szerző:
Varga Ferenc
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hogyan látják a világot azok a tehetséges huszonéves színészek, akikből a következő évtizedek Juhász Jácintja vagy Őze Lajosa lehet? Arcukat filmekből és tévésorozatokból ismerhetjük, néhányuknak nagy számú rajongótáboruk is van már. Érzékenyek, sármosak és letaglózóak –őket mutatjuk be közelebbről. A sorrend, mint kolléganőik esetében is, mozgóképes tapasztalataikon alapul.

A legmenőbb fiatal magyar színészek #2

Név: Vilmányi Benett
Született: 1994. április 30.
Miben láthattuk: Terápia, Korhatáros szerelem
Színházban: Radnóti, Katona, Jurányi

Gyerekkorában profi focistának készült, de Sopsits Árpád őt választotta ki A hetedik kör egyik főszerepére, és a forgatás miatt túl sok edzést kihagyott, ezért már nem talált vissza a futballhoz. Drámatagozatos gimnáziumba ment, szerepelt két gyerekfilmben, illetve a Mátyássy Áron rendezte Átok című tévésorozatban ő volt a fiú, aki Hevér Gábor és Szamosi Zsófia anorexiás lányának udvarolt. Mátyássy vitte tovább a Tanár úr kérem Köbli Norbert által írt sajátos feldolgozásába (T.Ú.K.), amelyben a fiatal Karinthyt alakította.

Elsőre vették fel a színművészetire, hamar megtalálták a filmes tanszék hallgatói, számos vizsgafilmben játszott. Három remek kisfilmet csinált együtt Dudás Balázs rendezővel (Welcome, Semmi komoly, Két csík), de jól sikerült a vívó testvérekről szóló Asszó és az állatkertben játszódó Fehér farkas is. Irtó lelkes kritikákat kapott a Terápia harmadik évadában nyújtott alakításáért, Gigor Attila direkt rá írta a barátnője meggyilkolásával vádolt Zsolt szerepét.

Megmerítkezett a kereskedelmi tévézés világában is, a Korhatáros szerelemben egy frissen megtért mosogatófiút játszott, aki otthagyta a terhes barátnőjét, és összejött Kovács Patrícia nagyobbik lányával. A legtöbb fiatal magyar színészhez hasonlóan ő is felbukkant korunk megkerülhetetlen tévésorozatában, az Egynyári kalandban - a harmadik évad utolsó részében láthattuk belemenős, de önérzetes chippendale-fiúként. Lenyomott egy teljesen szakszerű sztriptízt, lefeküdt Schmidt Sárával, kimondott egy legendás mondatot („itt egy Bud Spencer-alakú zsírfolt”), majd nadrág nélkül, de méltósággal távozott az esküvőről.

Olasz katona volt a diák-Oscar-nyertes Kovács István Szürke senkik című filmjében, és magyar katona a szabadságharc után játszódó Guerillában, amelyben a teljes alakítását hanyatt fekve nyújtotta. Legközelebb a Szerdai gyereket jegyző Horváth Lili Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című második filmjében láthatjuk, mint Nagy Zsolt orvostanhallgató fiát, aki kapcsolatba kerül a Stork Natasa által játszott menő idegsebésszel.

Az egyetemre Zsámbéki Gábor és Fullajtár Andrea osztályába járt együtt a cikksorozatunkban korábban szereplő Kovács Tamással és Mészöly Annával, tavaly végzett, azóta a Radnóti Színház társulatának tagja.

Benettet csak gyerekkorában láttam filmben, aztán egy-két vizsgaelőadásban, de a Terápia harmadik évadának Zsoltját már úgy írtam, hogy belőle inspirálódtam. Aztán amikor megjelent a szereplőválogatáson, teljesen egyértelmű volt, hogy nem tévedtem, senki nem tudta volna ilyen pontosan visszaadni azt, amit Zsoltról, az előzetes letartóztatásban ülő fiúról elképzeltem. Még hetekkel a forgatás megkezdése után is volt stábtag, aki azt kérdezgette, hogy melyik javítóból hoztuk ki ezt a fiút. Nem tudta elképzelni, hogy Benett nem civil. Mert bizonyos értelemben az is. Autonóm ember, aki nem a szakma külsőségeit akarja, nem sikeres, vagy annak tűnő dolgokat. Azt akarja csinálni, amiben értéket érez. Nagyon bízom benne, hogy lesz annyi kitartása és akkora szerencséje, hogy ez az erő és önazonosság végigkísérheti a pályáját. És az életét.

– Gigor Attila, a Terápia rendezője

Melyik a legkorábbi emléked gyerekkorodból?

A csendes pihenőben nyomtam egy taknyos smacit Melindával. Nem zavart, szerelmes voltam.

Vilmányi Benett kiskorában
©

Melyik volt életed eddigi legkínosabb pillanata?

Korhatáros szerelem, második évad. Az Irigy Hónaljmirigy a Halott pénz feldolgozását énekli egy színpadon, a húszéves, csinos statisztalányok csápolnak, miközben arrogáns asszisztensek kiabálnak velük. Mikor a kamera forgott, én is tomboltam. Azt hiszem, ennek minden eleme kínos.

Mikor sírtál utoljára, és miért?

Fél órája. Gyakran sírok, színészkurva vagyok.

Vilmányi Bennett
©

Melyik tulajdonságodat gyűlölöd a legjobban?

A kényszerességemet. Nagyon megterhelő teljesen értelmetlen, nem létező szabályokat erőszakosan betartva létezni. Sok időt és energiát elvesz.

Próbáltad ezt valahogy oldani magadban?

Egy évig jártam pszichológushoz, van, amiben már tudtam lazítani.

Miről csinálnál filmet, ha megdobnának 500 millió forinttal?

Mindegy, csak történelmi témájú legyen. Nem tudom, mi van, de most sokan vesznek elő ilyen történeteket. Engem is megihletett.

©

Mikor jöttél rá, hogy jó színész vagy?

Amikor először láttam magam a vásznon. Az jó volt.

A te megítélésed különösen jó a szakmában. Ez nem okoz benned frusztrációt?

Dehogynem. Ebbe az interjúba sem nyúlnék bele, ha nem érdekelne, hogy milyen a megítélésem. De muszáj.

Mi zavar a legjobban a külsődben?

A legjobb az lenne, ha két farkam lenne. Duplaélvezet.

©

Mikor kerültél a legközelebb a halálhoz?

Egy párkapcsolati gyászban nagyon mélyen voltam, és megfordult a fejemben, hogy meggyilkolom a lányt, és magamat is, de rájöttem, hogy egy csomó dalszövegem maradt a laptopján.

Kit tartasz zseninek?

Andy Kaufmant. Mindig azt a gesztust hozom fel példának, ami az Ember a Holdonban is benne van: amikor azt találta ki a tévéműsorában, hogy fusson a kép, hogy a nézők azt higgyék, elromlott a tévéjük. Az ilyen zseniális gesztusok láttán „égek a vágytól”, hogy én is kitaláljak valami hasonlót.

Neveztek már zseniálisnak valamit, amit csináltál?

Persze, a Terápiát például. Néha olvasom a kommenteket, amikor egyedül vagyok. Kaptam egy olyat is, hogy „az eredeti Beri Ary jobb volt”.

Ha kapnál 100 ezer forintot, és muszáj lenne két órán belül elköltened, miket vennél?

Olyan dolgokat vennék, ahol az ár/érték arány nem stimmel. Például egy jegyet valami jó helyre a Muse-koncertre.

Milyen kaját tudsz főzni a legjobban?

Kirántotthúsrizsávalt.

©

Kitől illetődnél meg a legjobban, ha beszállna melléd a liftbe? 

A csönd engem már egy ideje nem feszélyez, de Zsámbéki Gábornál más a helyzet. Zsámbéki Gáborral gyakran utaztam együtt liftben, eléggé szorongató. Nem hiszem, hogy annál van megilletődöttebb állapot.

Ha megtudnád, hogy még tíz év múlva sem lesz gyereked, azt csalódásként élnéd meg?

Fél éve tudtam volna erre válaszolni, most egyáltalán nem érdekel ez a kérdés.

Aggaszt az emberiség küszöbön álló kihalása?

Én drukkolok a klímaváltozásnak. A gyorskajáldákban is két szívószálat veszek. Nem jó érezni azt az erőszakos vágyat, hogy csinálni kéne valamit, amitől fennmarad a nevem.

Átértékelt benned valamit a #metoo?

Igen, már nem molesztálok lányokat.

Hiszel valami magasabb rendű dologban?

Nem, csak ha muszáj.

Milyen káros szenvedéllyel élnél, ha nem lenne káros?

Nem zavar, hogy káros. Egyébként nem vagyok függőségre hajlamos ember, de a nikotin nagyon megtalált. Az kemény.

Melyik volt az utolsó film, ami baromira felbosszantott?

Nem annyira értek a filmekhez. A Bohém rapszódia biztos bosszantott volna, de Gigor Attila felkészített, hogy ez egy Disney-film. Úgyhogy úgy is néztem, mint egy Disney-t, és úgy teljesen jó volt. Guilty pleasure. Egy ismerősöm azt mondta, hogy a zenék nagyon jók benne. Inkább az mérgesít, ahogy emberek beszélnek filmekről, nem létező szempontok alapján.

Mi volt a legnagyobb csalódás eddig az életedben?

Egy szakítás.

©

Mitől nem tudsz aludni éjszaka?

Vagy a felnőtt tartalmat böngészem, vagy kimaradok, vagy interjút javítok. Aztán, mikor ezeknek vége, nyugodt lelkiismerettel csukom be a szemem.

Mi a legbűnösebb szórakozásod?

Hogy tudatosan manipulálok embereket a saját szórakoztatásomra, és megnyugtatásomra. Kihasználva az előnyt, hogy a színpadon állok, olyan hangsúllyal, a megfelelő szót kiemelve, modulálva mondok el egy mondatot, hogy emberek nevessenek. És elégedett vagyok. Akkor is, ha sírnak. Sikerült! A színészkurva megcsinálta.

©

Vállaltál már el olyan munkát, amit szégyelltél?

Hát utólag a Korhatáros szerelem című sorozatot. De ezt már lerendeztem magamban. Meg kellett tapasztalni ahhoz, hogy tudjam, mit nem akarok csinálni.

A pénzért vállaltad el?

Annyit nem kerestem vele, hogy csak a pénzért vállalhattam volna el. Azt gondoltam, ilyet még nem csináltam. De hezitáltam. Végül felhívtam Zsámbéki Gábort, ő azt mondta, szerinte csináljam meg. Benne annyira bízok, hogy ha azt mondja, hogy ne csináljam, akkor nem csináltam volna.

©

Mi a leggyarlóbb dolog magaddal kapcsolatban, amit be mersz ismerni?

Nem tartottam még ott, hogy felfogjam, mit csinálok, de egyszer rámozdultam az öcsém szerelmére. Az nagyon szar volt.

Aztán megmondtad neki?

Nem, kiderült.

Megbocsátott?

Az öcsémmel ez egy komplexebb viszony. Fogalmam sincs, hogy benne mi van ezzel kapcsolatban vagy akár velem kapcsolatban. Erős kötelék volt köztünk, de amikor az egyetemre kezdtem járni, nagyon meglazult.

©

Mi volt az utolsó rémálmod, amire emlékszel?

Az előadás szünetében, amiben főszerepet játszottam, az összes néző elment. Nem is volt igazán rémálom. Szerintem ilyen előadást is komoly teljesítmény lenne létrehozni.

Kire szokták mondani, hogy hasonlítasz rá?

Polgár Tamás és Sid Vicious.

Utoljára melyik színészi alakításról jutott eszedbe, hogy ezt te is szívesen eljátszottad volna?

Ez gyakran megtörténik. Talán a legutolsó az, amikor Kárpáti Palkó csinált egy iskolás gyereket a Napraforgó című előadásban, amit Pass Andi írt és rendezett.

Mikor szálltál el a legjobban magadtól?

Anyukám szokta mondani a gesztusaimra, hogy ne csináljam, mert azt fogják gondolni, hogy nagyképű vagyok. Ha már egyszer így alakult, nincs kedvem leplezni. Az vagyok. Mondjuk egyszer megkérdezték, hogy nem baj-e, ha a diák-Oscar-nyertes Kovács Pisti egy kocsiban utazik velem, akkor azt éreztem, hogy mi a fasz van. Mert ott én a főszereplő voltam, ő meg a súgógépet kezelte.

Mondj egy nagyon jó színészi alakítást, amit nem dicsérnek eleget!

A Whiplash-ben J. K. Simmons nagyon szigorúan néz, pregnánsan emelgeti az ujját és egyszer még egy könnycsepp is lecsorog az arcán. Ez Oscart ért. Szerintem Miles Teller alakítása a legjobb az egész filmben. Ott egy dobos. És Jim Carrey is zseniális az Ember a Holdonban. Abban az a csodálatos, hogy megcsinálja a gegeket ugyanúgy, mint Andy Kaufman, csak jobban. Ennél nincs tovább.

©

Milyen legyen az életed 15 év múlva?

Azt sem tudom, hogy holnap mi lesz. 15 év múlva… mondjuk szeretnék még élni, színházban dolgozni, lakni valahol, ilyenek. És ne kelljen egyedül lenni!

Hogyan szeretnél meghalni?

Az a lényeg, hogy minél kevésbé fájjon. Legyen a lehető legfájdalommentesebb. Elég alacsony a fájdalomküszöböm. Ha esik az eső, és kilátszik a bőröm, az esőcseppek ráesnek, akkor úgy érzem, mintha kis tűk szurkálnák a testemet.

Cikksorozatunkban az 1990 után született magyar színészek közül választottuk ki azt a tizenötöt, aki eddig a leginkább észrevetette magát mozifilmekben, tévésorozatokban és kisfilmekben, illetve a közeljövőben várható a berobbanása. A sorozat többi részét itt találja, a legmenőbb fiatal magyar színésznőkről szóló korábbi cikksorozatunk pedig erre van.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!