szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Washington Post több munkatársának telefonbeszélgetéseit megfigyeltette az előző adminisztráció.

Donald Trump előző amerikai elnök kormánya négy évvel ezelőtt titokban megfigyeltette a Washington Post című lap több munkatársának telefonbeszélgetéseit. A Washington Post akkoriban élénk figyelemmel követte a 2016-os elnökválasztás folyamatába való orosz beavatkozás fejleményeit.

Az igazságügyi minisztérium levélben értesítette Ellen Nakashimát és Greg Millert, az újság két jelenlegi, valamint Adam Entoust, a Washington Post korábbi munkatársát arról, hogy rendelkezésére állnak adatok a 2017 április 15. és július 31. között vezetékes, illetve mobiltelefonon lebonyolított magán és munkaügyi beszélgetéseikről.

Cameron Barr, a lap vezető szerkesztője jelezte: mélységesen aggasztja őket, hogy a kormány arra használta hatalmát, hogy hozzáférhessen az újságírók beszélgetéseihez. Egyúttal felszólította az amerikai igazságügyi minisztériumot, hogy azonnal indokolja meg, miért volt erre szükség.

Az újságírók munkáját az amerikai alkotmány első kiegészítése védi, amely biztosítja a sajtó szabadságát. Az Amerikai Állampolgári Jogi Szövetség (ACLU) kémkedéssel vádolta a minisztériumot. „Ennek sohasem lett volna szabad megtörténnie” – írta a szervezet a Twitteren. „Ha egy kormány újságírók és forrásaik után kémkedik, azzal veszélyezteti a sajtószabadságot” – tette hozzá.

Az igazságügyi minisztérium egyik szóvivője azt mondta a Washington Postnak: a „megszokott gyakorlatot” követték a megfigyelések során.

A szóban forgó időszakban az újságírók egyebek között egy cikken dolgoztak, amely Jeff Sessions, Trump tanácsadója, későbbi igazságügyi miniszter, valamint az orosz nagykövet találkozójáról szólt, amelyre még a 2016-os elnökválasztást megelőzően került sor. Sessions és a nagykövet állítólag a választási kampányról is beszéltek. Moszkvát azzal vádolják, hogy hackertámadásokkal és manipulatív üzenetek terjesztésével befolyásolta 2016-os amerikai elnökválasztás kimenetelét Donald Trump győzelme érdekében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!