szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Rainer M. János levelében azt írta, ha valaki úgy érzi, a Veritas Intézetnél nem lesz jó helyen az interjúja, megteheti, hogy letiltja a hozzáférést.

Ahogy megírtuk, a kormány döntése értelmében június 15-től a Veritas Történetkutató Intézet és Levéltár működteti az 1956-os Intézetet és a hozzá tartozó Oral History Archívumot. A hírre reagálva a Blinken Nyílt Társadalom Archívum (más néven OSA Archívum) azt javasolta a még élő interjúalanyoknak, hogy – amennyiben erre jogi lehetőségük van – vonják vissza hozzájárulásukat a velük készített interjúk szabad felhasználására vonatkozóan. Elsőként Kőszeg Ferenc próbálta meg visszakérni az életút interjúját, ám mivel erre nem volt lehetősége, végül letiltotta az ahhoz való szabad hozzáférést.

Rainer M. János, az 56-os Intézet vezetője az intézmény honlapján közzétett levelében adott ki tájékoztatást arról, hogy hogyan van erre lehetősége bárkinek, aki még letiltaná a hozzáférést az interjújához. 

Rainer M. arra figyelmeztet, hogy a Veritas Történetkutató Intézethez kerülésével az Oral History Archívumban lévő interjúk szerzői jogai ugyan érintetlenek maradnak (azokat az interjúadó vagy örököse, illetve az interjú készítője birtokolja), "azonban az őrzés, nyilvántartás és a felhasználás feltételeiben várhatóan (de legalábbis feltételezhetően) alapvető változás következik be".

Szerinte bár az életútinterjú készítése mély és hosszú távú bizalmi viszony az interjút adó, az interjút készítő és az interjút őrző intézmény között, "ez a bizalmi viszony most megsérül – amit mi nagyon sajnálunk, megértjük az ezzel kapcsolatos aggodalmakat, de ami ellen sajnos semmit sem tehetünk".
 
Rainer M. ezért arról ír, hogy az interjút adóknak ebben a helyzetben lehetőségük van arra, hogy akár korábbi rendelkezésüket megváltoztatva korlátozzák, illetve zárják ki az interjúikba való betekintést, amennyiben a helyzetet hasonlóan látják, sőt, akár az interjúadók közvetlen hozzátartozói is hasonló tartalmú nyilatkozatot tehetnek.

Az Oral History Archívum honlapján közzétett levélhez mintanyilatkozatokat is csatolt, ha valaki le akarja tiltani a hozzáférést az interjújához.

Az 1970-es évek vége és 2019 között a Hegedüs B. András és Kozák Gyula kezdeményezésére létrejött Oral History Archívum sok száz életútinterjút készített a 20. századi magyar történelem szereplőivel, köztük az 1956-os forradalom megannyi résztvevőjével. Ez a gyűjtemény, amely több mint 1100 tételt számlál, képezte az 1989-ben létrejött 1956-os Intézet alapját. Az interjúkról minden interjúadó nyilatkozatot tett, amelyben szabályozta a betekintés, a történeti kutatás, a felhasználás feltételeit.
 
2012. január 1-jén az önálló 1956-os Intézet Közalapítvány megszűnt, feladatait és az Oral History Archívumot az Országos Széchényi Könyvtár 1956-os Intézet és Oral History Archívum Osztálya vette át, az intézet és az archívum akkori munkatársaival együtt. Most ez mind a Veritas Intézethez fog kerülni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A budapesti karácsonyi vásár idén az internetre költözik

A budapesti karácsonyi vásár idén az internetre költözik

Ön is kipróbálhatja a Google szörnykészítőjét

Ön is kipróbálhatja a Google szörnykészítőjét

Ivanka Trump is gyászolja a 46 évesen meghalt amerikai sztárvállalkozót

Ivanka Trump is gyászolja a 46 évesen meghalt amerikai sztárvállalkozót