szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kétszer nagyobb a valószínűsége a látásromláshoz, súlyosabb esetben vaksághoz vezető szemfenéki meszesedés kialakulása azoknál az idős embereknél, akik naponta szednek aszpirint, mint azoknál, akik nem - állapították meg tanulmányukban európai kutatók.

Az Opthalmology című szakfolyóiratban közzétett eredmények nem azt mutatják, hogy az aszpirin okozná a látásvesztést, hanem azt, hogy kapcsolat található a szer rendszeres, napi szedése és az időskori makuladegeneráció között.

Paulus de Jong kutatásvezető, a Holland Idegtudományi Intézet munkatársa kutatócsoportjával norvég, észt, brit, francia, olasz, görög és spanyol embereket vont be vizsgálatába. A körülbelül 4700 résztvevő életkora 65 év felett volt.

Az elemzésből kiderült, hogy a naponta aszpirint szedők négy százalékánál jelentkezett az úgynevezett nedves makuladegeneráció, míg a szert nem szedők körében ez az arány két százalék körül volt. A makuladegeneráció másik, úgynevezett száraz formája és az aszpirin napi szedése között nem találtak kapcsolatot a kutatók.

Az időskori látásvesztés gyakori oka az ideghártya éleslátásáért felelős területének elfajulása. A retina egyes részéinek károsodásáért a rendellenes érnövekedés felelős.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A romlottság és a tisztaság poétája – 200 éve született Charles Baudelaire

A romlottság és a tisztaság poétája – 200 éve született Charles Baudelaire

Az 55 év alatti franciákat nem oltják be a második AstraZenecával, mást kapnak helyette

Az 55 év alatti franciákat nem oltják be a második AstraZenecával, mást kapnak helyette

Mezőgazdasági kultúrsivatag lehet a Kárpát-medencéből - videó

Mezőgazdasági kultúrsivatag lehet a Kárpát-medencéből - videó