szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A jégkorongozók sérülései és a sielők halálesetei miatt egyre növekvő publicitást kap az agyrázkódás, ennek ellenére nem vesszük elég komolyan a sérüléssel járó veszélyeket – állítják a McMaster Egyetem kutatói.

A tanulmányban, amely a Pediatrics című folyóirat februári számában jelenik meg, Carol DeMatteo klinikai docens leírja, hogy azok a gyerekek, akik agyrázkódás után kevesebb időt töltenek kórházban, hamarabb visszatérnek az iskolába, mint azon társaik, akiknél a fejsérülést nem agyrázkódásként (például enyhe agysérülésként) diagnosztizálták. „Az agyrázkódás kevésbé tűnik riasztó diagnózisnak, mint az enyhe agysérülés, azonban a jóindulatú megnevezés ellenére az előbbi is tulajdonképpen egy enyhe agysérülés, aminek komoly következményei lehetnek” – fogalmazott a kutató.

A McMaster Egyetem kutatócsoportja olyan 434 gyerek kórlapját nézte át, akiket agysérüléssel vettek fel a kórházba. Közülük 341 gyermeknek traumás agysérülése volt, 300-nál komolyabb mértékű, és közülük 32 százaléknál állapították meg az agyrázkódás diagnózisát. A vizsgálat szerint a sérülés komolysága ellenére az agyrázkódásos gyerekek kevesebb napot töltöttek kórházban, s ezt követően majdnem feleannyi idő múlva tértek vissza az iskolába, mint akiknél nem agyrázkódást diagnosztizáltak.

A kutató szerint tanulmányuk felveti, hogy az agyrázkódás diagnózisát a családok hajlamosak félvállról venni, és kevésbé tekintik agysérülésnek az adott balesetet. Ezek a gyermekek idő előtt térnek vissza az napi munkához, fizikai aktivitáshoz, így megnő a másodlagos sérülés kockázata; mindez megnyilvánulhat gyengébb iskolai teljesítményben is. Így szerencsésebb lenne, ha az orvosok az enyhe agysérülés diagnózisát használnák az agysérülés helyett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!