szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A tej fogyasztásával, egészségügyi hatásaival kapcsolatban gyakran végletes nézetek is megjelennek. Időnként nem csak az vetődik fel kérdésként, szüksége van-e egyáltalán a szervezetünknek a fehér italra, hanem olyan véleményeket is hallani, miszerint a tej csontritkulást okoz, köze van a szív-és érrendszeri megbetegedésekhez, sőt a rák kialakulásában is szerepet játszik. Egyáltalán mi igaz ezekből?

Kevesebb tejet ittunk tavaly, mint az azt megelőző évben. Ennek egyik oka – s ezt a GFK Hungária Piackutató Intézet felmérése is alátámasztja –, hogy a tejjel kapcsolatos információink sokszor negatívan befolyásolják a fogyasztási szokásainkat. Sánta Zoltán kutatásvezetője azt mondja, a magyarok több mint fele még mindig úgy gondolja, hogy a hőkezelés során minden tápanyag elvész a tejből, hogy a dobozos tej a tartósítószer miatt nem romlik meg, és az is általános vélemény, hogy a friss, házi tej egészségesebb, mint a boltban vásárolt. Ez utóbbi állítással kapcsolatban Miháldy Kinga, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) dietetikusa arra hívja fel a figyelmet, hogy mind a két típusú tejnek szinte teljesen megegyezik a makro- és mikro tápanyag-tartalma, a vitaminok, fehérjék és ásványi anyagok aránya azonos.

„Táplálkozás-élettani szempontból tehát nincs különbség, ám a házi tejben – ha nincs hőkezelve – előfordulhatnak káros mikroorganizmusok. A friss tejet a fejés után nyersen csak fél-egy óráig igyuk meg, mert ilyenkor a tejben még magas az immunglobulin-szint, ami biztosítja a csíramentességet. Ez az állapot azonban rövid idő múlva megszűnik, így biztonságosabb fogyasztás előtt felforralni a tejet” – ad tanácsot a táplálkozási szakember arra az esetre, ha a házi tej mellett döntünk. A dobozos, UHT (ultra magas hőfokon kezelt) tejek viszont baktériummentesek: a kezelésnek, illetve a fény- és levegőmentes csomagolásnak köszönhető, hogy ezek a tejek hosszú ideig eltarthatók, vagyis ezt a tulajdonságukat nem valamilyen tartósítószernek köszönhetik.

©

Gyakori kifogás a bolti tejekkel kapcsolatban az is, hogy más az ízük, mint a házi tejnek, arról már nem is beszélve, hogy valószínűleg vizezve vannak, ráadásul még aludtej sem készíthető belőlük. „Csak arra a dobozra lehet ráírni, hogy tejet tartalmaz, amiben valóban – száz százalékig – tej van: ezt nem csak a Magyar Élelmiszerkönyv, hanem az Európai Tanács 2007-es rendelete is szigorúan szabályozza. Ha viszont olyan felirattal találkozunk, mint például a tejital, a reggeli ital, vagy a tejtartalmú ital, abban az esetben már savóval kevert italról van szó. Csak megjegyezem: a savó is igen egészséges, vannak országok, ahol hagyománya van e tejterméket fogyasztásának is” – cáfolja a dietetikus a vizezett tej legendáját. A bolti tej ízét kifogásolók pedig azért éreznek kissé édeskés zamatot – szól a magyarázat – mert az egyszerű cukrokká bontott tejcukor a hőkezelés hatására karamellizálódik: ez változtatja meg kissé a tej ízét. Ha UHT tejből szeretnénk aludttejet csinálni, elvileg ennek sincs akadálya, legalábbis a szakember szerint. Mivel a dobozos tejben a savanyodásért felelős mikroorganizmusok is elpusztultak, így az csak akkor alszik meg, ha teszünk bele olyan tejterméket, ami tartalmaz élő baktériumokat: ez lehet egy kanál tejföl, vagy éppen joghurt is.

De egészséges-e?

Ugyanakkor nem csupán a tej ízével, állagával kapcsolatban merülnek fel kételyek, de időnként még az is az is megkérdőjeleződik, hogy a tej egészséges-e. Szűcs Erzsébet, Budapest Főváros Kormányhivatala Népegészségügyi Szakigazgatási szervének (az egykori ÁNTSZ-ről van szó) egészségfejlesztő főorvosa szerint képtelen legendák kapnak időnként szárnyra, amiknek semmilyen valós alapjuk nincs. Ilyen például az, hogy a tej hizlal, vagy az, hogy csontritkulást okoz – sorolja a főorvos, aki mindjárt cáfolja is a tévhiteket. Egy pohár félzsíros tej energiatartalma mindössze két almáénak felel meg, így nyugodtan fogyaszthatják a diétázók is. Annál is inkább – teszi hozzá Szűcs – mivel éppen az alacsony kálciumbevitel – a kevés alvással súlyosbítva – a testtömeg gyarapodásának egyik fontos kockázati tényezője.

©

A szakember szerint a tejet főleg a csontritkulás megelőzésével összefüggésben emlegetjük, ezért is meghökkentő és kissé bizarr az állítás, miszerint a tehéntej emésztéshez sok kálciumra van szükség, így – jobb híján – a szervezet a csontokból vonja el ezt az ásványi anyagot, ami aztán oszteoporózishoz vezethet. Nos, az előbbi állítással szemben az igazság az, hogy a kálciumot – mivel nem termeli a szerveztünk – a táplálékainkkal kell felvennünk, naponta 1000-1200 milligrammot. Erre a tej a legideálisabb, mert optimális és jól emészthető formában van benne fehérje, tejzsír, tejcukor, D-vitamin, foszfor, egyéb vitaminok és ásványi anyagok – magyarázza a főorvos, aki a tej mellett a sovány sajtok fogyasztását is javasolja csontjaink karbantartása érdekében.

Mivel a magyarok 75 százaléka daganatos megbetegedések, illetve szív- és érrendszeri kórok miatt hal meg, ezért különösen fontos, hogy ne terjedjenek el olyan téves információk, miszerint a tej elősegíti a rák kialakulását, vagy érrendszerei gondokat okoz. Szűcs Erzsébet arra hívja fel a figyelmet, hogy a lakosság több mint háromnegyede nem tudja, hogy a gyerekkorban kialakított helyes étkezési szokásokkal – például a rendszeres tejivással – vastagbélrák kialakulásnak kockázata csökkenthető. S a tej jótékony hatása a szívre és az ereikre is igaz: egy 22 éven át tartó japán vizsgálat eredményei azt mutatják, hogy a tejivóknál ötven százalékkal kevesebb agyvérzés történt. De a tejnek a vérnyomás csökkentésében, és a HDL- azaz a jó koleszterin szint növelésben is szerepe van.

A jelenlegi, átlag napi 1,8 decis tejfogyasztás – a táplálkozási szakemberek véleménye szerint – kicsit kevés, az ideális a fél liternyi mennyiség lenne.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

2,5 deciliter tejet adnak majd az iskolákban

Az iskolatej program 2011. évi folytatásáról szóló vidékfejlesztési minisztériumi rendelet január elsejétől hatályos, a támogatást már a tejfeldolgozók is igényelhetik - közölte a VM szerdán.

hvg.hu Plázs

Tünetek, amelyek mellett ne igyunk tejet

A tejcukor érzékenységnek, azaz a laktózintoleranciának jellegzetes tünetei vannak. Ám a betegség felismerését nehezíti, hogy a tünetek kialakulása nem mindig mutat közvetlen összefüggést a tejfogyasztással.

life-style.hu Plázs

Most akkor igyunk tejet, vagy ne?

A tejfogyasztás csökkenti a daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát – állítja két nemrégiben, egymástól függetlenül publikált tanulmány. Ugyanakkor nincs konszenzus a szakemberek között a tej egészséges mivoltával kapcsolatban, annyi azonban biztos: a tej és tejtermékek helyes fogyasztásával kapcsolatban nincs univerzális, mindenki számára egyformán alkalmazható tanács.

MTI Gazdaság

Uniós támogatást kapnak a hazai tejtermelők

A tejtermelőket sújtó különleges hátrányok kezelésére az Európai Unió 46 millió eurót - azaz mintegy 12,5 milliárd forintot - biztosít 2011-re Magyarországnak. A különleges tejtámogatásról szóló rendelet március 28-tól hatályos - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM).