szerző:
Hírszerző/FH

Az emberek genetikai különbözőségei és a környezeti hatások együtt nagyban befolyásolják egy készítmény hatásosságát.

A világon a gyógyszerek csaknem felét feleslegesen veszik meg az emberek, ugyanis hatástalanok - állítják a Semmelweis Egyetem kutatói. Az RTL Híradó tudósítása szerint ez mégsem a gyógyszer hibáját jelenti, hanem azt, hogy egy-egy beteg nem a számára megfelelő orvosságot kapja. Az emberek genetikai különbözőségei és a környezeti hatások együtt ugyanis nagyban befolyásolják egy készítmény hatásosságát.

A levett vérből genetikai vizsgálatot végezve ma már az is megállapítható, hogy egy adott gyógyszer vajon meggyógyítja-e a beteget. A genetikai különbségek ugyanis befolyásolják ezt. Molnár Mária Judit a Semmelweis Egyetem Molekuláris Neurológiai Klinikának igazgatója azt mondta: a gyógyszerek nagy része csak az esetek 50-70 százalékában hatékony. Ez azt jelenti, hogy például a magas vérnyomást, a magas koleszterinszintet sok esetben nem az elsőként választott gyógyszer orvosolja. Gyakran két-, háromfélét is végigpróbálnak, mire megtalálják a betegnek megfelelőt.

Az egyetem kutatói például egy infarktus elleni gyógyszerről már megállapították, hogy bizonyos embereknél éppen, hogy növeli az infarktus esélyét. A rákos betegségeknél is van már eredmény. Néhány rákgyógyszer használati utasításában már fel is van tünteve, hogy kinek nem alkalmas. A személyre szabott orvoslás célja a mellékhatások csökkentése is, ugyanis a gyógyszerek mellékhatása a hatodik leggyakoribb halál ok a világon.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!