szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Körtúrák, mesebeli hidak, játszókert, nyuszikeresés és színházi mesék. Mivel tehetjük színesebbé gyerekünk hosszú hétvégéit úgy, hogy azt a felnőttek is élvezzék? Segítünk.

1. Mesebeli tájakon

Ha igazán gyerekbarát túraútvonalat szeretnénk találni, akkor a Pilisben, a Dera-patak szurdokvölgyében a helyünk. Ez a biztonságos, romantikus fahidakkal teletűzdelt völgy pont olyan, ahogy a mesebeli tájakat gyerekkorunkban elképzeltük. Az út elején van egy kiépített pihenőhely tűzrakó helyekkel. A miliő egyértelműen szalonnasütésért kiált.

©

A meredek szurdokvölgyet a patak alakította ki, amely ma búvópatak jelleggel hol eltűnik, hol újra feltör. Bukók, vízesések és kimosott sziklaformák váltakoznak a séta során, Pilisszentkereszt határában pedig van egy használaton kívüli rogyadozó mészégető kemence is.

Barátságos mohaszőnyeg borít mindent, a hat kilométeres útvonal könnyedén bejárható, és egyáltalán nem fárasztó. A völgyből Pilisszentkeresztre jutunk, ahonnan a körtúra enyhén spirituálisra vált. A kijelölt ösvényt fákra szögelt szentképek tűzdelik, jelezve, hogy a vidéket a helyiek csodatévő helyként tartják számon. Tavaszi és őszi búcsúkor még a szomszéd megyékből is felkeresik a Szentkutat, amely fölé egy körbekerített szentélyt is emeltek.

Részletes túraleírást itt találnak.

2. Színházba menni érdemes

Az utóbbi időben egyre jobb családi darabokkal jelentkeznek a színházak, jó alkalom lehet a tavaszi szünet egy közös színházazásra is. Itt van mindjárt a Magyar Színház Rumini című mesejátéka, amit, 6 évestől 14 éves korig ajánlunk leginkább, de garantáljuk, hogy a felnőttek is élvezni fogják. A Berg Judit által megálmodott tengerész kisegér és batátainak kalandjairól szóló - Méhes László által rendezett - látványos, zenés mesében a gyerekek kedvence ismét nagy bajba keveredik. A Ferrit-sziget gonosz úrnőjének életveszélyes kelepcéje várja, ahonnan csak fortélyok, leleményesség és önfeláldozó bátorság révén lehet szabadulni. Április 20-án 11-től és 3-tól is lesz előadás – korlátozott számban még vannak jegyek.

©

Szombaton (19-én) fél 3-kor, ha szerencsénk van, elkaphatjuk a Pesti Színház 1996 óta futó sikerdarabját, a Dzsungel Könyvét is. A Dés László zenéjére és Geszti Péter szövegeire épülő musical már klasszikusnak számít, nem véletlen, hogy évek óta nincs olyan iskolai Ki mit tud?, ahol ne lenne egy-két dal, vagy jelenet ebből a több mint ezer előadást megélt darabból. Érdemes megnézni (időnként) az eredetit is. A 18 év alatt többször változott a szereposztás (több Maugli érett férfivá és öregedett ki a szerepből például). Ma Józan Lászlót kell befogadnia a farkasfalkának, amelynek vezetőjét (Akelát) Borbiczky Ferenc játssza. Balu szerepében viszont még mindig a zseniális Reviczky Gábor látható.

3. Veszprémi kiruccanás

A királynék városába mindig érdemes ellátogatni, de a tavaszi szünetben és különösen Húsvét körül igazi egész napos családi programot tervezhetünk oda. Kihagyhatatlan természetesen az ország egyik legszebb állatkertje, ahol a nemrég született zsiráfbébit nyilván minden gyereknek látnia kell. A közeli, számtalan szabadidős tevékenységet kínáló Séd-völgyben pedig sétálhatunk, túrázhatunk, sziklát mászhatunk. A lombos fák, sétányok ölelésében Árpád-kori műemlékek bújnak meg: a Margit- romok, a veszprémvölgyi apácakolostor romjai, valamint a Jezsuita templom. A gyerekek a Magyar Népmesék játszókertben és a Várostrom játszótéren tombolhatják ki magukat. (Részletek itt.)

Emellett városszerte nyuszis programok várják a kicsiket, április 20-án például a Kabóca Bábszínház szervezésében 9 órától húsvéti népszokások, kézműves foglalkozás és Kabóca Játéktér, 11 órától pedig a Volt egyszer egy... című bábszínházi előadás. Az Ifjúsági Iroda szervezésében 19-én kettőtől – nyuszikereséssel egybekötött - idegenvezetéssel fedezhetik fel a családok a történelmi várost. (Indulás az Óváros tér 2. sz. elől.)

4. Aktivitás a fővárosban

Akár egésznapos programnak is jó, és nem is kell messzire menni. Sőt, most már gyorsan is oda lehet érni, ha nincs baj a 4-es metróval. A Gellért-térnél kezdődhet a program, sőt, a legrövidebb hídon is át lehet kelni a Fővám térről, aztán megnézni, hogy a Gellért-szálló hogyan fest a felújított téren. Érdemes leülni itt az egyik padon, adni valami kis elemózsiát és három korty innivalót a gyerek(ek)nek, innen ugyanis felfelé visz az út, méghozzá meredeken. Az első célállomás a csúszdapark, amire a gyalogszerpentinen nem is olyan egyszerű rátalálni. Messziről egyáltalán nem lehet kiszúrni azt a lejtős részt, ahol a gyerekek – és  a gyermeklelkű felnőttek – visongva csúsznak a le valamelyik méretes csúszdán. Van nyílegyenes, hullámzó, és zárt fedelű, az utóbbi igazi bátorságpróba.

©

Itt órákat el lehet tölteni, ha a felnőtt megunja, a hosszú padsoron piheghet, és várhatja, hogy kimókázzák magukat az aktívabbak. Ha már elég a száguldozásból, két utat választhatunk: felmehetünk várost nézni, és végigmutogathatjuk a csodálkozó csemetéknek a pesti látkép legfontosabb pontjait, vagy azt, hogy onnan föntről milyen kicsi pötty az otthon. A másik úton fellépcsőzhetünk a Szabó Dezső sétányra, leteríthetünk egy pokrócot, és ejtőzhetünk, amíg a gyerekek rohangálnak. A hatalmas lejtős placcon van két hinta, tollasozásra is alkalmas a terep, szeles időben pedig sárkányt is lehet eregetni. Egy baj van, a környéken nincs közért, ezért érdemes piknikkosárral érkezni.

5. Kímélő körséták a Mátrában

Egésznapos gyermekfárasztó mezőnyben kevés jobb választás van, mint egy könnyed, unortodox túra Mátrafüreden. A hagyományos, fák közti bolyongáson túlmutatva a Mátrabéli helyszín jóval statikusabb. Egy nagyjából két  kilométer sugarú körben minden megtalálható, amire csak egy 5-10 év körüli gyermek természetbéli kiruccanás gyanánt vágyhat: apró vízesések és pár négyzetméteres szigetek tagolta hegyi patakrendszer, vulkáni sziklák, hatalmas, másznivaló fa-matuzsálemek. Hab a tortán, hogy Mátrafüredre nem csak autóval, de egy kellemesen antik, nyitott kisvasúttal is feljuthatunk, az izmosabb combokkal rendelkező családokat pedig Gyöngyöstől kiépített bicikliút is várja. A környékbeli körséták között van 4,5, illetve 9 kilométeres is. Ezen a linken több gyerekbarát körtúrát is talál.

Kövesse a hvg.hu Élet+Stílus rovatát a Facebookon is!

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!