szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Norvégiában bukkantak rá a Norvég Nemzeti Könyvtár gyűjteményében.

Az amerikai filmes úttörő, William Selig 1898-ban készült rövidfilmjében két afroamerikai színész, Saint Suttle és Gertie Brown csókolózik egy jelenetben.

Az egyetlen korábban ismert példány a Something Good - Negro Kiss című filmből Louisianában került elő egy gyűjtőtől 2017-ben és kulturális értékei miatt 2018-ban vették be az amerikai Kongresszusi Könyvtár Nemzeti Filmregiszterébe.

A filmben látható jelenet, amely két afroamerikai színész gyengéd vonzalmát ábrázolja, egy olyan korszakban készült, amikor a feketék életét gyakran kifigurázva mutatták be a filmvásznon.

A norvégiai archívumban megtalált filmváltozat csókjelenete abban különbözik, hogy hosszabb és a színészeket nagyobb távolságról vette fel a kamera.

„A jelenet összetettebb, több minden előzi meg a csókot, esküdözés, visszautasítás és egyezkedés. Nem olyan tiszta, mint az amerikai változat, de többet látunk a színészekből és a viselkedésükből” – magyarázta Eirik Frisvold Hanssen, a norvég Nemzeti Könyvtár filmszekciójának vezetője.

A ritka felvételt egy fiatal norvég férfi vitte haza Norvégiába, aki annak idején Amerikában vásárolta meg ezt a példányt. A film a könyvtár gyűjteményének egyik legrégibb darabja.

Még több kultúra a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fekete-Győr arra kéri Orbánt, hogy közös videóban biztassák oltásra a magyarokat

Fekete-Győr arra kéri Orbánt, hogy közös videóban biztassák oltásra a magyarokat

Alig használt Ferrari Enzo várja új gazdáját

Alig használt Ferrari Enzo várja új gazdáját

Pénzmosás és okirathamisítás miatt indul per a korábbi portugál kormányfő ellen

Pénzmosás és okirathamisítás miatt indul per a korábbi portugál kormányfő ellen