Tetszett a cikk?

Egy éve, hogy Japán északkeleti partvidékét egy Richter-skála szerinti 9,0-es földrengés rázta meg, nyomában szökőár pusztított, a nukleáris katasztrófával is járó események alatt pedig több tízezren vesztették életüket, százezrek váltak hontalanná. Bár az újjáépítés folyamatosan zajlik, a károk elhárítása még hosszú évekig eltarthat. Hármas összeállításunk Japánból a cunami előtti, utáni és napjainkban látható állapotokról.

Tairatoma környéke - Iwaki, Fukushima tartomány
©
Tsurishihama halászterülete Shinchi városában - Fukushima tartomány
©
Rikuzentakata, Iwate tartomány
©
Taro környéke - Miyako, Iwate tartomány
©
Kyu-Kitakami folyó - Ishinomaki, Miyagi tartomány
©
Shikaori környéke - Kesennuma, Miyagi tartomány
©
Shizugawa partja - Minamisanriku, Miyagi tartomány
©
Obama környéke - Soma, Fukushima tartomány
©
Arahama kerülete - Sendai, Miyagi tartomány
©
Kamaishi, Iwate tartomány
©
Otsuchi, Iwate tartomány
©
Onagawa, Miyagi tartomány
©

Elindítottuk Nagyítás Facebook-oldalunkat, ahol fotógalériáink mellett a fotós világ érdekességeiből válogatnak képszerkesztőink. Kövessenek minket a Facebookon is!

hvg.hu Nagyítás

Szellemvárosok Fukusima körül: fél év képekben - Nagyítás-fotógaléria

A tavalyi év legszörnyűbb katasztrófája a fukusimai erőmű környezetében okozta a legnagyobb pusztítást. A szökőár által megrongált atomerőmű körül épült városok elnéptelenedtek, a szennyezett környékre vezető utakat lezárták. Az üresen maradt házak között kóbor állatok élnek, az egykori lakosság elhelyezése a katasztrófa óta megoldatlan. David Guttenfelder, az AP fotóriportere a National Geographic megbízásából fotózza a környéket a katasztrófa óta. Az ő képeiből válogattunk.

Nagyítás

Eltűnt az élet a fukusimai erőmű közeléből – Nagyítás-fotógaléria

A hetvenezer fős Odaka városa volt a legközelebbi település a megsérült fukusimai erőműhöz. A nukleáris baleset után teljes lakosságát evakuálták, Odaka Pripjatyhoz hasonló szellemvárossá változott. Életnek szinte nyoma sincs az utcákon, nem is valószínű, hogy a lakosság egyhamar visszatérhet a radioaktív sugárszennyezett területre. David Guttenfelder, az AP hírügynökség fotósa a romeltakarítást végző katonákkal járta be a kihalt területet.