szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A számítógép okozta szembántalom (computer vision syndrome, CVS) fogalmát a sajtó vezette be, a tudományos szakirodalom nem használja. Ennek ellenére igen sokatmondó kifejezés az érintettek számára, akik naponta több órán át merednek a monitorra.

A számítógéphasználat okozta szembántalom tudományos értelemben elfogadottabb, de sokkal kevésbé kifejező megnevezése a foglalkozási látásgyengeség (asthenopia). Az orvosok még ma sem tudják meghatározni, hogy a számítógéphasználat egyes aspektusai a szemnek pontosan milyen problémájával állnak kapcsolatban. Ez egyénenként is változik, de sok más tényezőtől is függ, például attól, hogy valaki mennyi időt tölt el naponta a monitor bűvkörében.

A tünetek hátterében az áll, hogy a szem és az agy is különbözőképpen működik a képernyőn látható és a nyomtatott szöveg feldolgozása során. A monitoron megjelenő szavak és képek határvonalai elmosódottak; a megjelenő karakterek pixelekből állnak, ám a szem csak nehezen tud ezekre fókuszálni, ezért megerőltetőbb számára a megjelenő kép élesre állítása. A folyamatos erőlködéstől a szem kimerül, elfárad és égni kezd. A kellemetlen látási tünetek enyhítése érdekében sokan előre hajolnak, vagy fejüket hátrabillentve, szemüvegük alsó részén keresztül nézik a monitort. Ezek a testhelyzetek nyakgörcsöt, a vállak elmerevedését vagy hátfájást okozhatnak.

Elmosódott vonalak. Nehéz fókuszálni
© Végel Dániel
A tünetektől szenvedő betegek leginkább a szem kiszáradására, irritációjára, homáylos látásra, fényérzékenységre, a távoli tárgyak élesre állításának átmeneti zavarára (pseudomyopia), kettőslátásra, hunyorgásra, fejfájásra, illetve nyak- és vállfájásra panaszkodnak.

A probléma kezelése

A már említett tünetektől szenvedőkön sokat segíthet egy számítógépes szemüveg, amelyek orvosi javaslatra készülnek. Hagyományos olvasószemüveggel nem enyhíthetők a panaszok, mivel a monitorokat általában valamivel messzebb helyezik el a kényelmes olvasótávolságnál. A számítógépes munkához tervezett szemüvegek éppen az átlagos képernyőtávolságban segítik a fókuszálást. A kontaktlencseviselőknek is szüksége lehet a szemüvegre.

Mindemellett növeljük meg a képernyő betűméretét, ugyanis hajlamosak vagyunk hunyorogni olvasáskor, s ez lelassítja a pislogást. Mivel a pislogás célja a szemek nedvesítése, ám ha sokáig meredünk a monitorra pislogás nélkül, szemünk könnyen elfárad és kiszárad.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Díszcsomagolást ad a kormány minden döntésére, hogy úgy tűnjön, van egy nagy akcióterve

Díszcsomagolást ad a kormány minden döntésére, hogy úgy tűnjön, van egy nagy akcióterve

Offenzívát indított az etióp hadsereg Tigré fővárosáért

Offenzívát indított az etióp hadsereg Tigré fővárosáért

Már vagyonkezeléssel is foglalkozik a hazai randivonalak királya

Már vagyonkezeléssel is foglalkozik a hazai randivonalak királya