szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ma már tudjuk, hogy a testet és a leket nem lehet különválasztani, sőt az a szemlélet is már a múlté, miszerint szétválasztható az öröklés és a környezet hatásai. Nem mindegy tehát, milyen feltételek között töltjük mindennapjainkat. Az állandó, kezeletlen stressz például olyan nyavalyákat hozhat elő, amelyre más esetben nem sok esélyünk lenne. Íme néhány paansz, amely a stressz számlájára írható.

Mivel a stressz nem specifikus szindróma, a kiváltó inger nem feltétlenül ugyanaz az embereknél – valakinek stresszt okoz egy kígyóval találkozni, míg másnak az a mindennapi munkája –, illetve az adott személynél sem mindig ugyanaz az inger vált ki stresszt, sőt a mértéke is más-más lehet helyzettől függően. Így a stresszhelyzetekre adott válaszaink is különbözőek, s nem csak negatív reakciókról beszélhetünk, hiszen a kismértékű stressz fokozza energiánkat és éberségünket, segít a problémára koncentrálni. Ám amint erősödik a nyomás, a feszültség egyre inkább akadályoz minket abban, hogy megoldjuk a helyzetet - ilyenkor érezzük azt, hogy kikészültünk, emésztjük magunkat. Az állapot állandósulása vagy gyakori ismétlődése jó eséllyel vezethet  pszichoszomatikus betegségekhez, magas vérnyomáshoz, gyomorpanaszokhoz, infarktushoz, depresszióhoz, vagy az úgynevezett menedzserbetegséghez is.

Gyomorpanaszok: az állandó feszültség jele

A lelki betegségek tünetei között valóban meg kell említeni az egyik legjellemzőbb panaszt, a hasi fájdalmakat és a diszkomfort érzéseket a gyomor körül. Addig jó, amíg gyomrunk észrevétlenül, ösztönösen teszi a dolgát, ha már hírt ad magáról, az már zűrt jelezhet. És ezt is köszönhetjük sokszor a stressznek, mert miért kímélné pont a gyomrunkat. Az állandó feszültség és szorongás oxigént von el, görcsös érzést okozva a gyomorban. Ez mégsem egy létező gyomorbetegség, hanem a szervezet természetes reakciója, a szimpatikus idegrendszer aktiválódása a stresszre, amikor a harcolj, vagy menekülj helyzetben találjuk magunkat.

Tévhit viszont a gyomorpuffadás. Valójában ilyen nincs, ennél az érzetnél a vastagbél, vagy a vékonybél puffad fel. Evés közben mindenkinek jut levegő a gyomrába, főleg ha szénsavasat iszik, vagy úgy étkezik, hogy sok levegőt nyel, és úgy érzi, feszül a gyomra. Ugyanilyen tévhit, hogy a stressz gyomorfekélyt okoz.

Női psziché, nőgyógyászati gondok

A stressz nőgyógyászati problémákhoz is vezethet, amelyre szintén nincs kámiai gyógymód. Nem véletlen tehát, hogy a nőgyógyászatban – különös tekintettel a meddőségi kezelésekre – egyre inkább előtérbe kerül a holisztikus gyógyítás: a páciens lelkét és testét párhuzamosan kezelik az orvosok. A nők amúgy is fogékonyabbak az újszerűnek tűnő, de valójában hagyományosnak mondható gyógymódokra. Lajos Éva, a Budai Egészségközpont szűrővizsgálatainak vezetője szerint a nők preventív szemléletűek – szemben a férfiakkal – így ők hamarabb felismerik a lelki folyamatok fontosságát a gyógyításban. Könnyebb is őket rávenni egy ilyen kezelésre, ami lehet, hogy több idővel és energiával jár, mint néhány pirulát beszedni, ám valószínűleg tartósabb eredményt is hoz

Kovács Hajnalka kineziológus szerint is a visszatérő betegségek hátterében lelki okok állnak. Mint mondja, sok nőnél valamilyen belső konfliktus ölt testet egy fizikai fájdalomban. Ez ellen pedig hiába szed antibiotikumokat, újra és újra előjönnek a testi problémák, a fizikai panaszok, mert a gyógyszerek ilyen helyzetekben csak tüneti kezelésre jók. A gyulladások – a természetgyógyászat nyelvére lefordítva – a konfliktus, a harc, az agresszió, egy adott élethelyzet elleni lázadás sajátos megnyilvánulásai. Az effajta testi tünetek általában olyan emberekre jellemzőek, akik gyakran keverednek vitákba, s amíg ezen nem tudnak változtatni, a kellemetlen gondok is megmaradnak. 

Ijesztő, ám veszélytelen: pánikroham

Egy stresszes munkanap után – minden előjel nélkül – hevesen zakatolni kezd a szívünk, a mellkasunk szorít, úgy érezzük, nem kapunk levegőt, izzadunk, remegünk. A fejünkben rémisztő gondolatok keringenek: ez biztosan szívinfarktus, mindjárt meghalunk. Az ijesztő jelek aztán egy idő után maguktól múlni kezdenek, s ha a rutinvizsgálatok semmilyen testi bajt nem jeleznek, sokszor az derül ki, „csupán” pánikrohamot éltünk át.

De a hosszú távon kezeletlen pánikbetegség gyakran vezet depresszióhoz is, és halmozni is lehet a különféle szervi bajokat is: például tartóssá válhat a magas vérnyomás, de a szívnek sem tesz jót, pláne ha rendszeressé válik a megterhelő magas pulzus. A bevált „házi” szorongásoldó, az alkohol rendszeres alkalmazása szintén számos szervi problémához vezethet. 

A gyógyulás érdekében ésszerűbb, hogy előbb kizárjuk a pszichés okokat s csak utána, esetleg párhuzamosan lehet keresni a szervi bajokat. Ha tüneteink vannak, akkor nem feltétlenül kell megszokásból orvoshoz menni. A tünetek megszüntetésével nem feltétlenül szűnnek meg az okok, de jó esélyünk van arra, hogy tünetváltással más betegséget is összeszedjünk. Ha például beállítják a magas vérnyomásunkat az jó dolog, de ha a stressz az oka, akkor a szervezetünk, az agyunk olyan ügyes, hogy  nemsokára kezeltethetjük a gyomorfekélyünket is. A krónikus stresszel tehát célszerű pszichológust, pszichiátert keresni előbb és valóban az okok megoldására érdemes törekedni, mégha ez esetenként fájdalmasabb is lehet mint a gyomorfekély.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Jakab Péter indul a miniszterelnök-jelölti előválasztáson

Jakab Péter indul a miniszterelnök-jelölti előválasztáson

444.hu: Nem javasolták a külső szakértők az orosz vakcina engedélyezését

444.hu: Nem javasolták a külső szakértők az orosz vakcina engedélyezését

Feloldották a kijárási tilalmat Portugáliában az elnökválasztás kedvéért

Feloldották a kijárási tilalmat Portugáliában az elnökválasztás kedvéért