szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A rejtélyes betegség a nők akár 20 százalékát is érintheti, leginkább a termékeny korosztályt, nagy fájdalommal jár, kezelés nélkül pedig meddőséget okozhat. Csak tévhit, hogy köze lehet a rákbetegséghez. Március 2-8. az endometriózis hete, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a betegségre, illetve a kezelés lehetőségeire.

Az endometriózis előfordulási gyakoriságot csak becsülni lehet, a fogamzóképes nők 10-15 százaléka, a meddő betegek 25-50 százaléka lehet érintett. Azoknál a nőknél, akik nőgyógyászukat alhasi panaszokkal keresték fel, az endometriózis előfordulását 15-20 százalékban bizonyították. A betegség felismerését nehezíti, hogy a tünetek más betegségre is utalhatnak – petefészekrák, petefészekciszta, vastag- és végbélrák, mióma –, és már néhány csomó is okozhat elviselhetetlen fájdalmat és kiterjedt elváltozás mellett is lehet panaszmentes a beteg.

Az endometrium a méhet belülről bélelő speciális hámszövet, nyálkahártya. Bizonyos esetekben ez a szövet nemcsak a méhtest belső felszínén található meg, hanem a méh üregén kívül is, ahol komplikációkat okoz. És a legváltozatosabb helyeken előfordulhat. Noha az endometriózis okát ma sem ismerjük pontosan, de számos elképzelés létezik a betegség kialakulásáról. Legvalószínűbb, hogy a különböző tényezők együttesen vezethetnek a betegséghez.

A transzplantációs elmélet szerint a menstruáció során a méh belső faláról levált nyálkahártya darabkák a petevezetőkön keresztül kijutnak a hasüregbe, ott megtapadnak és növekedésnek indulnak. Egy másik elgondolás azt feltételezi, hogy a méhnyálkahártya szövetek a méhüregből a vér- és nyirokkeringés útján terjednek a test különböző részeibe. Így magyarázzák az olyan szokatlan helyeken talált méhnyálkahártya csomókat, mint a szem vagy az agy.

A genetikai elmélet azt feltételezi, hogy vannak olyan családok, akiknél az endometriózisra hajlamosító gén játszik szerepet a betegség kialakulásában. Ezt az elméletet bizonyítja az a tény, hogy tízszer nagyobb a megbetegedés esélye, ha egyenes ágon volt endometriózisos nőrokon. A közvetlen terjedés hívei szerint nemcsak higiénés oka van annak, hogy menstruáció idején nem javasolt az együttlét. Az orgazmuskor bekövetkező összehúzódások és a mozgás, a mechanikus erő a hüvelyben elősegíti a levált méhnyálkahártya darabkák vándorlást, rossz helyen történő megtapadását.

Kivizsgálás: ultrahang, CT, MR

Noha a tapintásos vizsgálatot ki lehet egészíteni a képalkotó módszerekkel, biztos diagnózis csak a szövettani eredmény ismeretében állítható fel. Laparoszkópos műtéttel, apró nyíláson keresztül át lehet tekinteni a hasüreget, mintát lehet venni a csomókból, illetve el lehet azokat távolítani. Ha a beavatkozás nem jelentett teljes megoldást a betegségre, gyógyszeres utókezelés indokolt. Bizonyos esetekben szükség lehet radikális műtétre is.

Megoldást jelenthet, ha legalább hat hónapig meggátolják a peteérést – hormonális, gyógyszeres kezelésekkel –, hogy ne jelentkezzen menstruáció, így a rendellenes helyen lévő méhnyálkahártyák visszafejlődhetnek, elsorvadhatnak, és ezzel megszűnnek a panaszok. Ettől azonban tartanak a betegek, a mellékhatásként jelenetkező súlygyarapodás miatt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nemhogy nem lassulnak, még gyorsabbak is lesznek a régi iPhone-ok, ha iOS 14-re frissítik őket

Nemhogy nem lassulnak, még gyorsabbak is lesznek a régi iPhone-ok, ha iOS 14-re frissítik őket

Újabb szegedi kézilabdázó fertőződött meg koronavírussal

Újabb szegedi kézilabdázó fertőződött meg koronavírussal

Törölték a Hamiltonra kiszabott bírságpontokat

Törölték a Hamiltonra kiszabott bírságpontokat