szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az időjárás tökéletesen kedvez a vírusoknak, a náthának, az influenzának. Persze ezek kivédésére számtalan csodaszert kínálnak, kérdés, higgyünk-e a reklámoknak, hogy az éppen szóban forgó termék majd minden kórokozót távol tart tőlünk. Ám az általunk megkérdezett szakemberek a természetes vitaminpótlás mellett teszik le voksukat.

Kár lenne vitatni, hogy szükségünk van vitaminpótlásra. Ellenkező esetben megjelennek a hiánytünetek, mint például a fáradékonyság, hajhullás, a legyengült szervezet pedig kevésbé áll ellen a vírustámadásoknak. Salamon Ferenc belgyógyász szerint azonban ne essünk abba a hibába, hogy mi akarjuk eldönteni, mire is van szükségünk. Ha fokozott vitaminbivételre – például hajhullásnál – van szükségünk, ez esetben ezek gyógyszernek minősülnek, és úgy is kell kezelnünk, azaz orvosi előírás szerint szedhetjük.

Az utóbbi években szinte trendi lett habzsolni a különféle vitamintartalmú étrend-kiegészítőket, mindenféle orvosi ajánlás nélkül. A tél kezdetével pedig méginkább erősödik a trend, hogy mesterséges módon készítsük fel védekezőrendszerünket a hideg hónapokra. Tesszük ezt annak ellenére, hogy a háziorvos, a szakorvos, de még a dietetikus is arra int, más módja is van az immunrendszer felkészítésének. Dánielné Rózsa Ágnes dietetikus szerint, aki egészségesen táplálkozik – rendszeresen, vegyesen (azaz növényi és állati eredetű táplálékot), változatosan (különböző ízű, színű, konzisztenciájú) ételeket fogyaszt – és napi rendszerességgel elegendő időt, legalább fél órát tölt a friss levegőn, a szabadban, annak nincs szüksége vitaminok és ásványi anyagok kiegészítésére – magyarázta a táplálkozási szakember.

©

Kertay Aurél háziorvos, a Magyar Orvosi Kamara háziorvosi tagozatának elnöke is azt hangsúlyozta megkeresésünkre, hogy nem sok értelmét látja annak, hogy mesterséges készítményekkel bombázzuk a szervezetünket. Egyrészt azért, mert sok termékről azt sem lehet tudni, hogy mi van benne, másrészt egyébb módon is megoldható a vitaminpótlás, a kiegyensúlyozott táplálkozással. Megfázás, nátha ellen például kiváló a savanyú káposzta, felesleges bogyókban beszedni a C-vitamint. De számos citrusféle is alkalmas erre.

Egybehangzó vélemény tehát, hogy az egészséges táplálkozás sokkal jobb forrása a vitaminoknak, ásványi anyagoknak, mint a táplálék-kiegészítők; a tápanyagok kölcsönhatása olyan előnyökkel járhat, amit a kiegészítők nem tudnak pótolni.

Depresszió ellen D-vitamin

Részletesebben kitérünk azokra a vitaminokra, amikre télen kifejezetten szüksége van a szervezetünknek. Egyik ilyen a D-vitamin, amellyel kapcsolatban nemrég mutatták ki, hogy szerepet játszik a depresszió tüneteinek kialakulásában. A massachusettsi egyetem kutatói kísérletükben azt találták, hogy minél alacsonyabb valakiben a D-vitamin szintje, annál nagyobb a valószínűsége a depressziós tünetek kialakulásának. És ha már a hangulatszabályozásnál tartunk, a magnézium is kiváló erre a célra, ugyanis nagy szerepe van a szerotonin termelése és működése szempontjából. Kutatások azt is kimutatták, hogy a népesség 80 százaléka magnéziumhiányban szenved. Nem árt tehát erre odafigyelni.

A vitamin legjobb forrásai a zöldleveles zöldségek, illetve a nyers mandula. A dietetikus azonban más ötletet is ad: a D-vitamin szükségletünk egy részét a szabad levegőn tartózkodva tudjuk biztosítani, mert annak ellenére, hogy nem érezzük a nap erejét, mégis feltölti a szervezetet. Ha mindenképpen étrend-kiegészítőkben gondolkodunk, depresszió ellen szedjünk komplex B-vitamint, és válasszuk a színezék és ízesítő nélküli termékeket.

Szintén sokat emlegetjük ilyentájt a C-vitamint, amit szeretünk a nátha elleni csodaszerként kezelni, csakhogy eddig még nem sikerült ezt bebizonyítani. De más téveszmék is keringenek az aszkorbinsavval kapcsolatban, például az, hogy megvéd a daganattól, és lassítja az öregedést. Azon kívül, hogy mindez tudományosan nem igazolt, ráadásul az sem igaz, hogy nyugodtan szedhető, mert a felesleget úgyis kipisiljük. A túlzott C-vitamin-szedése ugyanis vesekövet okozhat.

Multivitaminok: van, amikor hasznos

Rosszul tesszük, ha a multivitaminok szedésétől is azt várjuk el, hogy segítenek megelőzni bizonyos betegségeket, mint például a szívbetegségeket. Egyelőre nincs elegendő bizonyíték sem az alkalmazása mellett, sem ellene. Tanulmányokat persze találunk minkét eshetőségre: olyat, amely jótékony hatást mutat ki, de olyat is, amely kifejezetten károsnak kiálltja ki a multivitaminokat. Ezek között a vitaminok között találhatók olyanok is, amelyek egyértelműen védenek bizonyos betegségekkel szemben, ilyen például a folsav, amely bizonyos születési rendellenességek ellen hatásos.

©

Szintén divatos és sokat emlegett az echinacea, az észak-amerikai indiánok kedvelt gyógynövénye. Sokan feltételezik, hogy segít felvenni a harcot a náthával szemben. Ám ez esetben is igaz, hogy a növény kivonatának alkalmazása a vírusfertőzés előtt vagy után semmilyen hatással nem volt a fertőzés arányára vagy a tünetek súlyosságára 437 megfigyelt kísérleti alanynál, akik véletlenszerűen kapták a szert és placebót.

Összegzésképpen, ha mindenáron szedni akarunk valamit a téli hónapokban, lehetőleg válasszunk ki egy terméket. De a legjobb, ha a természetes bevitel mellett maraunk, kiegyensúlyozott táplálkozással, illetve sok mozgással.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!
Bergamo intenzív osztályáról eltűntek a koronavírusos betegek

Bergamo intenzív osztályáról eltűntek a koronavírusos betegek

Hintalovon Alapítvány: Ne posztoljunk a gyerekről félmeztelen képeket, mert pedofil oldalak fogják lehalászni

Hintalovon Alapítvány: Ne posztoljunk a gyerekről félmeztelen képeket, mert pedofil oldalak fogják lehalászni

Félelmetesen megy egy "amatőrrel" is a Nürburgingen a McLaren Senna - videó

Félelmetesen megy egy "amatőrrel" is a Nürburgingen a McLaren Senna - videó