szerző:
hvg.hu

A tej fogyasztásával, egészségügyi hatásaival kapcsolatban gyakran végletes nézetek is megjelennek. Időnként nem csak az vetődik fel kérdésként, szüksége van-e egyáltalán a szervezetünknek a fehér italra, hanem olyan véleményeket is hallani, miszerint a tej csontritkulást okoz, köze van a szív-és érrendszeri megbetegedésekhez, sőt a rák kialakulásában is szerepet játszik. Egyáltalán mi igaz ezekből?

Kevesebb tejet ittunk tavaly, mint az azt megelőző évben. Ennek egyik oka – s ezt a GFK Hungária Piackutató Intézet felmérése is alátámasztja –, hogy a tejjel kapcsolatos információink sokszor negatívan befolyásolják a fogyasztási szokásainkat. Sánta Zoltán kutatásvezetője azt mondja, a magyarok több mint fele még mindig úgy gondolja, hogy a hőkezelés során minden tápanyag elvész a tejből, hogy a dobozos tej a tartósítószer miatt nem romlik meg, és az is általános vélemény, hogy a friss, házi tej egészségesebb, mint a boltban vásárolt. Ez utóbbi állítással kapcsolatban Miháldy Kinga, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) dietetikusa arra hívja fel a figyelmet, hogy mind a két típusú tejnek szinte teljesen megegyezik a makro- és mikro tápanyag-tartalma, a vitaminok, fehérjék és ásványi anyagok aránya azonos.

„Táplálkozás-élettani szempontból tehát nincs különbség, ám a házi tejben – ha nincs hőkezelve – előfordulhatnak káros mikroorganizmusok. A friss tejet a fejés után nyersen csak fél-egy óráig igyuk meg, mert ilyenkor a tejben még magas az immunglobulin-szint, ami biztosítja a csíramentességet. Ez az állapot azonban rövid idő múlva megszűnik, így biztonságosabb fogyasztás előtt felforralni a tejet” – ad tanácsot a táplálkozási szakember arra az esetre, ha a házi tej mellett döntünk. A dobozos, UHT (ultra magas hőfokon kezelt) tejek viszont baktériummentesek: a kezelésnek, illetve a fény- és levegőmentes csomagolásnak köszönhető, hogy ezek a tejek hosszú ideig eltarthatók, vagyis ezt a tulajdonságukat nem valamilyen tartósítószernek köszönhetik.

©

Gyakori kifogás a bolti tejekkel kapcsolatban az is, hogy más az ízük, mint a házi tejnek, arról már nem is beszélve, hogy valószínűleg vizezve vannak, ráadásul még aludtej sem készíthető belőlük. „Csak arra a dobozra lehet ráírni, hogy tejet tartalmaz, amiben valóban – száz százalékig – tej van: ezt nem csak a Magyar Élelmiszerkönyv, hanem az Európai Tanács 2007-es rendelete is szigorúan szabályozza. Ha viszont olyan felirattal találkozunk, mint például a tejital, a reggeli ital, vagy a tejtartalmú ital, abban az esetben már savóval kevert italról van szó. Csak megjegyezem: a savó is igen egészséges, vannak országok, ahol hagyománya van e tejterméket fogyasztásának is” – cáfolja a dietetikus a vizezett tej legendáját. A bolti tej ízét kifogásolók pedig azért éreznek kissé édeskés zamatot – szól a magyarázat – mert az egyszerű cukrokká bontott tejcukor a hőkezelés hatására karamellizálódik: ez változtatja meg kissé a tej ízét. Ha UHT tejből szeretnénk aludttejet csinálni, elvileg ennek sincs akadálya, legalábbis a szakember szerint. Mivel a dobozos tejben a savanyodásért felelős mikroorganizmusok is elpusztultak, így az csak akkor alszik meg, ha teszünk bele olyan tejterméket, ami tartalmaz élő baktériumokat: ez lehet egy kanál tejföl, vagy éppen joghurt is.

De egészséges-e?

Ugyanakkor nem csupán a tej ízével, állagával kapcsolatban merülnek fel kételyek, de időnként még az is az is megkérdőjeleződik, hogy a tej egészséges-e. Szűcs Erzsébet, Budapest Főváros Kormányhivatala Népegészségügyi Szakigazgatási szervének (az egykori ÁNTSZ-ről van szó) egészségfejlesztő főorvosa szerint képtelen legendák kapnak időnként szárnyra, amiknek semmilyen valós alapjuk nincs. Ilyen például az, hogy a tej hizlal, vagy az, hogy csontritkulást okoz – sorolja a főorvos, aki mindjárt cáfolja is a tévhiteket. Egy pohár félzsíros tej energiatartalma mindössze két almáénak felel meg, így nyugodtan fogyaszthatják a diétázók is. Annál is inkább – teszi hozzá Szűcs – mivel éppen az alacsony kálciumbevitel – a kevés alvással súlyosbítva – a testtömeg gyarapodásának egyik fontos kockázati tényezője.

©

A szakember szerint a tejet főleg a csontritkulás megelőzésével összefüggésben emlegetjük, ezért is meghökkentő és kissé bizarr az állítás, miszerint a tehéntej emésztéshez sok kálciumra van szükség, így – jobb híján – a szervezet a csontokból vonja el ezt az ásványi anyagot, ami aztán oszteoporózishoz vezethet. Nos, az előbbi állítással szemben az igazság az, hogy a kálciumot – mivel nem termeli a szerveztünk – a táplálékainkkal kell felvennünk, naponta 1000-1200 milligrammot. Erre a tej a legideálisabb, mert optimális és jól emészthető formában van benne fehérje, tejzsír, tejcukor, D-vitamin, foszfor, egyéb vitaminok és ásványi anyagok – magyarázza a főorvos, aki a tej mellett a sovány sajtok fogyasztását is javasolja csontjaink karbantartása érdekében.

Mivel a magyarok 75 százaléka daganatos megbetegedések, illetve szív- és érrendszeri kórok miatt hal meg, ezért különösen fontos, hogy ne terjedjenek el olyan téves információk, miszerint a tej elősegíti a rák kialakulását, vagy érrendszerei gondokat okoz. Szűcs Erzsébet arra hívja fel a figyelmet, hogy a lakosság több mint háromnegyede nem tudja, hogy a gyerekkorban kialakított helyes étkezési szokásokkal – például a rendszeres tejivással – vastagbélrák kialakulásnak kockázata csökkenthető. S a tej jótékony hatása a szívre és az ereikre is igaz: egy 22 éven át tartó japán vizsgálat eredményei azt mutatják, hogy a tejivóknál ötven százalékkal kevesebb agyvérzés történt. De a tejnek a vérnyomás csökkentésében, és a HDL- azaz a jó koleszterin szint növelésben is szerepe van.

A jelenlegi, átlag napi 1,8 decis tejfogyasztás – a táplálkozási szakemberek véleménye szerint – kicsit kevés, az ideális a fél liternyi mennyiség lenne.

Legyen HVG pártoló tag!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
MTI Itthon

2,5 deciliter tejet adnak majd az iskolákban

Az iskolatej program 2011. évi folytatásáról szóló vidékfejlesztési minisztériumi rendelet január elsejétől hatályos, a támogatást már a tejfeldolgozók is igényelhetik - közölte a VM szerdán.

hvg.hu Plázs

Tünetek, amelyek mellett ne igyunk tejet

A tejcukor érzékenységnek, azaz a laktózintoleranciának jellegzetes tünetei vannak. Ám a betegség felismerését nehezíti, hogy a tünetek kialakulása nem mindig mutat közvetlen összefüggést a tejfogyasztással.

life-style.hu Plázs

Most akkor igyunk tejet, vagy ne?

A tejfogyasztás csökkenti a daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát – állítja két nemrégiben, egymástól függetlenül publikált tanulmány. Ugyanakkor nincs konszenzus a szakemberek között a tej egészséges mivoltával kapcsolatban, annyi azonban biztos: a tej és tejtermékek helyes fogyasztásával kapcsolatban nincs univerzális, mindenki számára egyformán alkalmazható tanács.

MTI Gazdaság

Uniós támogatást kapnak a hazai tejtermelők

A tejtermelőket sújtó különleges hátrányok kezelésére az Európai Unió 46 millió eurót - azaz mintegy 12,5 milliárd forintot - biztosít 2011-re Magyarországnak. A különleges tejtámogatásról szóló rendelet március 28-tól hatályos - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM).

Videó: Zebrán pördült meg egy fékező autós Kazincbarcikán

Videó: Zebrán pördült meg egy fékező autós Kazincbarcikán

Utolérte a Huawei tavalyi telefonjait a Samsung a Galaxy S10+ kamerájával

Utolérte a Huawei tavalyi telefonjait a Samsung a Galaxy S10+ kamerájával

Munkára és magáncélra is használja a céges mobilt? Így kell adózni utána

Munkára és magáncélra is használja a céges mobilt? Így kell adózni utána

Fehér szarvast fotóztak a Mátrában

Fehér szarvast fotóztak a Mátrában

Nagy változás jöhet az iPhone-oknál, és a Maceknél is, de ennek csak örülni lehet

Nagy változás jöhet az iPhone-oknál, és a Maceknél is, de ennek csak örülni lehet

Curtis pótolta az elfelejtett interjút: beszélt Balázsékkal

Curtis pótolta az elfelejtett interjút: beszélt Balázsékkal