szerző:
Medipress
Tetszett a cikk?

A mérsékelten és a nagyon súlyosan elhízott embereknek számos egészségügyi problémával kell szembenézniük: szívbetegséggel, cukorbetegséggel, magas vérnyomással, agyi érkatasztrófával, vagy epehólyag betegséggel. Most azt is hozzáadhatjuk a listához, hogy súlyos autóbaleset esetén nagyobb eséllyel halnak meg.

A Buffalo Orvostudományi Egyetem kutatója, Dietrich Jehle által vezetett, az American Journal of Emergency Medicine szaklapban közzétett tanulmány szerint a mérsékelten elhízott autóvezetők esetében 21 százalékkal magasabb, a nagyon súlyosan elhízottak esetében pedig 56 százalékkal magasabb a halálozás kockázata. Érdekes, a sovány és a normális testsúlyú autóvezetők esetében némileg magasabb kockázatot állapítottak meg, mint az enyhén elhízott autóvezetők esetében.

Jehle szerint a karambolok súlyossága és mintái különböző biomechanikai tényezők együttesétől függnek, a testtömeg a baleset kimenetelére gyakorolt hatását azonban eddig nem vizsgálták. A törésteszt során használt bábuk értékes adatokkal szolgáltak a kutatóknak azzal kapcsolatban, hogyan reagál az emberi test a karambolokra, ezek azonban általában normális testsúlyú emberek mintájára készültek. Amennyiben a bábuk jobban hasonlítanának a túlsúlyos amerikai társadalom tagjaira, a kutató szerint még további előrelépéseket lehetne elérni az autók tervezésében, ami a halálozási arány csökkenéséhez vezethet.

Jehle többek között azt javasolja, hogy a gyártók bővítsék az állítható ülések mozgásterét, a mérsékelten és súlyosan elhízott embereket pedig arra kellene ösztönözni, hogy vásároljanak nagyobb autókat, amelyekben több a hely az ülés és a kormányoszlop között. A kutató szerint az autógyártóknak kövér bábukkal kellene tesztelniük a gépkocsik belső tereit, mert ezzel javítani lehetne a biztonságot abban az amerikai társadalomban, ahol az emberek egyharmada elhízott. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A számok azt mutatják: most kezd belendülni a harmadik hullám

A számok azt mutatják: most kezd belendülni a harmadik hullám

Az emelkedő fertőzésszám miatt bezárják az óvodákat Balassagyarmaton

Az emelkedő fertőzésszám miatt bezárják az óvodákat Balassagyarmaton

Dzsihadisták megtámadtak egy ENSZ-bázist és egy katonai támaszpontot Nigériában

Dzsihadisták megtámadtak egy ENSZ-bázist és egy katonai támaszpontot Nigériában