Venezuelát története eddigi legnagyobb társadalmi, politikai és gazdasági válsága sújtja. Ez az ország rendelkezik a világ legnagyobb kőolajkészletével, viszont gyakorlatilag semmilyen más exportcikke nincs, és az olaj árának zuhanása miatt a gazdaság gyakorlatilag összeomlott, az infláció elszabadult. Nicolás Maduro elnök május elején bejelentette: alkotmányozó nemzetgyűlést hív össze, amely módosítaná az alaptörvényt. Az 500 fősre tervezett gyűlés tagjainak nagy része feltehetően az elnök hívei közül kerül majd ki. A MUD ellenzéki szövetség határozottan elutasította a tervet.

A Nicolás Maduro elnök politikája ellen tüntetők 12 órás ülősztrájkot hirdettek meg hétfőre, és míg a tiltakozó akciók a fővárosban, Caracasban nagyrészt békések maradtak, máshol összecsapásokba torkolltak. Hétfőn országszerte 35 tüntetőt vettek őrizetbe a Foro Penal civilszervezet szerint.

Az április elején kezdődött tüntetéshullámban eddig legkevesebb háromtucat ember vesztette életét, több százan pedig megsebesültek, hozzávetőleg kétezer embert vettek őrizetbe. Az erőszak terjedéséért mindkét oldal a másikat teszi felelőssé.

Az ellenzék az államfőt okolja az országban kialakult súlyos gazdasági válságért, amely drámai mértékű ellátási nehézségekhez vezetett a kőolajban gazdag Venezuelában. Nicolás Maduro alkotmányozó nemzetgyűlés összehívásával és az alkotmány reformjával akarja megoldani a válságot, az ellenzék azonban bojkottálja az elnök erről szóló terveit. 

Április 29-én gyertyákkal emlékeztek a tüntetés addigi áldozataira - ekkor még "csak" 28 főre.
©
Tüntető tömeg május 10-én.
©
Összecsapások május 12-én
©
Nicolas Maduro venezuelai elnök a rendelet kihirdetése után május 3-án, melyben az alkotmány újraírását kérte Nemzeti Választási Tanácsban (CNE)
©
Ellenzéki tüntetők vonulnak május 4-én
©
Rendőrök sorfala
©
©
Egy rendőrségi motor gáztartályának robbanásától meggyulladt tüntető május 3-án.
©
©
©
Felgyújtott rendőrségi jármű
©
©
©
©
©

Kövessenek minket a Facebookon is!