szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kőszeg nem ért egyet azzal, hogy az interjúja a Veritashoz kerüljön, mert szerinte nem tisztességesen használnák fel.

Ahogy megírtuk, a kormány döntése értelmében június 15-től a Veritas Történetkutató Intézet és Levéltár működteti az 1956-os Intézetet és a hozzá tartozó Oral History Archívumot. A hírre reagálva a Blinken Nyílt Társadalom Archívum (más néven OSA Archívum) azt javasolta a még élő interjúalanyoknak, hogy – amennyiben erre jogi lehetőségük van – vonják vissza hozzájárulásukat a velük készített interjúk szabad felhasználására vonatkozóan.

Elsőként úgy tűnik, Kőszeg Ferenc fogadta meg a javaslatot, a Magyar Helsinki Bizottság alapítója ugyanis a Facebookon közzétett, 56-os Intézetnek írt levelében azt írta, nem járul hozzá a vele készült interjú őrzési helyének megváltoztatásához, vagyis hogy a Veritas Intézethez kerüljön az anyag.

A hanganyagot és a leírt szöveget a mai napon visszakérem, őrzéséről a lakásomon gondoskodom. Ha a későbbiekben más őrzési helyet találok az anyag számára, erről a nyilvánosságot tájékoztatom. A hangkazettákat és a leírt szöveget személyesen veszem át az Intézet helyiségében, az Önök által megjelölt időpontban. (...) A betekintési jogot ezennel visszavonom. Az anyagba jelen levelem vételétől kezdve csak magam, Murányi Gábor, az interjú készítője és dr. Rainer M. János tekinthetünk be

– írta Kőszeg Ferenc, aki a levelében kitért arra is, hogy a Veritas Történetkutató Intézettel semmiféle kapcsolata nincs, és nem is kíván kapcsolatba lépni velük.

"Ha az Archívum rendelkezésére bocsátott életút interjú a Kormány erőszakos döntése következtében mégis a Veritas őrzésébe kerül, megtiltom, hogy az anyagba a fentebb megjelölteken kívül bárki betekintsen. Nem látok ugyanis garanciát arra, hogy az őrzésükbe került anyagot a tudományos tisztesség követelményeinek megfelelően használják fel. Ellenkezőleg. Azt tapasztalom, hogy a Kormányhoz közel álló intézmények és sajtóorgánumok, a történelem tényeit is az új pártállam által támogatott, vagy legalábbis tűrt formában és értelmezésben adják közre. Amennyiben tudomásomra jut, hogy jelen rendelkezésemet nem tartották tiszteletben, megkísérlem megtenni a lehetséges jogi lépéseket" – zárta a levelet.

Kőszeg a posztja szerint szinte azonnal választ kapott az 1956-os Intézettől, amely immár az Országos Széchényi Könyvtár része, és amely azt írta, hogy mivel az interjú a nemzeti könyvtár gyűjteményének része, ezért onnan nem adható ki, de ha az interjú egy példánya át is kerül a Veritashoz, egy példány az OSZK-ban marad. "Ez némi garanciát nyújt arra, hogy a Veritas munkatársai nem másíthatják meg kötetlenül az interjú szövegét" – tette hozzá.

Kőszeg hozzáteszi, az interjúk zárolásának kérdésében az adatvédelmi biztoshoz fordul, de addig is megerősíti a levelében jelzett korlátozást, hogy az interjú hanganyagát meghallgatni, a leírt szövegbe betekinteni kizárólag a levélben említett három személy jogosult.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tóth Richárd Itthon

Kőszeg Ferenc: Remélem, nem kell világháború ahhoz, hogy Orbán megbukjon

A rendszerváltás előtti demokratikus ellenzék kiemelkedő alakja, az SZDSZ egyik alapítója azt mondta, bár létezik parlamentáris rendszer, amely lehetővé tenné a politikai váltógazdálkodást, mégis egyetlen párt uralkodik, s az folyamatosan korrumpálódik. A Magyar Helsinki Bizottság alapítója a hvg.hu-nak adott interjújában arról is beszélt, ez Móricz Zsigmond és a Rokonok országa.

Révész Sándor Kult

Kőszeg Ferenc 80 – A legpolgáribb polgárpukkasztó

Kőszeg Ferenc ma nyolcvanéves. Kőszeg Ferenc tegnap nem "habozott elvetni azt a szelet, amelyből vihar aratható". Kőszeg Ferenc holnap is bárki elé, bármilyen közhangulattal szemben odaáll azzal, hogy “a bántalmazás tilalma szempontjából nincs jelentősége, hogy a bántalmazott szadista gyerekgyilkos, vagy pedig csak otthon felejtette a személyi igazolványát”. Rövid rajz egy hosszú életről.

"Miközben ellenállunk, adjunk is valamit" – az SZFE-sek tévéjével elviselhetőbb a bezártság

"Miközben ellenállunk, adjunk is valamit" – az SZFE-sek tévéjével elviselhetőbb a bezártság

Nyomasztó marad az időjárás a hétvégén, de legalább havazhat

Nyomasztó marad az időjárás a hétvégén, de legalább havazhat

Az állam mindenhatósága a szocializmus idején sem hagyott teret az önkormányzatiságnak

Az állam mindenhatósága a szocializmus idején sem hagyott teret az önkormányzatiságnak