szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A túlsúly káros az egészségre, ez ismert tény. De ennek pont az ellenkezője, az, hogy a mérsékelt éhezés egészséges volna, kevésbé köztudott. Pedig kutatások igazolták – bár vannak olyan tudományos eredmények is, amelyek árnyalják a képet.

Aki a napi átlagszükségletnél kevesebb kalóriát visz be szervezetébe, egészségesebb maradhat hosszabb távon: jelentősen csökkentheti a rák, a szív- és érrendszeri betegségek és a cukorbetegség, sőt, még az időskori elbutulás kockázatát is. Mindez nem új dolog, az első kísérleti bizonyítékok 1934-ből származnak. Az amerikai Cornell Egyetem kutatói akkor patkányokat fogtak diétára, és a 33 százalékkal kevesebb kalóriát elfogyasztó rágcsálók 50 százalékkal tovább éltek.

Az egyik leglátványosabb kísérletet ebben a témakörben a Wisconsini Egyetemen 1989-től kezdve hajtották, hajtják végre: Richard Weindruch Rhesus-majmok egyik csoportját alacsony kalóriatartalmú étrenden tartotta, a másik csoportot (szintén 38 majmot) normál adaggal etetett. A különbség szembetűnő volt: azonos életkorban a normál csoport halálozása kétszer akkora volt, mint a diétázóké (akik 30 százalékkal kevesebb kalóriát kaptak). A diétázóknál alig fordult elő rák, szív- és érrendszeri betegség vagy cukorbetegség, és az agyuk is jobb állapotban volt, mint a normál táplálkozást folytatóké. (Minderről a hvg.hu 2009-ben már beszámolt.)

Miért jó a diéta?

A diétázás előnyeit azzal magyarázza a német P.M. Magazin mostani, legfrissebb összeállítása, hogy a kisebb kalóriabevitel miatt csökken az oxidánsok okozta stressz a szervezetben. Immunrendszerünknek így kevesebb szabadgyököt kell leküzdenie, a gyulladásos folyamatok is ritkulnak. Mindezeken kívül a sejtek erőművei, a mitokondriumok is kisebb igénybevételnek vannak kitéve. Ezáltal lassul a sejtosztódás, így a DNS-hibák is ritkulnak, és kisebb az esélye a sejtosztódás kóros felgyorsulásának, a ráknak.

©

Mostanában éppen ezért hódít Amerikában és a fejlett országokban a CRON-mozgalom. A Calorie Restriction with Optimal Nutrition rövidítése kifejezi a lényeget: kalóriacsökkentés optimális étkezéssel. Az ebben a szinte már ideológiává átalakult mozgalomban részt vevők naponta 1500-1800 kalóriát visznek be, ami egy átlag német polgár fogyasztásánál negyven százalékkal kevesebb – még ha a felső értéket, az 1800 kalóriát vesszük, akkor is. (A P.M. Magazin szerint egy „átlagnémet” 3 ezer kalóriát pusztít el naponta.)

A zabpelyhen, zabkásán, zöldségeken, gyümölcsökön, minimális húsporciókon tengődő „CRON-ok” egy kutatás szerint akár 15 évvel is „fiatalabbak” lehetnek saját korosztályuknál, legalábbis ha „biológiai életkorukat” mérték fel. Ezt mutatta ki Luigi Fontana táplálkozáskutató vizsgálata.

A hosszú élet titka?

A hosszú élet titka is összefügghet a német népszerű tudományos magazin szerint az alacsony kalóriabevitellel: a japán Okinawa-szigeteken élők között sokszorosan a világátlag fölött van a százévesnél idősebbek aránya. Itt minden 2200. embernek van esélye túllépni ezt a matuzsálemi kort, és itt a legmagasabb a várható átlagéletkor is a világon. Mindez összefügghet a lap szerint azzal, hogy a szigetlakók 20 százalékkal kevesebb kalóriát fogyasztanak átlagosan Japán többi régiójához képest.

Ugyanakkor a koplalást érdemes időben elkezdeni: aki 25 éves korában áll rá az „okinawai” adagokra, vagyis 20 százalékkal kevesebb kalóriát fogyaszt, az öt évvel élhet tovább az átlagosnál – Leanne Redman és Eric Ravussin amerikai kutatók vizsgálatai szerint. Ám aki – mondjuk – 55 éves korában kezdi, az csak plusz két hónapot nyerhet.

Végül a P.M. Magazin szakértői megjegyzik: egy még újabb kutatás szerint időskorunk kezdete előtt érdemes leállni a diétázással: a legmagasabb életkort megérő emberek jelentős része ugyanis a 60. életéve környékén normál, vagy annál egy kicsit nagyobb testsúllyal bír. Ennek oka az lehet, hogy így elegendő energiatartalék halmozódott fel bennük az időskori betegeskedések ismétlődő periódusainak legyőzésére.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Medipress Plázs

Diétával befolyásolható az Alzheimer-kór?

Az általános egészségi állapot fenntartásához javasolt zsírszegény és alacsony glikémiás indexű ételeket tartalmazó étrend csökkentheti az Alzheimer-kór kialakulásának a kockázatát is, ha idejekorán elkezdik alkalmazni. Aki azonban már az első tünetek megjelenése után kezdi meg ezt a diétát, már nem ér el sokat az agyi funkciók károsodásának megelőzése szempontjából – derül ki az Archives of Neurology június 13-i online számának egyik cikkéből.

life-style.hu Plázs

Három hazugság a diétáról és a fitneszről – megcáfolva

A fitneszmítoszok és diétatévedések elsöprése után még mindig akadnak kérdéses pontok... vajon igaz vagy téves? A Pilates blog szakértője nem adja fel, minden kényes kérdésben segít az olvasónak, hogy ne kövessük el azokat a hibákat, amelyeket még jónak is gondolunk.

MTI Plázs

Jobb a gyomorműtét, mint a rapid fogyás

Az igen súlyosan elhízott cukorbetegek esetében a gyomorműtét hatékonyabban javítja a cukorbaj anyagcserezavarát, mint ha a páciens súlytöbbletét más úton csökkentik.

MTI Plázs

Lefogyni és visszahízni még mindig jobban megéri

A felváltva hízókúrán, majd fogyókúrán tartott egerek élettartama csaknem olyan hosszú volt, mint a folyamatosan alacsony zsírtartalmú étrenden élőké, viszont jóval hosszabb, mint a folyamatosan nagy zsírtartalmú étrenden tartott állatoké - idézte amerikai kutatók megállapítását az EurekAlert tudományos hírportál.

HavariaPress Gazdaság

Nem használt a fogyasztószer, büntetett a GVH

A HavariaPress értesülései szerint 300 ezer forintra bírságolta a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Toscana Bt-t, mert a karcsúsító termék, amit reklámoztak nem hozta meg a kívánt hatást.

MTI Plázs

Nem lehet az étrendre fogni az Alzheimer-kórt

Nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy bármely étrendi vagy életviteli változás csökkentené az Alzheimer-kór kifejlődésének kockázatát - közölték hétfőn amerikai kormányzati kutatók.

life-style.hu Táplálkozás

A 3 legnagyobb hazugság a diétáról - megcáfolva

Tényleg igaz, hogy este 6 után nem lehet enni, ha az ember nem akar hízni? Igaz, hogy a genetika mindent előre meghatároz? A mozgás pedig helyettesíthető csodadiétával? A life-style.hu szakértője segít rendet tenni a fejekben az egészséges életmód nagy tévedéseit illetően.

hvg.hu Plázs

Lemondás egy életen át. Képes lenne rá?

Csak a drága és egy életen át tartó diéta segíthet azokon, akiknél lisztérzékenységet diagnosztizálnak. És az még a szerencsés esetek közé tartozik, ha egyáltalán kiderül a betegség: tízből csak két betegnél állítják fel a diagnózist. Az állapotnak nincsenek jellemző tünetei, ez nehezíti leginkább a felsimerést. Május 19. a lisztérzékenység világnapja volt.