szerző:
MTI

Megkezdődhet az egészségügyi rendszer strukturális átalakítása, következő állomásához érkezett a gyógyszertámogatási-rendszer átalakításának többlépcsős folyamata is, az úgynevezett dizájner drogok használatának visszaszorítására pedig hatékonyabb fellépés várható - közölte az egészségügyi államtitkárság szerda este annak kapcsán, hogy a Magyar Közlöny legfrissebb számában megjelent az egészségügyi "salátatörvény". Átalakul a beutalási rend is.

Az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosítását múlt hétfőn szavazta meg az Országgyűlés. A módosítások érintik még a transzplantáció kérdését és a pénzbeli ellátásokat, növelik az egészségügy gyorsreagálási képességét, megújítják a praxisjogot, továbbá kiszélesítik a terhességi gyermekágyi segélyre jogosultak körét.

Az államtitkárság a közleményében azt írta, hogy január elsejétől állami kötelezettség lesz az egészségügyi szakellátás, vagyis a fekvő-, integrált járó- és önálló járóbeteg-szakellátás biztosítása. Május elsejével pedig a korábbi "súlyponti szisztéma" helyett létrejön az egészségügyi térségekre épülő rendszer. Ehhez májusig a fekvőbeteg-szakellátási kapacitásokat és az azokhoz tartozó ellátási területeket, év végéig pedig a járóbeteg-szakellátási kapacitásokat és az ahhoz kapcsolódó ellátási területeket is fel kell osztani a térségi határok figyelembevételével - tették hozzá.

A struktúraátalakításhoz kapcsolódóan átalakul a beutalási rend - emelték ki, de hozzátették: a térségen belül a betegek szabadon választhatnak az ellátók közül. Mivel az egészségügyi szakellátási kapacitástervezés és a betegút-szervezés alapja az egészségügyi térség lesz, térségi várólisták jönnek létre. A szolgáltatóknak ugyanakkor lehetőségük lesz a nem térségi várólista alapján igénybe vehető ellátások ütemezésére intézményi előjegyzést vezetni. A kettő közötti koordinációt az országos várólista nyilvántartás biztosítja.

A gyógyszertámogatási-rendszer átalakításának többlépcsős folyamata is "következő állomásához érkezett". Amellett, hogy a folyamatos gyógyszerellátás térben és időben továbbra is biztosított lesz, az új rendelkezésekkel olyan ösztönzőket és szolgáltatásokat építenek be a rendszerbe, amelyek segítik, hogy a lakosság olcsóbban jusson gyógyszerhez, javul a gyógyszerbiztonság és a betegek tájékozottsága.

Az eredményalapú támogatás bevezetésével lehetővé válik, hogyha egy adott készítmény speciális klinikai vizsgálatokban garantált hatása a mindennapi gyógyítás során igazolódik, a gyártónak a kapott támogatás egy részét vissza kell fizetnie az államnak. Ehhez kapcsolódik a betegségregiszterek kialakítása, amely az eredményesség mérése mellett a szakmai protokollok kialakításához is segítséget nyújt. Az államtitkárság azt írta: már 2012-ben elkezdik az e-recept bevezetését, amellyel a betegek, az orvosok, a gyógyszerészek és az egészségbiztosító adminisztrációs terhei is csökkenek.

A "dizájner drogok" fogyasztásának visszaszorítása érdekében kilenc új anyaggal bővül a pszichoaktív anyagok listája. A megfelelő törvény és végrehajtási rendeletek módosításával gyorsabb lesz a veszélyes szerek nyomon követése és a visszaélések szankcionálása is - hangsúlyozták.

Korszerűbb lesz a járványügyi szabályozás is. Mint írták, az Állami Népegészségügyi Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) jelentős fejlesztési forrásból történő informatikai fejlesztése lehetővé teszi a járványügyi surveillance (felügyelet) korszerűsítését, továbbá képessé teszi az ÁNTSZ-t és rajta keresztül más kormányzati szerveket is arra, hogy - az uniós kötelezettségek szerint - részt vegyenek a nemzetközi hálózati munkában. Az Eurotransplanttal való előzetes együttműködési megállapodás megkötéséből adódóan a módosítások a transzplantáció kérdését is érintik. Ennek köszönhetően az államtitkárság szerint "egyrészt minőségbeli javulást eredményez a hazai szervátültetésben, másrészt a betegek gyorsabban jutnak megfelelő szervhez".

A "salátatörvény" rendelkezik továbbá arról is, hogy a jövőben a csecsemőt gondozó vér szerinti apa, a gyám, vagy az örökbefogadó férfi is jogosult lesz terhességi-gyermekágyi segélyre, amennyiben az anya halála, vagy egyéb ok miatt gyermekét nem tudja gondozni.

Mindezek mellett az önálló orvosi tevékenységről szóló törvény módosításával megújul a praxisjog intézménye. Az egészségügyi államtitkárság célja, hogy megerősítsék a partnerséget az önkormányzat és a háziorvos között. "A háziorvosi rendszer humánerőforrás krízisét kiküszöbölendő a tárca újra vonzóvá kívánja tenni a háziorvosi pályát, a rendszerbe belépőknek ezért segítséget nyújt a praxiskezelő létrehozásával" - hangsúlyozta az államtitkárság.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Ez az öt szám lehet a kiút a kánikulából

Ez az öt szám lehet a kiút a kánikulából

Térképre tették, hol lakik az a 100 ember, aki a leginkább károsítja a Földet

Térképre tették, hol lakik az a 100 ember, aki a leginkább károsítja a Földet

A Közép-Keleten fogták el a húsvétvasránapi Srí Lanka-i merényletek fő felelősét

A Közép-Keleten fogták el a húsvétvasránapi Srí Lanka-i merényletek fő felelősét

Február óta 279 delfintetemet találtak a Mexikói-öbölben

Február óta 279 delfintetemet találtak a Mexikói-öbölben

Jól jártak a hőséggel a szúnyogok

Jól jártak a hőséggel a szúnyogok

Király Gábor reagált arra, hogy a Fidesz színeiben indulna Szombathelyen

Király Gábor reagált arra, hogy a Fidesz színeiben indulna Szombathelyen