szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Egymillióan a magyar sajtószabadságért Facebook-csoport tüntetéssorozata karakteres protestmozgalommá nőtte ki magát. Korántsem világos ugyanakkor, hogy megmarad-e annak - olvasható szuverén.hu oldalon.

Önmagában is beszédes az a tény, hogy az október 23-i fővárosi rendezvények közül a kormány eddigi munkájára nemet mondó – olyan különböző szerveződéseket, mint a TASZ, a 4K!, a Hallgatói Hálózat és az Egymillióan csoport, egységbe tömörítő – civil tüntetés mozgatta meg a legnagyobb tömeget. Ahogy egyre inkább kirajzolódnak azok az intézkedések, amelyek összességében egy antidemokratikus, társadalmi egyenlőtlenségeket növelő politikát körvonalaznak, úgy találja meg egyre jobban saját szimbolikus témáit a civil ellenzék is. Ebből fakadóan mostanra úgy tűnik, hogy a mozgalom kinőtte a 2010. őszi és a 2011. tavaszi megmozdulások gyermekbetegségeit.

Ez ugyanakkor korántsem jelenti azt, hogy megoldandó kihívások híján maradtak volna. Jelen pillanatban az tűnik a legfontosabb kérdésnek, hogy pontosan milyen közös politikai célokat tűzzenek ki maguk elé azok a különféle szereplők, akik egyaránt civilként álltak a tüntetés mögé. E tekintetben a – kormány intézkedéseinek bírálatában egységes – szónoklatok meglehetősen vegyes képet mutattak - írja a cikk szerzője. A teljes cikket elolvashatja a szuverén.hu oldalon.

©
hvg.hu Napi merítés

Hol a pápa igazsága?

A pápa németországi látogatása igazolta, hogy az egyház nehezen képes megbirkózni a modern társadalmi problémákkal. Nem egyházi belügyről, hanem a kritikai közélet ügyéről van szó - olvasható a szuverén.hu oldalon.

hvg.hu Napi merítés

Mi tehetné tökéletesebbé Amerikát?

Washington ma a végletekig polarizált és diszfunkcionális politika szinonimája. Sokak szerint ennek oka a politikusok és a pénzvilág összefonódásában keresendő - olvasható a szuverén.hu oldalon.

hvg.hu Napi merítés

Mi lesz a WikiLeaks-iratok haszna?

A nyilvánosságra került WikiLeaks-dokumentumok szétfeszítik a sajtó műfaji kereteit. Értelmezésük újszerű kihívásokat és lehetőségeket rejt magában. Szokatlan perspektívából láthatjuk önmagunkat.

hvg.hu Napi merítés

Szuverén: a közigazgatási reform kudarcra van ítélve

A Magyary-program centralizált, hierarchikus állam képét rajzolja meg. A közigazgatási reform kudarcra van ítélve, mert figyelmen kívül hagyja a modern hatékonysági megoldásokat és a demokratikus elvárásokat - olvasható a Szuverén.hu oldalon.

Merkel politikai klónja veszi át a CDU vezetését

Merkel politikai klónja veszi át a CDU vezetését

Lantos Gabriella: Jó az orosz vakcina, de az engedélyezése politikailag motivált

Lantos Gabriella: Jó az orosz vakcina, de az engedélyezése politikailag motivált

Látványos tuningot kapott az elektromos Ford Mustang Mach-E

Látványos tuningot kapott az elektromos Ford Mustang Mach-E