szerző:
MTI

Elsősorban vendéglősöket várnak arra az aukcióra, amelyen az Eiffel-torony híres éttermeinek berendezése kerül kalapács alá.

Nem akármilyen aukció lesz csütörtökön a párizsi Drouot cég montmartre-i csarnokában: az Eiffel-torony belső felújításával párhuzamosan - és annak logikus következményeként - elárverezik a torony híres éttermeinek korábbi belső berendezését. A licit nagy érdeklődésre tart számot a vendéglős szakmában, de a francia főváros és a dizájn szerelmeseinek szélesebb körében is.

A Le Figaro című párizsi lap az árverés előtt felelevenítette a szó szoros értelmében "magas szintű" éttermek rangos, de változó berendezéseinek legutóbbi átalakulásait.

1983-ban Slavik, az akkori berendező-sztár kapott megbízást arra, hogy újítsa fel a torony Jules Verne (vagy ahogy a magyarok emlegetik: Verne Gyula) nevét viselő vendéglőjének hagyományos, diszkrét belső terét. A második emeleten működő éttermet a mester ekkor ultramodern, fekete-fehér dizájn-garnitúrákkal rendezte be. 1996-ban ugyancsak ő és egyik kollégája, Loup vonta össze az első szint két régi nevezetességét: a La Belle France és a Le Parisien vendéglőkből csinált egyetlen sörözőt, amelyet - annak a talajtól számított csaknem százméteres magasságára utalva - Altitude 95-nek neveztek el. A dekorációt itt a Montgolfiere hőlégballonok inspirálták.

Amikor 2007-ben Alain Ducasse, a világhírű mesterszakács vette át a torony éttermeinek működtetését, Slavik valamennyi díszítő motívumát lebontották, a bárt megszüntették, a tányérokat és az evőeszközöket is kicserélték. Eltávolították a sörözőből a támla nélküli taburetteket és a Verne étteremből az addig ott trónoló fekete Yamaha-zongorát is kiparancsolták. Csütörtökön a bútorokkal együtt a fekete zongora is kalapács alá kerül, a beavatottak 2-3000 eurót várnak érte.

A 2007-es felújításkor a korábbi berendezéseket az Eiffel-tornyot működtető cég raktáraiban helyezték el - mondta el a Le Figarónak Charlotte van Gayer árverési biztos, az aukció szervezője. Licitálni lehet még a pótszékekre és a függönyökre is, vagy például a Gustave Eiffel terem hangosító berendezéseire, amelyek nélkül elképzelhetetlenek voltak az ott rendezett előadások.

Az aukcióra elsősorban vendéglősöket várnak, akik így aránylag olcsón szerezhetnek rangos tárgyakat Párizs e nevezetes éttermeiből, de feltehetően a dizájn számos szerelmese is ott lesz a Drouot montmartre-i termében. Nagy licitálás várható a Jules Verne vendéglő acélszékeire, amelyek a torony bordázatát utánozzák. A francia országos bútortár listáján is számon tartott székeket Slavik tervezte Jacques Esclasse öntödetulajdonossal együtt, aki aztán le is gyártotta a míves darabokat. Nagy érdeklődésre tarthatnak számot a söröző négyszögletes asztalai is, amelyek díszítésére a torony csavarjai adtak mintát. A kispénzűeknek is érdemes benézni az árverésre: 80-100 euróért már megszerezhetik a Jules Verne vendéglő étkészleteinek néhány fekete-fehér, a hajdani bútorzattal harmonizáló darabját.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Ferenc pápa idén is fekve imádkozott a Szent Péter-bazilikában

Ferenc pápa idén is fekve imádkozott a Szent Péter-bazilikában

Elégtételt vett a Manchester City a Tottenhamen

Elégtételt vett a Manchester City a Tottenhamen

Itt a szám: ennyi pénzt szedtek be tőlünk a bankok azért, mert vezetik a számláinkat

Itt a szám: ennyi pénzt szedtek be tőlünk a bankok azért, mert vezetik a számláinkat

Országszerte romlik a levegő minősége

Országszerte romlik a levegő minősége

Szijjártó: vészhelyzeti telefont létesítettek a Srí Lankán tartózkodó magyaroknak

Szijjártó: vészhelyzeti telefont létesítettek a Srí Lankán tartózkodó magyaroknak

Újabb robbanás történt Sri Lankán

Újabb robbanás történt Sri Lankán