110 éve született Salvador Dalí - Nagyítás-fotógaléria

110 éve született Salvador Dalí - Nagyítás-fotógaléria

Utolsó frissítés:

Szerző:

Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Salvador Dalí szürrealista festő 110 éve született a katalóniai Figueresben. A megszületést Dalí a paradicsomból való kiűzetéshez hasonlította, nem csoda, hogy később próbálta megfejteni a méhen belüli örömök rejtélyét. 8 évesen rendezte be első műtermét a családi ház padlásán, első munkái körülbelül tíz éves korában születtek. „A technikai tárgyak lettek a legnagyobb ellenségeim, például az órák, amelyeknek puhának kellett volna lenniük, vagy semmilyeneknek.” - írja egyik naplóbejegyzésében, magyarázatot adva ezzel a festményein feltűnő eldeformálódott órák megjelenésére is. Jó barátságot ápolt Federico García Lorca költővel, aki ódát is írt Daíhoz, járt Sigmund Freudnál Londonban, akinek végül egy könyvét is illusztrálta. Első önálló kiállításán Pablo Picasso is tiszteletét tette, de végül nem lett túl virágzó a kapcsolatuk, mivel Dalí azt vallotta, hogy egyetlen Dalí-kép többet ér, mint Picasso egész életműve. Több mint 1500 festményt, körülbelül 30 könyvet, néhány balettszövegkönyvet, számos könyvillusztrációt, litográfiát, színházi jelmeztervet, tucatnyi szobrot, sőt, Walt Disney részére rajzfilmet is alkotott, de a Luis Bunuellel közösen készített Andalúziai kutya című filmje által a szürrealista film megteremtője is.

Párizs, Franciaország, 1950 körül - Salvador Dalí az íróasztalánál
©
Ingrid Bergmannal a Alfred Hitchcock rendezte Elbűvölve című film forgatásának idején 1945-ben. Hitchcock Dalít kérte fel, hogy megtervezze a film híres álomjelenetét, amelyet az egyik szereplő hipnózis alatt átél. A képsor önálló művészi alkotásnak is tekinthető, bár a nagy része végül nem került bele a kész filmbe.
©
És az álom egyik jelenete
©
Párizs, Franciaország - Dalí pózol egyik festményével 1953-ban
©
Párizs, Franciaország - Dalí orrszarvút fest a Vincennes Állatkertben 1955. április 30-án
©
És az elkészült alkotás
©
Róma, Olaszország - a művész pózol két kutyájával a Rospigliosi Pallavicini-palotába nyíló kiállításán 1954-ben
©
Újabb póz 1956-ból
©
Port-Lligat, Spanyolország, 1957 - nem csak a festményein működtek furcsán a tárgyak
©
Párizs, Franciaország, 1959 - Dalí egyik művével, amely a "méhen belüli örömök" kutatásában volt segítségére
©
Egyesült Államok, 1960 - Ed Sullivan tévés műsorvezető figyeli, hogyan készül egy kép szórópisztoly segítségével
©
Salvador Dalí egy ocelot társaságában
©
Boulogne, Franciaország, 1964 - Salvador Dalí, Sophia Loren és Paul Newman - legendák találkozása
©
Párizs Franciaország, 1966 - Dalí készülődik, hogy bekötött szemmel készítse el Verne Gyula egyik hősének portréját villák segítségével
©
Egyik alkotásán 1960-as években
©
Párizs, Franciaország, 1967 - Dalí érkezik a kiállítására néhány még kiállítandó festményével egyetemben
©
Párizs, Franciaország, 1971 - Dalí a Gustave Moreau Múzeumban viaszportéja társaságában
©
Egyesült Államok, 1975 - Dalí bemutatja egyik sztereoszkópia munkáját a Nikox galériában. A sztereoszkópia olyan képalkotási módszereket foglal egybe, mely segítségével egy képben a térlátás illúziója kelthető.
©
Dalí a 60-as években
©
Port-Lligat, Spanyolország, 1960 - a művész otthonában
©
Figueres, Spanyolország, 1980 - Dalí egészségügyi okok miatt három hónap után először mutatkozott nyilvánosság előtt 1980. október 24-én felesége és múzsája, Gala társaságában
©
Port Lligat, Spanyolország, 1957 - Dalí és Gala figyeli egy festmény születését, amit a festékes lábával készít egy nő a földre lefektetett vászonra.
©
Párizs, Franciaország, 2012 - Dalí kiállítás Párizsban
©
©

Kövessenek minket a Facebookon is!