szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Rengeteg nagyítható fotó látható, valamint többek között Darvas Iván önmagával folytatott párbeszédének részletei olvashatók az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet virtuális kiállításának oldalán.

A koronavírus miatt a PIM-Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet májustól kezdődően a netre költöztet néhány időszakos kiállítást. Ennek a virtuális sorozatnak a harmadik része most "nyílt meg", amely Darvas Iván pályáját mutatja be.

Legendás színházi szerepeit, híres filmes alakításait (kezdve az áttörtést hozó Liliomfival), de gyerekkorát is dokumentálják a fotók, illetve többek között részleteket olvashatunk Darvas Lábjegyzetek című, önéletrajzi könyvéből, melynek szokatlan a formája, mert ebben a művész egy önmagával folytatott párbeszédben írja meg életét és annak sorsfordító mozzanatait.

Ilyen mozzanat volt, amikor a színészt az 56-os események után börtönbe zárták, és Darvas 1957 és 1959 között rácsok mögött ült. Amnesztiával szabadulva nem várták tárt kapuval a színházak: először metróépítő segédmunkás, majd műanyag-fröccsöntő lett. Erről az időszakról Darvas keserűen fogalmaz: azt írja visszaemlékezésében, hogy egy színész karrierjének legfontosabb korszaka a 30-tól 40 éves korig terjedő periódus, mert ekkor játszhatja el a világirodalom legjelentősebb szerepeit. Neki azonban politikai okok miatt pont ez az időszak maradt ki.

A kiállítás anyagát eredetileg 2015-ben, Darvas Iván születésének 90. évfordulója alkalmából mutatták be „A” Darvas. Egy színészsors három stációban címmel a Bajor Gizi Színészmúzeumban. Kurátorai Lakatosné Ircsik Teréz és Szebényi Ágnes voltak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megvan a legjobban kereső férfi színész

Megvan a legjobban kereső férfi színész

Egy hónapra vesz ki nyaralót a Balatonnál a magyar

Egy hónapra vesz ki nyaralót a Balatonnál a magyar

Kiadták az első hivatalos fotókat a frissített Kia Stingerről

Kiadták az első hivatalos fotókat a frissített Kia Stingerről