willis főszereplésével 1998-ban elnyerte az Oscar-díj francia megfelelőjét, a César-díjat a legjobb rendező kategóriában.

1999-ben Jean d'Arc történetét dolgozta fel, a címszerepre feleségét, a modellből lett filmszínésznő Milla Jovovich-ot találta a legalkalmasabbnak. 2006-ban a saját meséjéből írt Arthur és a villangókat rendezte, a félig "élő", félig animációs alkotás premierjén jelentette be, hogy felhagy a rendezéssel, ezután kizárólag producerként kíván tevékenykedni. (A rajzfilm hazai bemutatójára Magyarországra is ellátogatott.) Végül mégis másként döntött, 2009-ben elkészítette a második részt Arthur: Maltazár bosszúja címmel, majd egy év núlva bemutatták a harmadik részt is (Arthur 3: A világok harca).

Álomprojektek pro és kontra

Az EuropaCorp produkciós és forgalmazó cég vezetőjeként Luc Besson 2012-ben hozta létre Párizstól északra a Cité du Cinéma filmstúdiót, amelyben a forgatási helyszínek mellett filmművészeti iskola is működik.

Régi tervét váltotta valóra, amikor 1998-ban a Taxi producere lett: a Samy Naceri főszereplésével forgatott film négy folytatást ért meg, a sikerszériát csak az árnyékolta be, hogy a második rész forgatása közben egy operatőr szörnyethalt, egy másik pedig lábát törte, amikor egy kaszkadőrautó rázuhant. Besson 2018-ban a Taxi 5-tel próbálta egyensúlyba hozni a sorozatos veszteségek miatt megroppant produkciós és forgalmazó cége bankszámláját, de hiába alkalmazott vadonatúj szereplőgárdát és rendezőt, a film hatalmasat bukott a mozipénztáraknál.

Besson 2013-ban Robert De Nirót és Michelle Pfeiffert kérte fel a stilizált erőszakra épülő akciófilm, a Vérmesék főszerepére, amelyben egy hírhedt amerikai maffiózó család a tanúvédelmi program keretében a napfényes Franciaországba költözik és felborítja egy álmos francia kisváros életét. Ezt 2014-ben egy újabb sci-fi, a Lucy követte Scarlett Johansson főszereplésével. Besson 2017-ben Valerian és az ezer bolygó városa című sci-fi akciófilmmel több évtizedes álomprojektjét valósította meg, a 180 millió dolláros, eddigi legdrágább európai produkció a rendező hazájában jól ismert képregénysorozat alapján készült.

Várhatóan még az idén láthatjuk az mozikban új filmjét, az Anna című thrillert, az impozáns szereplőgárdába olyan neveket sikerült összegyűjtenie, mint Cillian Murphy, Helen Mirren, Luke Evans és Sasha Luss.

Besson nemcsak rendezőként tevékeny, számtalan sikerfilm forgatókönyvét is írta és többnél a produceri feladatot is elvállalta. Ilyen a Wasabi - Mar, mint a mustár, A szállító, a Las Bandidas, A sárkány csókja, Az elrabolva mindhárom része, a 2011-ben befejezett Colombiana című akciófilm és folytatása, melynek forgatása a közeljövőben indul, valamint a Lucy második része.

Ami árnyékot vet a sikerekre

Sand van Roy belga-holland színésznő 2018 májusában tett feljelentést Luc Besson ellen többszörös nemi erőszak miatt. Az ügyben eljárás indult, a vádakat viszont nem tudták bizonyítani, decemberben pedig Bessont eredménytelenül szemberítették van Royjal. A francia ügyészség februárban szüntette meg az eljárást.

Luc Besson és Sand Van Roy a Taxi 5. bemutatóján.
©

Thierry Marembert, Besson ügyvédje közölte, hogy ügyfele "elégedetten fogadta az ügyészség döntését arról, hogy nem folytatják a Sand van Roy által felhozott vádakra alapuló vizsgálatot. A vádakat Luc Besson mindig is tagadta" - tette hozzá.

Időközben viszont kilenc másik nő is megvádolta Bessont szexuális visszaéléssel és helytelen magatartással. Legutóbb, február 13-án egy Egyesült Államokban élő színésznő a francia ügyészségnek írt levelében egy 2002-ben Besson által elkövetett szexuális támadásról írt.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Kínai kézbe kerül a mátyásföldi Ikarus-telep

Kínai kézbe kerül a mátyásföldi Ikarus-telep

Az érdi kézisek is Mészáros Lőrinc 2Rule-jába öltöznek

Az érdi kézisek is Mészáros Lőrinc 2Rule-jába öltöznek

Ledobta a rendőrség a cukiságbombát

Ledobta a rendőrség a cukiságbombát

Videóüzenetben mondott köszönetet Merkel a magyaroknak

Videóüzenetben mondott köszönetet Merkel a magyaroknak

Csoda robotvécéje lett Szegednek, csak időnként kinyílik

Csoda robotvécéje lett Szegednek, csak időnként kinyílik

Tíz kilométeres a dugó az M7-esen a Balaton felé

Tíz kilométeres a dugó az M7-esen a Balaton felé