szerző:
Medipress
Tetszett a cikk?

Létezik néhány dolog, melyről első hallásra nem hinnénk, hogy hasznosak lehetnek, sőt kifejezetten negatív képzeteket társítunk hozzájuk, holott a tudomány mindezeket a javunkra képes fordítani.

Elsőként álljon itt a penész, ami legtöbbünk számára nem éppen kellemes képzeteket szül, ám a tudósok igen fontos organizmusként tartják számon. Az antibiotikumként széles körben elterjedt penicillin is egy penészgombából származik, a kenyéren megjelenő penész pedig ma abban segíti a tudósokat, hogy rájöjjenek, egyes fajok hogyan keletkeznek és alkalmazkodnak a környezethez. És mivel ez a penész 24 órás ciklusban termel spórákat, abban is segíti a szakembereket, hogy beazonosítsák az alvást, ébrenlétet és egyéb életritmusokat szabályozó összetevőket.

Másodikként említsük meg a székletet, vizsgálatával ugyanis a tudósok sok mindent megtudhatnak a bennünk található baktériumok természetéről. Egy vizsgálat során például arra a megfigyelésre jutottak, hogy minden egyén saját baktériumokkal büszkélkedhet, ám a családtagok között sok hasonlóság mutatkozik. Ez a felfedezés segíthet kideríteni, hogyan befolyásolják a mikróbák az élettani folyamatainkat, és miként lehet ezeket úgy manipulálni, hogy előnyünkre válljanak.

Harmadikként vegyük a nitrogén-monoxid nevű mérgező szennyezőanyagot, melyet főleg az autók kipufogógázából lélegzünk be, ám igen hasznos a szív- és érrendszerünkre, az agyfunkciónkra, illetve az immunrendszerünkre nézve is. Tágítja az artériákat, aktiválja az idegsejteket és növeli a fehérvérsejtek számát, melyek segítenek kiirtani a baktériumokat és élősködőket. (Sajnos a kipufogógázban más anyagok is vannak, amelyek viszont kifejezetten károsak).

Negyedik meglepően hasznos anyagként a hidrogén-szulfidot sorolhatjuk, amelyről legtöbbünknek a csatornák és szennyvizek bűze jut eszünkbe, pedig testünk egyes sejtjei is termelnek kis mennyiségben ebből a gázból, méghozzá olyankor, amikor valami hiba történik a proteintermelésben. A bűzös gáz segíti a sejteket a proteintermelés lassításában, vagy szükség esetén a teljes leállításban. A hidrogén-szulfid az Alzheimer- és Parkinson-kór jobb megértésében is segítheti.

Ha eddig nem lepődtünk meg eléggé, ötödikként álljon itt a patkányméreg. A warfarin, amely az egyik leggyakrabban felírt orvosság világszerte, egy olyan édes lóheréből származik, mely az 1920-as években számos szarvasmarha rejtélyes elvérzését okozta. A tudósoknak később sikerült beazonosítaniuk a kivonatot, melyet először patkányméreg gyártására, majd egy új orvosság kifejlesztésére használtak fel. Ma évente több millió embernek írnak fel warfarint világszerte a veszélyes vérrögök kialakulásának megelőzésére, amelyek akár szívrohamot, stroke-ot vagy azonnali halált is okozhatnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Rossz kipufogó miatt lángolhat Kalifornia

Rossz kipufogó miatt lángolhat Kalifornia

Széchenyi Turisztikai Kártya Programmal segítik az ágazatot

Széchenyi Turisztikai Kártya Programmal segítik az ágazatot

Narancs riasztást adtak ki a várható ítéletidő miatt

Narancs riasztást adtak ki a várható ítéletidő miatt