szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A domború, ívelt idomok vonzóbbak, mint az olyan külső, amikor első pillantásra nem lehet eldönteni, hogy férfit vagy nőt látunk-e - állítja egy tanulmány.

"Szükségünk van egy bizonyos mértékű domborulatra és egy bizonyos mennyiségű testzsírra" - mondta Rob Brooks ausztrál kutató, a vonzerő titkát kereső vizsgálat vezetője. A kutatás során csaknem 50 ezer kísérleti alany választhatja ki képernyőn 120 különböző alak közül, hogy melyiket találja a legmegnyerőbbnek. Figyelmüket szándékosan elvonják az egyéb jellegzetességekről, a szürke testeknek sem haja, sem ruhája, sem más ismérve nincs. A kutatók négy hónapja próbálják azt kideríteni, hogyan változott meg az idők folyamán az ember alakja úgy, hogy amiatt bizonyos idomok vonzóbbnak hatnak, mint mások - fejtegette Brooks.

"Volt néhány androgünre (kétneműre) formált alakunk, de ezek nem húzták túl sokáig". A nagyon sovány vagy nagyon kövér testeket is mindig kiselejtezik a vizsgálatba bevont nők és férfiak. "Nem lehet egyszerűen azt mondani, hogy a keskeny derék kívánatosabbnak hat, vagy egy széles felsőtest vagy vastag bicepsz vonzóbb. Attól függ, ezek hogyan illeszkednek az egész testalkathoz" - hangsúlyozta a sydneyi kutató.

A kutatók a vizsgálati eredmények alapján arra is fényt akarnak deríteni, hogyan befolyásolja a társadalmi és gazdasági helyzet, a szexualitás és a kultúra a vonzerővel kapcsolatos fogalmainkat. Abból indulnak ki például, hogy a túlsúly vonzóbb az olyan országokban, ahol az emberek többsége éhezik, mint azokban az államokban, ahol a lakosság hajlamos az elhízásra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Plázs

Egy 130 éves grúz a világ legidősebb embere?

A grúz hatóságok szerint egy grúz nő a világ legidősebb embere, aki csütörtökön ünnepli 130. születésnapját. A világ legidősebbjeinek életkorát hitelesítő Gerontológiai Kutatócsoport azonban még nem foglalkozott az állítással.

Felfüggesztették a mohácsi rendőröket, akik összevertek két hajléktalant

Felfüggesztették a mohácsi rendőröket, akik összevertek két hajléktalant

Nagyot ment a Richter 2020-ban

Nagyot ment a Richter 2020-ban

Mekkora "bűn" Gulácsi Péter kiállása a magyar foci túlpolitizált világában?

Mekkora "bűn" Gulácsi Péter kiállása a magyar foci túlpolitizált világában?