szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az ivóvízre vonatkozó egészségügyi határértéknél magasabb számos, gyerekek által fogyasztott gyümölcslé arzéntartalma - állapította meg szerdán közzétett tanulmányában egy amerikai fogyasztóvédelmi szervezet.

A Consumer Reports nevű szervezet munkatársai 88 gyümölcsléből vett mintát elemeztek, ezek közül kilencben magasabb volt az arzén koncentrációja az ivóvízre előírt határértéknél.

Az Egyesült Államok szabványai szerint az ivóvíz arzéntartalma legfeljebb 10 mikrogramm lehet literenként, ám a gyümölcslevekre nincs ilyen határérték megszabva. A bevizsgált almalevek közül öt mintában, a szőlőlevek közül pedig négy mintában mértek 10 mikrogramm/liternél nagyobb arzéntartalmat.

Mivel a gyümölcslevek a gyerekek napi étrendjében fontos szerepet töltenek be, a fogyasztóvédelmi szervezet aggályosnak tartja a mérési eredményeket. A gyümölcslevet termelők szövetségének (JPA) toxikológusa, Gail Charnley ugyanakkor úgy véli, hogy a termékek biztonságosak, szerinte a vízre érvényes szabvány nem alkalmazható a gyümölcslevekre. 

Az ivóvíz arzéntartalmára az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelenleg a 10 mikrogramm/liter határértéket tekinti egészségesnek. Az Egyesült Államokon kívül az európai uniós országokban is ennyi a megengedett határérték. A magyar artézi vizekben természetes szennyeződés az arzén, az ivóvíz arzéntartalma ezért több száz, főként dél-alföldi településen meghaladja az uniós egészségügyi határértéket.

 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!