szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az extrém kémiai reakciót az 520 Celsius-fokos meleg okozhatta. Korábban még nem találtak ehhez hasonló leletet.

A hatalmas hő hatására válhatott üveggé annak az agyszövetnek a maradványa, amely a Vezúv kitörése nyomán meghalt egyik áldozathoz tartozott – írja a Guardian. A leletet Herculaneumban találták meg, amelyet elpusztított a Vezúv időszámítás előtti 79-es kitörése, és  már csak azért is figyelemre méltó, mert az agyszövet – természetes bomlása miatt – ritkán marad meg, és ha igen, akkor is szappanos állapotban.  

A New England Journal of Medicine-ben publikált tanulmányban Dr. Pier Paolo Petrone és munkatársai bebizonyították, hogy az üveges agy egy körülbelül 25 éves férfihoz tartozhat, akit az 1960-as években egy a vulkáni hamu által beborított faágyon fekve találtak meg. A katasztrófa valószínűleg álmában érhette Collegium Augustalium feltételezett házfelügyelőjét. Az áldozat azonnal szörnyet hallhatott, koponyája és csontjai felrobbanhattak és elszenesedhettek.

Észrevettem, hogy valami világít a feje belsejében

– nyilatkozta Petrone. Az antropológus és munkatársai számos olyan anyagot (például fehérjét) fedeztek fel az elüvegesedett maradványban, amelyek jellemzően megtalálhatók az agyszövetben. A lelet azt mutatja, hogy a rostos emberi agyszövet hő hatására megőrződik.

A tudósok szerint hasonló folyamat mehetett végbe a második világháború alatt lebombázott drezdai lakosok esetében is. A holttestek intenzív hő hatására ott is csontok és zselés anyag keverékre redukálódtak.

A kutatók hangsúlyozták, hogy vezúvi kitöréshez hasonló természeti katasztrófa esetén a túlélés egyetlen módja a menekülés. Csendes figyelmeztetés ez a Vezúv lábánál fekvő hárommillió lakosú Nápolynak.

Még több kultúra a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Tech

Megfejtették, hová menekültek pompeji túlélők

A Vezúv kitörése Kr. e. 79-ben csaknem kétezer ember halálát okozta Pompejiben és Herculaneumban. De sokan elmenekültek, és egy új kutatás azt derítette fel, hogy hol telepedtek le az után, hogy az otthonuk hamuvá lett.

Radar360: Kedvezőtlen járványügyi előrejelzés itthon, a britek már kocsmázhatnak

Radar360: Kedvezőtlen járványügyi előrejelzés itthon, a britek már kocsmázhatnak

Kinyitnak a vendéglátóhelyek és a boltok Angliában

Kinyitnak a vendéglátóhelyek és a boltok Angliában

A kínai járványügy vezetője most már azt mondja, nem úgy értette, amit a kínai vakcinák hatékonyságáról mondott

A kínai járványügy vezetője most már azt mondja, nem úgy értette, amit a kínai vakcinák hatékonyságáról mondott