Joggal kérdezik sokan, miért maradt ki az állítólagos egészségvédelemből néhány magasabb zsírtartalmú élelmiszer, nem is beszélve arról, hogy az otthon főzhető pálinka meg éppenséggel adómentes lett.
Míg a cukorfogyasztásban – legalábbis az átlagot tekintetve – a hazai lakosság tud mértéket tartani, a sótartónak gyakran néz az aljára– derült ki az elmúlt két évtizedben végzett három országos táplálkozási vizsgálatból. Magyarországon a férfiak 3-4-szer, a nők 2,5-3-szor több sót fogyasztanak, mint az ajánlott napi 5 gramm. A só, pontosabban a benne lévő nátrium (5 gramm só 2 gramm nátriumot tartal-maz) alattomos: az ízlelőbimbók gyorsan hozzászoknak, és attól kezdve mindent íztelennek éreznek, ami kevésbé sós. A sóbevitel azért is nehezen ellenőrizhető, mert kétharmad részben nem az otthon főzött ebéd, hanem a feldolgozott élelmiszerek révén történik.
Arról, hogy milyen élelmiszerek fogyasztására ajánlatos odafigyelni, az e heti HVG-ben olvashatnak.