szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Október 27-én ültetné asztalhoz az Európai Parlament Kulturális és Oktatási Bizottsága a budapesti barikád két oldalán állókat.

Free SZFE
Egyre nagyobb az ellenállás a hallgatók és a tanárok részéről a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) autonómiájának csorbításával szemben a kormány döntése miatt, miszerint az egyetem alapítványként működhet tovább Vidnyánszky Attila vezetése alatt. Az SZFE körül kialakult szolidaritási mozgalomhoz egyre több világhírű művész csatlakozik, Vidnyánszkyék mégsem tágítanak. Az SZFE-botrány legfrissebb fejleményeit cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

Napirendre tűzték, október 27-én pedig meg is vitatják az EP Kulturális és Oktatási Bizottságában a Színház- és Filmművészeti Egyetem ügyét írta meg a Népszava. A véleménycserére meghívták az intézmény régi, illetve új vezetőségének egy-egy tagját, valamint a kormányzat és a hallgatói önkormányzat képviselőit. Az SZFE hallgatói önkormányzatának részéről Szurdi Panni a hvg.hu-nak elmondta, hogy elmennek a vitára, de ott külön meghallgatáson fejtik ki álláspontjukat. A hallgatók részéről ez azért fontos kérdés, mert nem voltak eddig sem hajlandóak arra, hogy tárgyaljanak az új vezérkarával, ugyanis nem ismerik el őket legitim vezetőségként. Szurdi hozzátette, hogy ezen az álláspontjukon az EP Kulturális és Oktatási Bizottságának vitáján sem változtatnak.

A vitára azért kerülhet sor, mert a szakbizottság szeptember végi ülésén Rome Franz német zöldpárti EP-képviselő fellépést sürgetett.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóinak blokádja szeptember elseje óta tart. A patthelyzetben az újonnan kinevezett kancellár, Szarka Gábor az egyetem oktatóinak megtiltotta, hogy az egyetem hallgatóival együttműködjenek. Ezt az oktatók elutasították, sztrájkukat pedig folytatják. Csütörtökön az intézmény Vas utcai épületében található Ódry Színpadot viszont elzárták a hallgatók elől, így ott nem tarthatták meg fórumukat, egyúttal az épület internet hozzáférését is lekapcsolták. A hallgatók a 444.hu-nak elmondták, hogy már szereztek hősugárzókat arra az esetre, ha a fűtést is lekapcsolnák.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Százezreket érintő változás jön a tévézésben, megújul az ingyenes és a fizetős mindigTV

Százezreket érintő változás jön a tévézésben, megújul az ingyenes és a fizetős mindigTV

Győr fideszes polgármestere nem mindennapi módon zárta az ‘56-os műsort

Győr fideszes polgármestere nem mindennapi módon zárta az ‘56-os műsort

Az infektológus szerint a következő hetekben megugorhat a halottak száma Magyarországon

Az infektológus szerint a következő hetekben megugorhat a halottak száma Magyarországon