A szakadó eső ellenére ötezer pedagógus és diák vonult fel szerdán Miskolcon a kormány oktatáspolitikája ellen tiltakozva. A fáklyás felvonulás kiindulópontja az a Herman Ottó Gimnázium volt, ahol januárban a tanárok nyílt levélben panaszolták el, hogy mennyire megnehezíti az oktatást az új köznevelési törvény, a tanári adminisztráció, milyen problémát és túlterhelést jelent a Nemzeti alaptanterv, valamint a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) által megvalósult túlzott központosítás. Tiltakozásukhoz a miskolci Földes Ferenc Gimnázium és a budapesti Teleki Blanka Gimnázium is csatlakozott. Mára több száz intézmény tantestülete és számos magánszemély támogatja kiállásukat.

A Balog Zoltán miniszter által vezetett Emmi bár reagált a problémákra, már korán egyértelművé tette, hogy nem áll szándékában a hat év alatt kialakított oktatási struktúrát alapjaiban megváltoztatni, azóta is csak a rendszer korrekciójáról, finomhangolásáról kíván tárgyalni.
©
A szolidaritás szalagjai a Herman Ottó Gimnázium ablakrácsain.
©
A szervezők azt kérték, hogy a résztvevők ne nyilatkozzanak pártpolitikai szempontok alapján. A Pedagógusok Szakszervezete az indulás előtt mellényeket osztott.
©
Fél öt körül elindult a tiltakozók menete Miskolcon a Hermann Ottó Gimnázium elől. A rendőrség a résztvevők számára való tekintettel engedélyezte, hogy az úton vonuljanak, de a villamosközlekedést nem állították le.
©
Az idősebb korosztály is kiállt a demonstrálók mellett.
©
Kígyózott a menet a belváros felé. A kezdetben csak pár ezres tömeg a Hősök terére érve több ezressé dagadt.
©
A miskolci tüntetésen a Hermann Ottó Gimnázium egyik tanára azt mondta, végre sikerült áttörni a hallgatás falát. Egy felszólaló civil arra hívta fel a figyelmet, hogy hazudik, aki pártpolitikát sejt a pedagógustüntetések mögött, ez ugyanis kizárólag a pedagógusok kezdeményezése, és az iskolák autonómiájáért tüntetnek.
©
A Független Diákparlament tagjai is a miskolciakkal vonultak.
©
Büszkén szelfiző fiatalok a menetben, majd rögtön posztolták a haveroknak.
©
A veszteglő villamosok utasai ablakon keresztül figyelték a demonstrálókat.
©
A bicikli kihagyhatatlan kellékévé vált a demonstrációnak.
©
A zuglói Teleki Blanka Gimnázium igazgatója, Pukli István (középen) felolvasta 16 pontos követelésüket, majd a beszéde végén azt ígérte: ''Miskolc, elmegyünk veletek a falig, vagy akár azon túl is!''.
©
Az eső ellenére sokan pici gyerekekkel vonultak.
©
Akinek nem jutott fáklya, az gyertyát gyújtott.
©
A demonstrálók megérkeztek a Hősök terére, ahol a Földes Ferenc Gimnázium áll. Itt már állt egy színpad, ahol a beszédeket elmondhatták. A színpadon álló kerékpár utalás Balog Zoltán korábbi kijelentésére, miszerint ''túltoltuk a biciklit''.
©
Galló Istvánné, a PSZ elnöke elég gyér tapsot kapott az elején. Beszédében jelezte, hogy az egész ország Miskolcra figyel, vele együtt a hatalom is. Mint mondta, a hatalom nem érti a tüntetéseket, mert nem ismeri be, hogy az oktatáspolitikája megbukott.
©
A miskolci tüntetésen bizonyítványt állítottak ki Balog Zoltán miniszternek, elégtelent kapott. A tömeg egyetértően tapsolt.
©
Korábban megjelent hírek szerint a miskolci óvodai dolgozóknak ''leszóltak'', hogy ne vegyenek részt a szerda délutáni tüntetésen, mert annak következményei lesznek. A tüntetés résztvevői közül több pedagógus is azt mondta, csak titokban mehettek ki a demonstrációra, mert munkahelyükön szintén megfenyegette őket az igazgató.
©
Az eső ellenére kitartóan hallgatták a szónokokat.
©
A Herman Ottó Gimnázium mellett kiállva több ezren vettek részt a demonstráción, de Szegeden, Győrben, Sopronban, Pécsen, Veszprémben, Szombathelyen, Hajdúszoboszlón, Békéscsabán, Budaörsön és Budapesten a Szabadság téren is tüntettek. Február 13-án a Kossuth téren folytatják.
©