szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A sok gyümölcscukrot tartalmazó élelmiszerek rendszeres fogyasztása jelentősen növeli a magas vérnyomás kockázatát. Az üdítőitalgyártók már az első tudományos adatok ismertetésekor vitatták a vizsgálat eredményeit.

Fontos, hogy ismerjük a táplálkozás, életmód és egészség összefüggéseit. Az Egyesült Államokban ennek vizsgálatára indították el a NHANES programot. Az ország lakosságát jellemző csoport ötezer gyermekből és felnőttből áll, akik évente nemcsak részletes táplálkozási és életmódbeli kérdőívet adnak be, de orvosi, fogorvosi és laboratóriumi vizsgálatban is részt vesznek.

Diana Jalal és munkatársai ebből az anyagból emelték ki a 2003 és 2008 közötti időszak résztvevőinek adatait. Arra voltak kiváncsiak, hogy az induláskor normális vérnyomásúak közül a vizsgálati időszak során hány embernek lett magas vérnyomása, és ők hogyan táplálkoztak azokban az években. A kérdőívekből a gyümölcscukor-fogyasztást emelték ki. Ez a cukorféleség, a fruktóz a legédesebb és mivel olcsóbb, mint a szőlőcukor, az élelmiszeripar előszeretettel ezt alkalmazza.

Kiszámolták, hogy a vizsgálati alanyok üdítőitalok és édesipari termékek formájában átlag mennyi fruktózt fogyasztottak.A kutatók a gyümölcsökben lévő fruktózt nem vették figyelembe, mert a természetes cukorformában antioxidánsok, kálium és vitaminok is vannak, és az egészséget védő összetevők ellensúlyozzák a gyümölcscukor esetleges kedvezőtlen hatását.

A NHANES program résztvevői átlagosan naponta 74 gramm fruktózt ittak és ettek. Ennyi gyümölcscukor 2,5 pohár cukros üdítőitalban található. A statisztikai értékelés során a kutatók külön figyelembe vették az életkor, a mozgás, a kalóriafogyasztás és a konyhasó jelentőségét is. Ezt követően az eredmények azt mutatták, hogy ennyi fruktóz 36 százalékkal fokozta annak a kockázatát, hogy a vérnyomás az egészségesnek tartott 140/90 Hgmm fölé emelkedjen.

A munkacsoport eredményeit először 2009 októberében, a nefrológusok kongresszusán ismertették. Maureen Storey, az üdítőitalgyártók szövetségének akkori alelnöke azt mondta, hogy ez nem folyóiratban közölt, tudományos tanulmány, hanem csak egy előadás.

A cikket a tekintélyes Journal of the American Society of Nephrology közölte. Az üdítőital gyártók jelen véleménye még nem ismert.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Medipress Plázs

Elhanyagolt betegség a magas vérnyomás

Az egészségügynek mindent el kell követnie, hogy visszaszorítsa a magas vérnyomás előfordulásának emelkedő tendenciáját, illetve a betegek jobb kezelésére kell törekedni – olvasható az amerikai orvosi intézet beszámolójában.

MTI Plázs

Hármas gyógyszer magas vérnyomásra

A cukorbetegségben is szenvedő, magas vérnyomású betegek vérnyomásának normális értékre történő csökkentése különösen nehéz, néha hosszú ideig tartó gyógyszerbeállítást igényel: egy új, három gyógyszert tartalmazó kombináció hatékonyabbnak bizonyult, mint a készítmények külön-külön való alkalmazása.

Radar 360: Orbán szerint csak az oltásokkal jöhet vissza a béke

Radar 360: Orbán szerint csak az oltásokkal jöhet vissza a béke

A közmédia a "balliberális" sajtó összefogását vizionálta, mert beszámolt a provokációs ügyről

A közmédia a "balliberális" sajtó összefogását vizionálta, mert beszámolt a provokációs ügyről

Orbán előadta, hogy nem kell Brüsszel pénze, de fejben már el is költötte

Orbán előadta, hogy nem kell Brüsszel pénze, de fejben már el is költötte