szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egy népszerű, meghűlés elleni, cinkalapú homeopátiás szer nem csupán hatástalan, de a szaglás elvesztését is okozhatja - állítják amerikai kutatók az Archives of Otolaryngology című szakfolyóiratban megjelent tanulmányukban.

A lefolytatott klinikai kipróbálás során úgy találták, hogy a cinket tartalmazó orrgél és orrspray hatástalan volt a nátha megelőzésében vagy időtartamának csökkentésében, ráadásul használata összefüggésbe hozható a szaglás elvesztésével. A tanulmány szerzői azután fogalmazták meg figyelmeztetésüket, hogy értékelték 25 pácienssel lefolytatott vizsgálatukat, illetve elemezték több jelentés klinikai, biológiai és kísérleti adatait. Az elemzett tanulmányok közül csupán egy volt, amelyik azt mutatta, hogy a homeopátiás cinkterápia enyhítette a meghűlés tüneteit, ám ez a vizsgált szer gyártóinak támogatásával készült.

"Egyre több bizonyíték jelzi, hogy ez a szer kapcsolatba hozható a súlyos, potenciálisan maradandó hyposmiával (csökkent szagérzékeléssel) és az anosmiával (a szaglóérzék elvesztésével, szagláshiánnyal)" - áll a tanulmányban. Megállapításaik fényében a szerzők sürgetik a gyógyszerek engedélyezéséért felelős amerikai hatóságot, az FDA-t, hogy szigorúbban szabályozza a cinket tartalmazó meghűlés elleni és más homeopátiás szereket. Emlékeztetnek arra, hogy a kevésbé súlyos betegségek, például a megfázás kezelésére szolgáló termékek vény nélkül kaphatók, ezáltal kikerülnek a szigorúbb ellenőrzés alól piacra jutásuk előtt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Medipress Plázs

Miért drága a homeopátia?

Az emberek egyre gyakrabban nyúlnak homeopátiás gyógyszerekhez - derül ki egy osztrák kutatásból. Sok leendő anya használja például ezt az alternatív gyógymódot, mivel ők a terhesség alatt csak korlátozottan vehetnek be gyógyszereket.

hvg.hu Plázs

Hogyan működik a homeopátia?

A jövő a holisztikus - tehát az embert egészében néző, testi-lelki-szellemi egységként tekintő - informatikai-energetikai szinten ható gyógymódoké. Ezek oldják a szervezetben kialakult energetikai blokkokat, és szelíden támogatják, szükség esetén aktiválják a szervezet öngyógyító erőit.

Panoráma Tech

A homeopátia nem több a placebónál

A homeopátiás gyógymódok haszna a gyakorlatban annyit ér, mint a placebóval végzett kezeléseké. Erre a következtetésre jutottak brit és svájci kutatók több mint 200 tanulmány értékelése során.

hvg.hu Napi merítés

Homeopátiateszt 175 évvel ezelőttről

Egy 2006-ban megjelent cikk szerint az első dokumentált, randomizált, kettős vak klinikai vizsgálatot a homeopátia tesztelésére használták Bajorországban, alig negyven évvel a homeopátia bevezetése után, 1835-ben - olvasható a Szkeptikus blogon.

Hegedűs D. Géza: Lakatra zárt, kirabolt üres terek - Búcsú az Ódrytól

Hegedűs D. Géza: Lakatra zárt, kirabolt üres terek - Búcsú az Ódrytól

Végre felújítják a régóta elhanyagolt budai Malom-tó környezetét

Végre felújítják a régóta elhanyagolt budai Malom-tó környezetét

Rendőrök verik szét a Putyin ellen tüntetőket, Navalnij feleségét is elvitte a karhatalom

Rendőrök verik szét a Putyin ellen tüntetőket, Navalnij feleségét is elvitte a karhatalom