szerző:
Hírszerző/FH
Tetszett a cikk?

Az emberek genetikai különbözőségei és a környezeti hatások együtt nagyban befolyásolják egy készítmény hatásosságát.

A világon a gyógyszerek csaknem felét feleslegesen veszik meg az emberek, ugyanis hatástalanok - állítják a Semmelweis Egyetem kutatói. Az RTL Híradó tudósítása szerint ez mégsem a gyógyszer hibáját jelenti, hanem azt, hogy egy-egy beteg nem a számára megfelelő orvosságot kapja. Az emberek genetikai különbözőségei és a környezeti hatások együtt ugyanis nagyban befolyásolják egy készítmény hatásosságát.

A levett vérből genetikai vizsgálatot végezve ma már az is megállapítható, hogy egy adott gyógyszer vajon meggyógyítja-e a beteget. A genetikai különbségek ugyanis befolyásolják ezt. Molnár Mária Judit a Semmelweis Egyetem Molekuláris Neurológiai Klinikának igazgatója azt mondta: a gyógyszerek nagy része csak az esetek 50-70 százalékában hatékony. Ez azt jelenti, hogy például a magas vérnyomást, a magas koleszterinszintet sok esetben nem az elsőként választott gyógyszer orvosolja. Gyakran két-, háromfélét is végigpróbálnak, mire megtalálják a betegnek megfelelőt.

Az egyetem kutatói például egy infarktus elleni gyógyszerről már megállapították, hogy bizonyos embereknél éppen, hogy növeli az infarktus esélyét. A rákos betegségeknél is van már eredmény. Néhány rákgyógyszer használati utasításában már fel is van tünteve, hogy kinek nem alkalmas. A személyre szabott orvoslás célja a mellékhatások csökkentése is, ugyanis a gyógyszerek mellékhatása a hatodik leggyakoribb halál ok a világon.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!