szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A szerotonin hormon jelentősen hozzájárulhat a sérült májszövet regenerációjához - állapította meg egy svájci kutatócsoport.

A szerotonin, az úgynevezett boldogsághormon egyebek között közvetíti az agy jelzéseit, részt vesz a vérnyomás szabályozásában, és a sérült véredények helyreállításában is segít. A májszövet helyreállításában játszott szerepének felfedezése elősegítheti a májkárosodások gyógyítását.

A szerotonin 95 százaléka a vérlemezekben, a trombocitákban található, ezek szállítják az egész keringési rendszerben. A zürichi egyetemi klinika sebészei és patológusai a strasbourgi orvosi kutatóintézettel együttműködve és két másik német intézettel kooperálva egerek vérlemezkéit változtatták meg úgy, hogy azok már nem tartalmaztak több szerotonint. Ezzel párhuzamosan eltávolítottak egy darabot a májszövetből és azt vizsgálták, milyen gyorsan áll helyre a máj.

A kísérlet kontroll-vizsgálataként olyan állatokat is vizsgáltak, amelyeknél megmaradt a vérlemezek szerotonin tartalma és megállapították, hogy ott a máj sokkal gyorsabban regenerálódott.

A szerotonin tehát nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a sérült májszövetek megújuljanak. Ez a felfedezés rendkívül fontos az embergyógyászatban azoknál a személyeknél, akiket májkárosodással kezelnek. Egy májátültetésnél, amikor csökken a vérlemezkék száma és így a szerotonin szintje is, hormonterápia viszont gondoskodhat a transzplantáció sikeréről.

Az alkoholbetegek is profitálhatnak az új ismeretekből, mert az ő vérlemezeik is kevesebb szerotonint tartalmaznak, így várhatóan gyorsabban éri őket májzsugor. Ezeknél a pacienseknél, - írja a geoscience online -, szerotonin terápiával valószínűleg meg lehet akadályozni a máj további károsodását.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Negyvennégy májátültetést végeztek tavaly Magyarországon

Magyarországon tavaly 44 májátültetést végeztek - mondta Járay Jenő professzor. Ezeken a műtéteken kívül 315 vese-, kilenc szív- és nyolc hasnyálmirigy-transzplantáció történt - mondta el a SOTE Transzplantációs és Sebészeti Klinikájának igazgatója, akit az MTI annak kapcsán kérdezett, hogy a múlt héten az intézetben végezték el az első élődonoros májátültetést.

A Jóbarátok Monicája megint megcsinálta: fejére húzta a hálaadásnapi pulykát egy táncra

A Jóbarátok Monicája megint megcsinálta: fejére húzta a hálaadásnapi pulykát egy táncra

Az oktatási ombudsman szerint jogsértő, hogy az SZFE hallgatóit a tanév felfüggesztésével fenyegetik

Az oktatási ombudsman szerint jogsértő, hogy az SZFE hallgatóit a tanév felfüggesztésével fenyegetik

Az etióp hadsereg elfoglalta a lázadó tartomány székhelyét

Az etióp hadsereg elfoglalta a lázadó tartomány székhelyét