szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Több mint kilencmillió ember hal meg évente magas vérnyomás következtében az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentése szerint.

A magas vérnyomás okozta szívinfarktus, agyvérzés vagy veseleállás kockázata azonban egészséges életmóddal jelentősen csökkenthető - jelentette ki Margaret Chan, a WHO igazgatója az egészség világnapjához kapcsolódóan. Az április 7-i világnap idei mottója: "Ellenőrizzétek várnyomásotokat!".

A krónikus magas vérnyomás csendes, láthatatlan gyilkos, mert gyakorlatilag nincsenek tünetei, ezért sokáig kezeletlen marad. Ezért is kell felhívni mindenki figyelmét a hipertóniaként is emlegetett betegségre. Ennek megfelelően a korai felismerés lehetőségeit is javítani kell. Az embereknek tudniuk kell, miért veszélyes a magas vérnyomás és mit lehet ellene tenni - mondta Chan a szerdán Genfben bemutatott, a hipertónia növekvő veszélyeiről szóló tanulmány kapcsán.

A beszámoló szerint napjainkban egymilliárd ember szenved magas vérnyomástól az 1980-as 600 millióval szemben. A növekedés fő okai közé tartozik a WHO szerint a népesség növekedése és öregedése mellett az "egészségtelen életmód globálissá válása" is.

A krónikus magas vérnyomás viszonylag olcsó gyógyszerekkel leküzdhető. Különösen fontos azonban, hogy az érintett áttérjen az egészséges életmódra. Csökkenteni kell az olyan rizikótényezőket, mint az alkohol, a nikotin, a só, a túlsúly és az állandó stressz. Fontos a rendszeres testmozgás is.

A WHO szerint a tehetősebb országokban a magas vérnyomás a hatékonyabb kampányoknak, a gyakoribb megelőző vizsgálatoknak és a kezeléseknek köszönhetően kevésbé elterjedt, mint a szegény régiókban. A probléma Afrikában a legnagyobb, ahol a huszonöt év felettiek 46 százaléka szenved magas vérnyomástól. A világátlag ebben a korcsoportban 40 százalék, a gazdag országokban 35 százalék.

A normál vérnyomás 120 per 80 higanymilliméter. Hipertóniáról abban az esetben beszélnek az orvosok, ha az állandó érték 140 per 90 higanymilliméter feletti. A WHO 1950 óta minden évben egy-egy fontos orvosi problémával foglalkozik az egészség világnapján, amelyet annak emlékére tartanak április 7-én, hogy ezen a napon kezdte meg működését 1948-ban az ENSZ genfi székhelyű szakosított intézménye.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Deutsche Welle: A hivatalos Magyarország habzik a dühtől, de miért?

Deutsche Welle: A hivatalos Magyarország habzik a dühtől, de miért?

Azoknál is szorongást okoz a koronavírus, akik nem fertőződtek meg

Azoknál is szorongást okoz a koronavírus, akik nem fertőződtek meg

„Elképesztőek vagytok! Toljátok ezt a digitális oktatásnak nevezett amatőr e-sportot”

„Elképesztőek vagytok! Toljátok ezt a digitális oktatásnak nevezett amatőr e-sportot”