szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ha a falubeliek művésznőnek szólították, kikérte magának, mert ő a helyieknek csak Mari néni volt.

Szobrot kap, és utcát neveznek el Törőcsik Mariról Velemben – mondta a Ripostnak a színésznő halálhíre után nem sokkal Bakos László, a falu polgármestere.

„Mindenképp szeretnénk méltó emléket állítani neki Velemen. Szobor is készül róla, valamint egy utcát is elnevezünk Mariról. Én azért Marizom, mert tegező viszonyban voltunk. Négy éve költöztem Velembe, 2019-ben lettem polgármester, már akkor novemberben felköszöntöttem a 81. születésnapján. Tavaly, amikor 85 éves lett, a vírushelyzet miatt nem akartam bemenni hozzá, de ő személyesen felhívott és ezt mondta: mi az, hogy nem jössz be?” – emlékezett vissza megrendülten a polgármester, akit a lap szerint nagyon mélyen érintett Törőcsik halála.

Velem község hivatalos honlapján is elbúcsúztak a színésznőtől. Mint írták, „a velemi emberek már a Maár Gyulával való kapcsolata alatt ismerhették meg személyesen Törőcsik Marit, Mari nénit, aki férjével 1973-ban járt először Velemben. Zsirán vagy Bozsokon akartak házat venni, végül Velemben kötöttek ki. Ritkán tartózkodott Velemben, de amikor itt volt, úgy élt és mozgott a faluban, mint bármelyik velemi. Családjával rendszeresen sétáltak a faluban, és a környékbeli erdőben is kihasználva a kitűnő levegőt. Ha esett, a boltba is zöld gumicsizmában ment, ebben közlekedett a faluban. Közvetlenségére jellemző volt, hogy ha falubeliek művésznőnek szólították, kikérte magának, mert ő a helyieknek csak a Mari néni volt. 2018-ban Velem község díszpolgárává választották, az ünnepségen már nagybetegen, de részt vett."

Törőcsik Mari április 16-án, 85 éves korában hunyt el. A barátok, kollégák, rajongók a Nemzeti Színház és a színésznő velemi háza előtt is virágokkal, mécsesekkel búcsúztak.

Még több kultúra a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Czeglédi Fanni - Csatlós Hanna Élet+Stílus

Törőcsik Mari az élet hihetetlen szeretetét adta nekünk

Tehetsége mellett természetessége, szerénysége, embersége, életigenlése, humora mind hozzátartozott ahhoz, hogy Törőcsik Mari nemcsak az egyik legnagyszerűbb színésszé, de még életében legendává válhatott. A vele készült beszélgetőkönyvből, régi interjúkból és újságcikkekből válogatva emlékezünk rá.