szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Van Cleef & Arpels ház gyémánt, zafír és rubint ékszerei láthatók a Louvre kiállításán. Egykor Grace Kelly, Marlene Dietrich és Maria Callas viselte a különleges kiegészítőket.

A február 10-ig látogatható tárlaton körülbelül ötszáz remekművet tekinthetnek meg az érdeklődők. A kiállítás az 1906-ban alapított, és az első üzletét a híres Vendome téren megnyitó szalon csaknem egész történetét felöleli, beleértve a II. világháború éveit is, amikor a tulajdonosok az Egyesült Államokba, New Yorkba menekültek, Renée Puissant művészeti igazgató pedig Vichyből irányította a céget.

A Louvre falai között megelevenednek a Van Cleef & Arpels kezdeti sikerei, amikor a szalon az ókori Egyiptomból, Kínából, Japánból és Perzsiából merített ihletett alkotásaihoz, valamint a későbbi időszakok is, amikor a ház további üzleteket nyitott egyebek mellett Nizzában, Deauville-ben, Vichyben és Cannes-ban.

Renée Puissant volt a harmincas években az, akinek irányítása alatt a ház védjegyévé vált a Serti Mystérieux, vagyis az a rendkívüli technika és tudás, amelynek mind a mai napig csak maroknyi ember van birtokában. "Franciaországban és az egész világon aligha vannak tíznél többen" - állítja Evelyne Possémé, a kiállítás kurátora.

A tárlat nemcsak ékszerekkel, hanem vetítésekkel is várja az érdeklődőket. A szervezők az ékszerműhelybe vezető virtuális kirándulással csalogatja a látogatókat, akik megismerkedhetnek az Alhambra nyaklánc sikerének történetével is. A lánc a hetvenes években Grace Kelly, a monacói herceg neje révén vált ismertté, és mai napig a ház egyik jelképe.

A Van Cleef & Arpels ma már a Richemont csoport része, csakúgy mint a Cartier és a Montblanc.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Sokkal jobb, mint a Google Fordító, és most már magyarul is tud

Sokkal jobb, mint a Google Fordító, és most már magyarul is tud

Fülöp herceg temetése képekben

Fülöp herceg temetése képekben

Kriptovalutában is fizet dolgozóinak a Toyota

Kriptovalutában is fizet dolgozóinak a Toyota