szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kérem, ne használja többet az „eltussolás” szót – írja Kocsis Gergely az állandóan a Gothár-ügyet emlegető miniszternek címzett nyílt levelében.

A színész levelét Gulyás mai nyilatkozata adta, amiben a miniszter kijelentette, hogy a Gothár-ügynek kell lennie következményének és ”az nem tekinthető következménynek, hogy annak az igazgatónak haja szála sem görbül, aki egy éven keresztül ezt az ügyet eltussolta."

Kocsis arra kéri Gulyást, ne használja többet az „eltussolás” szót. Szerinte ez nem méltó hozzá. Emlékeztet, hogy Máté Gábor és az egész Katona József Színház viselkedése a Gothár-ügyben nem éppen eltussolás. „Máté világosan elmagyarázta az ön által is bizonyára olvasott interjúban, hogy pontosan mi történt. Az ügyben szabályos vizsgálat folyt, Máté Gábor önmaga ellen is kért etikai vizsgálatot, ha önt ennyire aggasztja, hogy mi folyik a Katonában, nyilván hatalmában áll ennek eredményéről alaposan tájékozódni.”

Kocsis hozzáteszi, hogy szerinte igazából nem az aggasztja Gulyást, hogy mi folyik a Katonában, vagy bármely más színházban. Az aggasztja, hogy nem tud megfelelni a direktívának, miszerint a balliberális fészkeket fel kell számolni.

Szerinte a miniszternek nem volna elég, ha Máté Gábort eltávolítanák, de nem tudja, mi lehet a terve. Csak találgat: „Tán van olyan szándéka, hogy ez az egész ügy a lehető legtovább tartson, ön élvezi a meleg vas hosszadalmas ütését? Nem zárhatnánk rövidre? Nem lebbentené fel a fátylat a távlati célokról?”

A levél második felében azon ironizál a színész, hogy ha egyáltalán járt az utóbbi években a Katonában a miniszter, akkor nyilván nem tetszett neki, amit látott, „most pedig adódik egy ilyen príma alkalom, és ön a kultúra állapotát felelősen megítélő politikusként derekasan latba veti hatalmát, és megjavítja a Katonát”.

Ha nem járt a színházban, akkor viszont nem érti a személyesnek tűnő tüzet a miniszterben a színház ellen.

Arra kéri Gulyást, hogy kommunikáljon őszintén, hogy megismerjék egymás valós szándékait.

„Kérem továbbá, ha legközelebb újságírók kérdezik önt a színházakkal kapcsolatban bármiről, ne mondja azt, hogy a Gothár-ügy következmények nélkül maradt. Nem elég következmény az illető totális megsemmisülése? Ha ennek ellenére ön ismét erre a nótára gyújt majd, az árulkodó lesz a fentebb említett direktívákra nézve” – zárja levelét Kocsis.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Koronavírus: 93 elhunyt, 1344 új fertőzött

Koronavírus: 93 elhunyt, 1344 új fertőzött

Kamu nyereményeket hirdetnek a Lidl nevében is

Kamu nyereményeket hirdetnek a Lidl nevében is

Trump távozó “katonája” szerint a 3 megabites internet több mint jó, Kína pedig veszélyes

Trump távozó “katonája” szerint a 3 megabites internet több mint jó, Kína pedig veszélyes