szerző:
MTI

Gondatlanságból majdnem megmérgeztek egy 69 éves asszonyt a soproni kórházban, amikor béltisztító folyadék helyett mérgező formalint adtak neki műtét előtt. Összeállítás az elmúlt öt évben történt néhány emlékezetes műhibáról vagy mulasztásról.

2005. április 20. - A kecskeméti kórházban egy négyéves kunszentmiklósi kisgyerek a mandulaműtét után nem ébredt fel az altatásból. A gyermeket Budapestre, a tartós lélegeztetéshez megfelelő berendezéssel rendelkező Bethesda kórházba vitték, ahol megállapították az agyhalált. A szakmai vizsgálat során kiderült, hogy a légutakba bekerült a gyermek orrmandulájának egy szövetdarabja, ami "rendkívül rosszindulatú elzáródást", légzési elégtelenséget okozva hipoksziás állapot kialakulásához és végül az agyhalálhoz vezetett.

2006. február 17. - A szegedi onkológiai klinikán egy daganatos betegségben szenvedő beteg a kemoterápiás kezelés mellékhatásaként kialakult vérszegénység miatt három egység vért kapott, ám nem a megfelelő vércsoportból. Az orvosi beavatkozás ellenére a beteg másnap elhunyt. Mint kiderült, a szakápoló nem rendelkezett a transzfúzió elvégzéshez szükséges végzettséggel.

2007. - Meghalt egy férfi a marcali kórházban, mivel perforált gyomorfekélyét nem megfelelő gyógyszerrel kezelték. A két kezelő orvos hibázott, amikor nem végeztettek újabb kontrollvizsgálatokat és csak fájdalomcsillapításról gondoskodtak.

2007. május - Egy 52 éves asszonyt combnyaktörését követően műtötték meg a szegedi traumatológiai klinikán. Amikor a csontjába ültetett titánium csavarokat ki akarták venni, a csavarhúzó elpattant és a műtétet félbehagyták. A betegnek ezután komoly fájdalmai támadtak, mert mint később kiderült, az eltört csavarhúzó vége a combjában maradt, s ezt újabb műtéttel kellett eltávolítani.

2007. május 9. - Hasi műtétje után három héttel meghalt egy 78 éves férfi, akinek a soproni kórházban műtéti törlőkendőt hagytak a sebében. A szerencsétlenül járt embert április 23-án bélelzáródással műtötték, majd hazaengedték, május 2-án azonban általános gyengeségre és rossz közérzetre panaszkodva ismét megjelent a kórházban, ahol a vizsgálat során rendellenességet nem tapasztaltak, de benntartották. Csak boncolása után derült fény arra, hogy a műtéti törlőkendő a sebben maradt.

2008. július 23. - A Délmagyarország című napilap információi szerint orvosi műhiba miatt halt meg egy fiatal nő a szentesi kórházban. A 31 éves asszonyon rutinműtétet végeztek az intézmény szülészeti és nőgyógyászati osztályán. A beavatkozás során azonban az orvos kilyukasztotta a méhfalat, amit nem vett észre. Ennek következményeként súlyos hashártyagyulladás, szeptikus állapot lépett fel, és bár ezt követően több műtéti beavatkozásra is sor került, a többhetes intenzív kezelés ellenére sem tudták a beteg életét megmenteni.

2010. február 12. - Az Állami Egészségügyi Központ szülészeti és nőgyógyászati osztályán egy hosszú ideje vajúdó nő orvosa a császármetszés mellett döntött. A szülésznő a műtét előtt egy pohárka folyadékot itatott a kismamával, aki azonban a savlekötő helyett erősen lúgos kémhatású kálium-hidroxidot kapott és súlyos egészségkárosodást szenvedett.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Az őszödi beszédre is visszaemlékezett Gyurcsány - videó!

Az őszödi beszédre is visszaemlékezett Gyurcsány - videó!

Régen várt funkció került a Firefox böngészőbe, ami lecsap a szemtelen weboldalakra

Régen várt funkció került a Firefox böngészőbe, ami lecsap a szemtelen weboldalakra

Róma beelőzte az Orbán-kormányt a kínai úton

Róma beelőzte az Orbán-kormányt a kínai úton

Partot ért Norvégiában a bajba került turistahajó

Partot ért Norvégiában a bajba került turistahajó

Kommandósok hozták a bíróságra az Iszlám Állam tagját, elrendelték a letartóztatást

Kommandósok hozták a bíróságra az Iszlám Állam tagját, elrendelték a letartóztatást

Orbán Viktor, a három nyugati bölcs, meg egy tanmese

Orbán Viktor, a három nyugati bölcs, meg egy tanmese