szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Géncserék következtében olyan baktériumok alakulhatnak ki, amelyek ellenállnak szinte valamennyi ma használatos antibiotikumnak, és gyorsan terjednek, ezért vélhetően sok fejfájást okoznak majd az orvosoknak a következő években - jósolja egy egészségügyi szakértő a New England Journal of Medicine (NEJM) című orvosi folyóirat szerdai számában megjelent kommentárjában.

Robert Moellering a bostoni Harvard Egyetem orvosi fakultása, valamint a Beth Israel Deaconess Orvosi Központ kutatója szerint a legnagyobb figyelmet az NDM-1 jelű rezisztenciagén érdemli. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legutóbb augusztusban bocsátott kifigyelmeztetést az NDM-1 jelű (Újdelhi-metalo-bétalaktamáz-1) génnel kapcsolatban, amely képessé tesz egyes mikroorganizmusokat arra, hogy ellenálljanak szinte valamennyi jelenleg használatos antibiotikumnak.

A DNS-láncok közötti vagy azon belüli áthelyeződésre képes mozgékony genetikai elemek a magasabb rendű élőlényekkel szemben a baktériumoknál még igen gyakoriak. Az "ugráló" gének új helyükön befolyásolhatják a környezetükben lévő gének működését, lehetővé teszik az antibiotikum-rezisztencia kialakulását.

Az NDM-1 gén előfordulását brit kutatók augusztusi közleménye szerint Nagy-Britanniában, Indiában Pakisztánban és Bangladesben jelezték, Moellering leírása alapján azonban izolálták már Ausztráliában, az Egyesült Államokban, Izraelben, Törökországban, Kínában, Franciaországban, Japánban, Kenyában is. Az új típusú rezisztenciagén, az NDM-1 az úgynevezett Enterobacteriaceae (bélbaktérium) törzseknél jelent meg.

A szerző emlékeztet rá, hogy az NDM-1 gént tartalmazó baktériumtörzsek többsége szinte minden forgalomban levő antibiotikummal szemben rezisztens, volt olyan eset, amikor csak kolisztinre, egy régebbi antibiotikumra volt érzékeny a kórokozó. Moellering kiemeli, hogy szinte valamennyi ilyen fertőzés visszavezethető Indiába, ahol 2008-ban először azonosították baktériumtörzsekben az NMD-1 rezisztenciagént.

Az NDM-1 gént tartalmazó kórokozók terjedésének megelőzésére a szokásos eszközök használhatók: izoláció, kézfertőtlenítés és az antibiotikumok körültekintő alkalmazása.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Plázs

Magyarországon is nyomon követik a szuperbaktériumokat

Az NMD-1 rezisztenciagén hazai felbukkanása ez idáig nem ismert - hangsúlyozta Melles Márta, az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) főigazgató főorvosa, arra reagálva, hogy Japánban is kimutattak az antibiotikumoknak kiterjedten ellenálló, új típusú rezisztenciagént tartalmazó "szuperbaktériumot".