szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

A most bevezetett népegészségügyi termékadót, úgy tűnik, nem elsősorban az egészséges táplálkozás szempontjai szerint alakították.

Joggal kérdezik sokan, miért maradt ki az állítólagos egészségvédelemből néhány magasabb zsírtartalmú élelmiszer, nem is beszélve arról, hogy az otthon főzhető pálinka meg éppenséggel adómentes lett.

Míg a cukorfogyasztásban – legalábbis az átlagot tekintetve – a hazai lakosság tud mértéket tartani, a sótartónak gyakran néz az aljára– derült ki az elmúlt két évtizedben végzett három országos táplálkozási vizsgálatból. Magyarországon a férfiak 3-4-szer, a nők 2,5-3-szor több sót fogyasztanak, mint az ajánlott napi 5 gramm. A só, pontosabban a benne lévő nátrium (5 gramm só 2 gramm nátriumot tartal-maz) alattomos: az ízlelőbimbók gyorsan hozzászoknak, és attól kezdve mindent íztelennek éreznek, ami kevésbé sós. A sóbevitel azért is nehezen ellenőrizhető, mert kétharmad részben nem az otthon főzött ebéd, hanem a feldolgozott élelmiszerek révén történik.

Arról, hogy milyen élelmiszerek fogyasztására ajánlatos odafigyelni, az e heti HVG-ben olvashatnak.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!